duminică, 17 iulie 2011

Un barbat disparut a fost gasit mort in raul Siret

Un barbat de aproximativ 28 de ani din Halaucesti a fost descoperit mort in raul Siret pe raza localitatii Alexandru Ioan Cuza . In prima faza a fost gasit doar un brat al barbatului in padurea din imprejurimi. Politistii sositi la fata locului au inceput cautarile si au gasit si cadavrul barbatului in raul Siret. Victima este din Halaucesti si a fost data disparuta inca din luna iunie. Vom reveni cu amanunte.

Cuvinte cheie: Siret, disparut, halaucesti


View the original article here

sâmbătă, 16 iulie 2011

Teapa de zile mari

Cumparau masini in leasing si, cu toate ca nu erau proprietari, le vindeau mai departe. Este reteta prin care administratorii firmei Total Car SRL au dat tepe in valoare de sute de mii de euro. Aproape 40 de ieseni, medici, oameni de afaceri si directori de instititii publice, se numara printre cei care au dat si 20.000 de euro pe o masina, si apoi s-au trezit ca nu le apartine si ca trebuie sa o inapoieze.

Domnul din imagine a inchiriat doua etaje dintr-o cladire pe care o detine firmei Total Car SRL. Pentru ca acestia nu mai aveau bani sa ii plateasca chiria, i-au propus sa ii dea doar o parte, iar de restul sa ii dea o masina. Barbatul a acceptat.

Asa ca nu isi facea griji ca ar fi ceva in neregula. Pana intr-o zi, cand un executor i-a batut la usa si l-a anuntat ca firma care i-a vandut masina nu avea, de fapt, niciun drept sa o faca, pentru simplu fapt ca nu era proprietara autoturismului. In aceiasi zi i-a si luat-o din fata portii.

Nu este un caz singular- firma a facut o practica din a cumpara masini in leasing si a le vinde, cu acte false. Un alt iesean, care daduse 20.000 de euro pe masina, a actionat in instanta executia. Nu i se pare normal ca la 3 ani dupa ce a cumparat-o sa vina un executor si sa-l anunte ca de fapt nu este a lui.

Si executorii ii inteleg pe pagubiti, dar explica ca nu au ce face. Masinile trebuiesc ridicate.

Executorii ii sfatuiesc pe toti cetatentii sa verifice bine daca vanzatorul este sau nu proprietarul bunului. Factura si chitanta care se prezinta, de obicei, in aceste cazuri nu atesta proprietatea, ci reprezinta doar partea contabila a lucrurilor. Cumparatorii nu trebuie sa mearga cu ochii inchisi, doar pe vorbele vanzatorului, ci sa faca verificari, ca sa nu pateasca precum cei pagubiti de Total Car SRL.

Cuvinte cheie: teapa, iasi, masini, total car srl


View the original article here

Viol in Dancu

Prin chinuri groaznice a trecut o copila din 15 ani, care a picat victima intr-un scandal intre tatal ei si doi concubini. Ca sa se razbune pe un barbat care ar fi violat-o, o femeie si-a pus concubinul sa o bata si sa o violeze pe fiica presupusului agresor. Iar barbatul nu s-a dat in laturi- a sechestrat copila, a lovit-o si si-a satisfacut poftele sexuale cu ea. Deja e arestat si risca pana la 18 ani de temnita. Si concubina e cercetata, dar in stare de libertate. Pentru instigare si complicitate risca si ea tot 18 ani de inchisoare.

Femeia de 27 de ani locuieste intr-o casa in chirie, impreuna cu concubinul ei si barbatul care ar fi violat-o de doua ori. Sustine ca a fost silita sa intretina relatii sexuale cu el, dar nu a depus niciodata plangere la politie. A preferat sa se razbune prin alte metode- iar victima a picat fiica presupusului agresor. A sechestrat-o, iar concubinul ei a batjocarit-o sexual. Copila are doar 15 ani.

A lovit-o, apoi a violat-o. Cel putin asta arata probele medico-legale.

Barbatul a fost, imediat, arestat de politisti. La primele audieri, si el si concubina, si-au recunoscut fapta. Ulterior si-au schimbat povestea. Indiciile stranse de anchetatori ii incrimineaza insa, iar pedeapsa pe care o risca este de pana la 18 ani de inchisoare.

Cuvinte cheie: dancu, viol, arest, iasi


View the original article here

Un iesean a intrat cu masina intr-un canal nesemnalizat corespunzator, pe Sfantul Lazar

Ghinion pentru un sofer iesean. In timp ce vira la dreapta, pe Strada Sfantul lazar, acesta s-a trezit ca intrat cu masina intr-un canal neacoperit. Semnalizarea canalului era facuta doar cu niste crengute de tei. Oamenii legii, prezenti la fata locului, au ridicat din umeri si l-au sfatuit pe soferul ghinionist sa dea primaria
municipiului Iasi in judetaca.
Soferul autoturismului povesteste ca in timp ce vira la dreapta pe o staduta de pe Sfantu Lazar s-a trezit ca intrat cu roata autoturismului in gura de canal nesemnalizata.
Iesenii care se aflau prin zona sustin ca vina le apartine in totalitate autoritatilor publice.
Politistii locali au trecut prin zona, insa singurul lucru pe care l-au facut a fost sa priveasca neputinciosi la patania ieseanului.

Cuvinte cheie: canal, nesemnalizat, Sf Lazar, pagube


View the original article here

Tupeu fantastic

La nivelul inspectoratului judetean de politie s-a finalizat ancheta in ceea ce ii priveste pe cei doi politisti batausi de la sectia a V-a. Politistii au snopit in bataie un boschetar si au incurajat un prieten sa ii duca acasa cu masina, cu toate ca soferul bause cot la cot cu ei. Imediat dupa incident, cei doi s-au internat in spital. Iar de atunci se imbolnavesc ori de cate ori trebuie sa mearga in fata comisiei de disciplina.

Agentul Sorin Enache este unul dintre cei doi implicati in scandalul petrecut la inceputul lunii aprilie. Atunci a batut cu cruzime un boschetar si i-a promis unui prieten ca il va scoate din belea daca va fi prins baut la volan. Seara nu s-a terminat asa cum isi inchipuiau ei. Au fost trasi pe dreapta si, pentru ca au incercat sa fuga de responsabilitate, opriti cu focuri de arma. Imediat au intrat in concediu medical. La sfarsitul saptamanii trecute insa, agentul Enache s-a intors la sectia a V-a, pregatit de munca.

Parea destul de sanatos. Numai ca in momentul in care a aflat ca trebuie sa se prezinta in fata comisiei de disciplina, ca sa dea explicatii si sa afle care sunt masurile care vor fi luate importiva lui, s-a imbolnavit din nou si s-a internat la Spitalul Militar.

Si colegul sau implicat in scandalul din aprilie se afla inca in concediu medical.

Cuvinte cheie: sorin enache, ipj iasi, concediu medical, sectia V


View the original article here

Aproximativ 20 de posturi din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie vor fi desfiintate

Aproximativ 20 de politisti din cadrul inspectoratului judetean vor fi concediati. Nu se cunosc insa numele celor care vor ramane fara un loc de munca, iar asta pentru ca disponibilizarile se vor face in urma unor examene. Ironia face ca cei feriti de aceste disponibilizari sunt chiar cei care au facut de ras imaginea politiei romane. Exista 17 politisti ieseni care sunt cercetati la momentul actual, fie intr-o ancheta interna, fie in urma unei plangeri penale. Iar potrivit legii ei nu au voie sa participe la examen.


20 de zile au la dispozitie oamenii legii sa se pregateasca pentru examen. Vor sustine un interviu pe subiecte profesionale  si li se vor evalua capacitatile de care dispun pentru a-si desfasura activitatea.      

Nu toti angajatii inspectoratului vor sustine examenul. 17 dintre politisti sunt feriti de aceste disponibilizari, iar asta pentru ca nu au voie sa participe la examinari. Sunt politistii care sunt pusi la dispozitie pentru ca sunt anchetati, fie la nivelul inspectoratului fie de parchet sau tribunal. Pentru restul insa, urmeaza o perioada dificila, in care trebuie sa se puna cu burta pe carte. 30 dintre angajatii ipj, mai prevazatorii, au depus cerere pentru suspendarea activitatii pentru o perioada de cel mult 3 ani.

Sefii inspectoratului sustin ca ordinea publica nu va fi afectata de disponibilizarile din sistem.

Cuvinte cheie: ipj iasi, politie, disponibilizari


View the original article here

Ministerul vrea sa simplifice trimiterea pacientilor la tratament in strainatate

Persoanele grav bolnave, care nu pot primi tratament in tara, vor avea acces mai usor la serviciile medicale din strainatate. Este promisiunea pe care o face Ministerul Sanatatii. S-au facut o serie de modificari ale legislatiei. Astfel, spun reprezentantii ministerului, s-a eliminat birocratia si se asigura o mai buna transparenta in ceea ce priveste procedura privind trimiterea la tratament in strainatate.

In Iasi, in 2009, ministerul a trimis 700.000 de lei pentru bolnavii care nu puteau fi tratati in tara. 9 persoane au avut sansa de a se opera in strainatate. In 2010, au fost 11 ieseni care au reusit sa se trateze in straintate, pentru ca bugetul a fost mai mare - de aproximativ 1 milion de lei.

conform noului act normativ, au fost stabilite termene clare pentru fiecare etapa din cadrul procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente in strainatate. Pot avea sansa de a se opera la o clinica din alta tara europeana doar pacientii care sufera de o boala grava, si care nu pot fi tratati in tara deoarece nu exista aparatura necesara sau pentru ca nu sunt specialisti care sa se ocupe de cazul lor.

"In premiera, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora. In noua legislatie, a fost eliminat criteriului ,,beneficiul tratamentului estimat pentru societate'' din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie", se arata in comunicatul de presa remis de ministerul sanatatii.

De asemenea, s-a instituit obligatia  bolnavului de a se prezenta ori de cate ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate.

Cuvinte cheie: strainatate, tratament, dsp iasi


View the original article here

vineri, 15 iulie 2011

Sprijin pentru IMM-uri

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, ce poarta denumirea de Programul Mihail Kogalniceanu. Acest proiect incearca sa sprijine IMM-urile atat prin dezvoltarea si sustinerea investitiilor, cat si prin  crearea si mentinerea locurilor de munca. Programul Kogalniceanu ofera o subventionare partiala la contractarea unui credit de la bancile care se supun garantiei de stat.
Solicitantii Programului Mihail Kogalniceanu au sansa sa beneficieze de subventionarea a maximum 70 la suta din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM doreste sa il acceseze, dar nu mai mult de 6,5 la suta pe an.
Pentru a putea obtine fonduri prin programul Kogalniceanu, micii intreprinzatori trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand acesta nu trebuie sa figureze cu credite restante in baza de date a centralei Riscurilor Bancare. De asemenea, viitorul beneficiar trebuie sa prezinte institutiei de credit garantii colaterale pentru cel putin 40 la suta din valoarea creditului.
Pentru acest program se estimeaza un buget pentru cel putin 4000 de beneficiari pentru anul 2011, urmand ca pentru anul urmator numarul beneficiarilor sa se tripleze.

Cuvinte cheie: program, sprijin, IMM


View the original article here

Titularizare cu scantei

Candidatii care au dorit sa se inscriere la examenul de titularizare au fost nevoiti sa astepte ore bune pentru a-si valida fisele de participare. Sositi inca de la primele ore ale diminetii, viitorii dascali au avut de infruntat atat caldura de afara, cat si ritmul anevoios in care se desfasura validarea candidatilor in vederea prezentarii la examenul pentru obtinerea unui post in invatamantul preuniversitar.
Cel putin patru ore au trebuit candidatii sa astepte pentru a-si valida fisele de inscriere la examenul de titularizare.
Pentru a se evita aglomeratia, candidatii au primit bonuri de ordine. Cu toate acestea, numarul orelor de asteptare nu a scazut.
La nivelul judetului Iasi sunt disponibile 1.468 de posturi, dintre care 165 sunt titularizabile. In urma inscrierilor la titularizare s-a constat ca s-au inscris 206 candidati pentru postul de educator, 173 pentru postul de invatator, 173 la discipline tehnice si 105 la invatamant special. De asemenea, 1.260 de
candidati si-au depuse dosare pentru obiectele de cultura generala.

Cuvinte cheie: titularizare, validare, inghesuiala, coada


View the original article here

La inceputul lui august aflam daca Iasul va fi desemnat oras european al sportului

Oficialii europeni se afla in aceasta perioada la Iasi pentru a analiza si evalua baza sportiva a orasului Iasi. Scopul este de a desemna municipiul drept oras european al sportului, ceea ce ar insemna o mai mare vizibilitate la nivel european. Cel de care depinde obtinerea acestei distinctii este Gian Francesco
Lupattelli, presedintele Asociatiei Capitalelor Europene ale Sportului. Lupattelli s-a aratat incantat de baza sportiva a Iasului si spune ca daca ar fi sa existe o competitie in privinta primarilor oraselor europene care practica cel mai mult sport, Gheorghe Nichita aer fi de departe castigator.Nichita spune ca daca Iasul va fi desemnat oras european al sportului ar insemna mult pentru municipiu, in ceea ce priveste vizibilitatea la nivel european. In perioada 5-7 august se va decide in Scotia daca Iasul va fi numit sau nu oras european al sportului.

Cuvinte cheie: Iasi, oras, european, sport


View the original article here

Motorfest 2011 se va desfasura la Iasi in perioada 22-24 iulie

Iubitorii motoarelor se vor intalni si in acest an la Iasi, la cea de-a saptea editie a Motorfest, un eveniment devenit deja traditie pentru oras. Organizatorii se asteapta ca Motorfest 2011 sa adune la Iasi, in perioada 22-24 iulie, peste o mie de motociclisti din tara si strainatate. Editia din acest an vine cu noutati, iar organizatorii promit petreceri pe cinste. Ca si anul trecut, pasionatii de motociclete vor putea asista la o
parada care se va desfasura in centrul Iasului. In acest an, intrunirea motociclistilor va avea loc intr-un
loc mai inedit pentru un astfel de eveniment, si anume in cadrul unui complex comercial aflat la iesirea din oras.

Cuvinte cheie: motorfest, iulie


View the original article here

Dosarele pentru "Casa Verde" se mai pot depune pana pe 15 iulie

Iesenii dornici sa-si instaleze sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila are trebui sa se grabeasca sa depuna dosarele la Agentia pentru Protectia Mediului. Asta pentru ca data limita de depunere a documentatie este 15 iulie. Dupa aceasta data, in cazul in care suma alocata judetului Iasi, de 3.7 milioane de lei nu va fi epuizata, diferenta ramasa va fi redistribuita judetelor care au inregistrat un numar mai mare de solicitari.
In urma unei decizii a Administratiei Fondului pentru Mediu, programul de finantare "casa verde" se mai deruleaza la nivelul judetului Iasi doar pana pe data de 15 iulie.
De la deschiderea sesiunii, respectiv pe 1 iunie, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului au fost depuse peste 300 de cereri de finantare, suma acoperita de socilitari fiind de 1,9 milioane lei, adica aproximativ jumatate din valoarea totala a banilor alocati judetului Iasi.
Persoanele interesate sa acceseze fonduri prin programul Casa verde trebuie sa depuna personal documentatia la Agentia pentru protectia Mediului, urmand ca acestea sa fie analizate de reprezentantii Administartiei Fondului pentru Mediu.

Cuvinte cheie: Verde, dosare, limita, data


View the original article here

Pisici si insecticid printre alimente: asta au descoperit inspectorii OPC in magazinele iesene

Echipele de control din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului au facut o descoperire socanta in magazinele alimentare iesene. Astfel, in urma unei reclamatii, au fost gasite la comercializare, pe langa produse expirate si insecticide, vandute fara autorizatie . De asemenea, atentia comisarilor din cadrul OPC a fost atrasa si de prezenta unei pisici, care dormea pe rafturile unui magazin mixt.
Echipele de control de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorului au descoperit la un magazin mixt din judet pe langa alimente expirate si o pisica ce dormeau pe un raft. Inedita descoperire a inspectorilor a fost facuta in satul Singer, din comuna Gropnita.
De asemenea, in cadrul unui control la un alt magazin din comuna Movileni inspectorii au gasit, pe langa produse expirate si insecticid, care se poate comercializa numai in spatii autorizate si de catre vanzatori care detin atestate.
Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda de 4.000 de lei, respectiv 2.000 de lei pentru produsele expirate si 2.000 de lei pentru lipsa autorizatiei pentru comercializarea insectidelor.

Cuvinte cheie: insecticid, pisica, magazin, OPC


View the original article here

joi, 14 iulie 2011

Lectie de viata

Cu greu poate fi descrisa in cuvinte drama unui femei de 43 de ani din Iasi. Sotul ei, cu care impartea de 13 ani greutatile si bucuriile, a facut un credit de nevoi persoanale, fara ca ea sa stie. A aflat abia in momentul cand la usa i-a batut noul proprietar al apartamentului- banca ii executase silit. Barbatul, angajat al CFR si instructor auto, si-a facut imediat bagajele si a plecat. Ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, iar sotia lui si cei
doi copii nu ar fi ramas in strada.

Toata viata mi s-a schimbat in cateva ore- povesteste cu amaraciune femeia. Povestea ei pare desprinsa din filme: avea un sot iubitor, care ii aduce aproape zilnic flori, care o surprindea cu cadouri si cu care avea o relatie invidiata de multi.

In 2005, au facut un credit ipotecar. In fiecare luna, pe data de 15, mergeau la banca si achitau rata. Fara ca nimeni sa stie, barbatul a mai facut un credit de nevoi personale, la o alta banca. Nu numai ca nu i-a spus sotiei despre el, dar nici nu l-a platit. Banca a cesionat creanta catre o firma de recuperare credite, iar aceasta a demarat in scurt timp procedura de executare silita.

Din acel moment, femeia a avut 10 zile la dispozitie sa-si stranga lucrurile si sa-si gaseasca o alta locuinta. A simtit ca pica cerul pe ea si a incercat sa caute raspunsuri- nici acum nu isi explica cum a reusit sotul ei sa ii ascunda faptul ca apartamentul lor a fost scos la licitatie.

Barbatul nu a dat nicio explicatie,. Pur si simplu si-a facut bagajele si a plecat.

Ieseanca s-a mutat impreuna cu cei doi baieti, de 9 si 18 ani, la mama ei. A intentat divort si spera sa termine cat mai repede cu el, ca sa nu mai aiba si alte probleme din cauza datoriilor facute de sotul ei. In plus, vrea sa depuna o plangere la Posta Romana, pentru ca banuie ca postasul care ar fi trebuit sa ii aduca citatiile ar fi fost mituit de partenerul ei. Femeia vrea sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor pe care le au lacunele de genul a nu fi instiintat prin telefon sau prin scrisoare cu confirmare despre faptul ca urmeaza sa fii executat silit.

Cuvinte cheie: inselata, gina ghinghea, cfr iasi, apartament, banca


View the original article here

Consilierii PSD iau fraiele in maini, decisi sa salveze, atat cat se poate aeroportul Iasi

In cadrul unei conferinte de presa, consilierii judeteni ai PSD, Cristian Stanciu, Mihai Baciu si Catalin Bulgariu si-au exprimat nemultumirea fata de modul defectuos, spun ei, in care presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad ar gestiona problemele judetului. In timp ce orase precum Cluj, Targu Mures,si mai nou Bacau si Suceava sunt inainte cu modernizarea aeroportului, Iasul bate pasul pe loc fara a misca nimic in privinta modernizarii aerogarii. Consilierul PSD Cristian Stanciu a declarat ca firma Saearch Corporation, cea care s-a ocupat de proiectarea aeroportului Iasi a trimis un fax pe 21 iunie in care il anunta pe presedintele Constantin Simirad ca incheie colaborarea cu acesta. Si asta in timp ce presedintele CJ astepta un fax dar cu alt continut: solutia realizata de Serach Corporation pentru modernizarea aeroportului Iasi la dimensiuni mai mici, cu mai putine costuri. Consilierii PSD au auntat ca vor organiza un comitet si vor incerca sa vada ce vor mai putea face in acest moment pentru modernizarea aeroportului. Constantin Simirad nu a vrut sa faca nici un comentariu, precizand ca va cere un drept la replica postului Iasi Tv Life, in cazul in care considera ca vreunul dintre consilieri l-a denigrat.

Cuvinte cheie: aeroport, PSD, comitet


View the original article here

Deptatul PD-L Daniel Oajdea are un proiect legislativ care vizeaza inlocuirea actualelor etichete de la haine, cu unele mai moi

Tara arde si baba se piaptana. Deputatul PD-L Daniel Oajdea a venit cu o initiativa legislativa care ar putea starni rasul. Parlamentarul vrea ca etichetele de la haine sa fie confectionate dintr-un material moale sau macar identic cu cel din care este confectionat respectivul articol vestimentar. Iar Oajdea considera ca nu ar trebui luat deloc in ras aceasta propunere a sa, tocmai pentru ca, zice el, mai toti romanii s-au lovit de aceasta problema. Deputatul PD-L Daniel Oajdea recunoaste ca a scris proiectul legislativ intr-o ora, plecand de la sesizarile unor ieseni, dar si din propria experienta. Proiectul legislavi al lui Oajdea a primit aviz negativ de la Senat, iar acum se afla la Camera Deputatilor. Oajdea recunoaste ca initiativa sa nu este una care sa rezolve o problema majora a romanilor, insa trateaza totusi o nemultumire a oamenilor. Cel mai probabil pana la sfaristul acestui an vom afla daca propunerea deputatului va deveni lege, sau va fi un alt proiect legislativ dus pe apa sambetei.

Cuvinte cheie: Daniel Oajdea, etichete


View the original article here

Inaugurare cu scandal

Presedintele Consiliului Judetean din Suceava, Gheorghe Flutur, a fost duminica la Iasi. A participat la inaugurarea unui magazin cu produse traditionale din Bucovina, el fiind chiar unul dintre initiatorii proiectului. Astfel de magazine sunt deschise in mai multe judete din tara. La Iasi nu a fost primit chiar bine- in primul rand din cauza preturilor piperate, dar si pentru ca oamenilor nu li s-a parut normal ca la deschidere sa participe politicienii.

Produsele din Bucovina sunt comercializate in mai multe magazine traditionale din tara. La Iasi, este primul de acest gen.

Preturile, sunt, intr-adevar cam mari, recunosc proprietarii magazinului. Sunt insa si de calitate, adauga acestia.

Petru Movila a mers si el la magazinul din Alexandru cel Bun, sa guste produsele. Nu a pierdut ocazia sa atace autoritatile locale spunand ca preturile produselor ar fi mai accesibile daca vanzatorii ar plati mai putin sau chiar deloc chiria spatiului in care isi desfasoara activitatea.

Discursurile politicienilor nu i-au convins pe ieseni sa faca si cumparaturi- sunt prea mari preturile, au spus cei care au calcat pragul magazinului.

Magazinul comercializeaza preparate traditionale din carne, branzeturi, pastrav afumat, fructe de padure si alte produse specifice zonei Bucovina.

Cuvinte cheie: produse traditionale, iasi, bucovina


View the original article here

Comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos s-a intalnit luni cu primarul Gheorghe Nichita

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos s-a intalnit luni, cu primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nichita. Principalele aspecte pe care cei doi le-au abordat in decursul unei ore de discutii au vizat problematica fondurilor europene si a unei utilizari cat mai eficiente a banilor veniti de la Uniunea Europeana. Municipiul Iasi este intr-un bazin agricol cu un potential foarte important, iar primaria unui oras ii poate ajuta pe micii intreprinzatori sa isi valorifice produsele. Nichita spune ca in cadrul discutiilor cu Ciolos s-a vorbit si despre Centrul Tehnologic Regional. Ciolos s-a intalnit luni si cu ceilalti reprezentanti ai autoritatilor locale.

Cuvinte cheie: Dacian Ciolos, primarie, Gheorghe Nichita


View the original article here

Aboneaza-te la editia TIPARITA

Abonamentul este cea mai convenabila optiune pentru a fi informat

Aboneaza-te la editia TIPARITA

Ziarul de Iasi este cel mai important ziar iesean si unul dintre cele mai respectate ziare locale din Romania. Continutul sau reflecta intr-un mod echilibrat realitatea cotidiana incluzind viata politica, afaceri, sport, divertisment etc. Ziarul de Iasi te ajuta sa ramai in contact cu tot ceea ce se intimpla in viata de zi cu zi.

 Daca te abonezi la Ziarul de Iasi primesti GRATUIT, alaturi de ziar  Suplimentul de Cultura - 16 pagini, apare in fiecare simbata, format tabloid, alb-negru.
In plus, in fiecare saptamina, ai sectiunile specializate incluse in corpul ziarului : Ghidul Auto - in fiecare luni; Ghidul pentru Sanatate - in fiecare miercuri; Ghidul Casei - in fiecare joi si Ghid TV - in fiecare vineri.

NOU! Aboneaza-te pe cel putin TREI LUNI si poti publica anunturi de mica publicitate in editia tiparita a Ziarul de Iasi in valoare de 50% din suma platita. Oferta este valabila pentru persoane fizice.

 DE CE SA TE ABONEZI

Economisesti 24 de lei pe luna!
Platesti cu 61% mai putin decit daca l-ai cumpara zilnic de la chiosc, adica economisesti  24 lei pe luna.   Pretul unui abonament - 15 lei/luna

CUM TE ABONEZI

- prin serviciul "La Prima Ora Acasa", sunind la 0232.214.120. Livrarea ziarelor se face acasa, pina la ora 9.00, prin agentii firmei S.C. Curier Publicitar Plus S.R.L.  La costul abonamentului se adauga o taxa modica de distributie, in valoare de 3 lei lunar. Pentru informatii suplimentare suna la 214.120, de luni pina vineri intre 9.00-16.00.
Acest serviciu este diponibil numai pe raza orasului Iasi.

- prin POSTA  
Este suficient sa ceri postasului tau sa te aboneze la Ziarul de Iasi sau sa mergi la cel mai apropiat oficiu postal si sa soliciti un abonament la Ziarul de Iasi. Pentru a primi abonamentul incepind cu prima zi a lunii urmatoare trebuie sa va abonati pina la data de 25 a lunii in curs. La pretul abonamentului se adauga taxele postale.

Inca nu esti convins? Click aici

Pentru firme avem o oferta speciala. Daca esti interesat, click aici

Pentru orice problema legata de abonament,  sunati la 0232.214.120 (L-V  9.00 - 16.00), sau scrieti-ne la marketing@ziaruldeiasi.ro


View the original article here

miercuri, 13 iulie 2011

Unul dintre agentii economici sanctionati de OPC comercializa vopsea de par expirata din anul 2007

Obisnuiti sa fie controlati de comisarii OPC doar in timpul saptamanii, agentii economici au avut o supriza mai putin placuta in acest week-end. O echipa a Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului s-a deplasat la sfarsitul saptamanii in comuna Voinesti si a depistat un comerciant care avea la vanzare
vopsele de par expirate inca din anul 2007.
Vopsea de par expirata inca din anul 2007 si colorant pentru var al carui termen de valabiltate a expirat in luna aprilie. Acestea erau produsele pe care un operator economic din Voinesti le vindea iesenilor.
Pe langa actiunile de control efectuate in judetul Iasi, comisarii OPC i-au luat la intrebari si pe comerciantii sositi in acest week-end in Copou. Singura neregula intampinata de inspectorii OPC a fost inregistrata la un comerciant care vindea gogosi.
In cazul in care comerciantul din Copou nu va putea prezenta documentele de conformitate, acesta risca o amenda cuprinsa intre 2.000 si 20.000 de lei.

Cuvinte cheie: expirat, vopsea, amenda, OPC


View the original article here

Procentul de promovabilitate al bacalaureatului in Iasi a fost de doar 41,9 %, cu aproape 10 procente mai mic fata de anul trecu

Invatatura este cea mai buna avutie, spune un proverb din batrani. In vremurile noastre, zicala nu mai are insa nicio valoare. O demonstreaza rezultatele dezastruoase din acest an de la examenul de la bacalaureat, cele mai slabe, de altfel, din 1990. In Iasi, aproape 60% din elevi nu au reusit sa obtina nota de trecere. Mai ingrijorator este ca adolescentii nu par deloc afectati de note. Ba mai mult, multi recunosc fara probleme ca nu s-au spetit cu invatatul.

In judetul Iasi au fost  patru unitati de invatamant in care nu a promovat niciun elev- la Vladeni, toti cei 42 de candidati au picat examenul. La fel si la Holboca- din 37 de elevi inscrisi, niciunul nu a promovat. Respins scrie si pe toate listele din Targu Frumos si de la liceul „Dimitrie Murgu". In municipiu, cel mai mic grad de
promovabilitate, 1,6%, apartine Grupului Scolar „Anghel Saligny". Dar situatia nu a fost mai roz la aproape niciun liceu.

Proba care le-a dat cele mai multe batai de cap, si de altfel la care au picat majoritatea elevilor, a fost matematica.

Au fost insa si elevi multumiti de rezultatele pe care le-au obtinut- ei spun cu zambetul pe buze ca au invatat in toti cei patru ani de liceu, asa ca examenul de bacalaureat nu a reprezentat o problema pentru ei. 12 elevi ieseni chiar au obtinut 10 pe linie.

Putini dintre elevi au acum planuri de facultate. Mai exista, insa, sperante- contestatiile. Cine nu obtine nota de trecere nici atunci, trebuie sa se apuce din nou de invatat, pentru sesiunea din toamna.

Cuvinte cheie: iasi, bacalaureat, note, promovabilitate


View the original article here

Aboneaza-te la editia DIGITALA

EDITIA COMPLETA ZIARUL DE IASI - IDENTICA CU CEA TIPARITA

Aboneaza-te la editia DIGITALA

Ziarul de Iasi este cel mai important ziar iesean si unul dintre cele mai respectate ziare locale din Romania. Continutul sau reflecta intr-un mod echilibrat realitatea cotidiana incluzind viata politica, afaceri, sport, divertisment etc. Ziarul de Iasi te ajuta sa ramai in contact cu tot ceea ce se intimpla in viata de zi cu zi.

Stim ca astazi, o parte dintre oameni prefera sa citesca  stirile intr-un format electronic. Site-ul Ziarul de Iasi este o solutie pentru acestia, dar una incompleta  deoarece nu contine toate stirile din editia tiparita, fotografiile, anunturile de mica publicitate, machetele de publicitate, programele de televiziune, sectiunile speciale, suplimentele gratuite etc.  

Editia DIGITALA a Ziarului de Iasi vine in intimpinarea acestei dorinte si ofera cititorilor sai replica exacta a editiei tiparite, tot continutul  fiind prezentat  exact asa cum apare in print, incluzind fiecare articol, fotografie, anunt de mica publicitate . Singura diferenta este modul in care o poti citi.

Editia DIGITALA este disponibila pentru descarcare la prima ora a diminetii, incepind cu 05.00 AM.  Pentru a accesa editia PDF nu trebuie decit sa intrati pe http://e.ziaruldeiasi.ro/ si sa introduceti username-ul si parola furnizate la abonare. Abonamentul la editia DIGITALA rezolva si problema accesului la  acele articole si  stiri care nu sint  disponibile  pe editia online a Ziarului de Iasi.

5 argumente in favoarea editiei DIGITALE

1. Poti efectua cautari - Poti cauta prin toata editia dupa un subiect, eveniment sau cuvinte cheie

2. Este usor de citit - Poti mari, sublinia subiectele interesante si poti tipari articolele preferate si fotografiile

3. Este accesibila de oriunde - Poti citi ziarul la serviciu, acasa sau oriunde ai legatura Internet. Mai mult, poti salva continutul pe laptop pentru a-l accesa oriunde si oricind.

4. Poate fi arhivata - Poti reveni oricind la o editie mai veche pentru a revedea o stire, o fotografie sau un anunt publicitar

5. Este ecologica - Citind editia DIGITALA a Ziarului de Iasi contribui la un mediu mai curat

NU UITA! Cu un abonament la editia DIGITALA primesti intregul continut al editiei tiparite, la prima ora, oriunde in lume si fara taxe suplimentare de livrare. Update-ul se face la ora 05.00 AM.

  CUM TE ABONEZI
Plata pentru numarul de luni dorit  (maxim 12 luni) se poate face la REDACTIE  sau prin BANCA, in unul dintre conturile precizate mai jos. Odata efectuata plata, va rugam sa trimiteti dovada pe adresa marketing@ziaruldeiasi.ro. Datele de autentificare (username si parola) vor fi  expediate pe adresa de e-mail de pe care s-a trimis confirmarea platii. 

GRUPUL DE PRESA MEDIANET SA;  COD FISCAL: RO 13398286

PRET LEI - 13 lei/luna
BCR IASI - CONT  LEI: RO72 RNCB 0175 0336 0531 0001

PRET EURO - 3,99 euro/luna
BCR IASI - CONT EURO: RO18 RNCB 0175 0336 0531 0003
COD BIC: RNCBROBU

PRET DOLARI - 4,99 dolari/luna
BCR IASI - CONT DOLARI: RO45 RNCB 0175 0336 0531 0002
COD BIC: RNCBROBU

O versiune DEMO a abonamentului la editia DIGITALA este disponibila la adresa: http://e.ziaruldeiasi.ro/

Pentru orice problema legata de abonament, sunati la 0232.214.120 (L-V  9.00 - 16.00), sau scrieti-ne la marketing@ziaruldeiasi.ro


View the original article here

La nivelul judetului Iasi au fost depuse 1.928 de contestatii

Nu mai putin 1.928 de contestatii au fost depuse de elevii nemultumiti de notele obtinute la bacalaureat. Gradul de promovabilitate, de doar 41,9%, i-a impins pe multi dintre absolventii ciclului liceal sa ceara reevaluarea tezelor. Daca o parte dintre elevi se lupta pentru nota 5, exista si o categorie care
ravenesc sa obtina 10 la toate probele de bac.
Bacalaureatul de anul acesta doboara record dupa record. In timp ce rata de promovabilitate este cu mult sub 50%, numarul contestatiilor a crescut simtitor fata de ceilalti ani, in Iasi fiind depuse aproape 2000 de contestatii, dintre care 628 la limba romana, 699 la istorie si matematica, iar 601 la celelalte discipline.
Exista, insa, si o categorie de elevi care isi doresc ca in urma contestatiilor sa obtina nota maxima.
Rezolvarea contestatiilor se va realiza in perioada 5-7 iulie, urmand ca pe 8 iulie, elevii sa afle daca este cazul sa se pregateasca pentru sesiunea din toamna.

Cuvinte cheie: contestatii, bacalaureat, dezastru


View the original article here

Ingramadeala la oale

Nici vremea urata si nici criza financiara nu i-au tinut departe pe ieseni de targul national de ceramica traditionala cucuteni 5000. In ultima zi a evenimentului era ingramadeala in fata tarabelor cu oale, suveniruri si produse de artizanat. In final, toata lumea a plecat multumita- clientii de preturi, comerciantii de incasari.

Domnul din imagine este venit in Iasi tocmai din Bistrita. Vine la targul national de ceramica traditionala in fiecare an si este ceva obisnuit pentru el sa faca orice ii sta in putinta ca sa atraga cat mai multi clienti.

Toti mesterii olari au incercat sa arate ca produsele lor sunt cele mai bune, cele mai frumoase si cele mai ieftine.

Iar clientii n-au stat mult pe ganduri- au plecat acasa macar cu un suvenir.

La editia din acest an au fost prezenti mesteri populari din judetele Iasi, Botosani, Galati, Gorj, Harghita, Maramures, Mehedinti, Olt, Suceava, Vilcea,  precum si artizani din Basarabia.

Cuvinte cheie: iasi, cucuteni 5000, preturi


View the original article here

PNL si-a prezentat programul de guvernare

Membrii partidului national liberal au anuntat programul integral de guvernare locala. Liberalii nu numai ca au organizat saptamanal dezbateri despre problemele orasului si posibilele rezolvari, dar au ajuns chiar pana la a lansa o carte cu viziunea lor asupra modului in care ar trebuit sa fie gospodarit orasul. Sefii
filialei din Iasi recunosc ca spera ca pana la alegeri sa se vorbeasca numai despre aceasta carte, indiferent daca va fi criticata.

Mediul de afaceri, cultura, educatie, sanatate, dezvoltare urbana, cooperare internationala, turism, siguranta cetateanului, protectie sociala, sport si protectia mediului. Sunt cele 11 capitole in care este impartita cartea lansata duminica de liberali.

Mesajul fundamental al cartii, spun liberalii, este ca cele doua motoare mai importante pentru imbogatirea orasului  sunt sanatatea si educatia, insotite de cresterea infrastructurii prin dezvoltarea aeroportului si a autostrazii.

Programul de guvernare locala initiat de PNL Iasi a fost bine primit de colegii din alianta.

Cuvinte cheie: pnl, lansare carte, program de guvernare


View the original article here

marți, 12 iulie 2011

Veste buna pentru soferi. Incepand din aceasta luna puteti circula cu o viteza mai mare pe Calea Chisinaului

Veste buna pentru soferi. Incepand din aceasta luna puteti circula cu o viteza mai mare pe Calea Chisinaului. Daca pana acum limita maxima de viteza era de 60 de kilometri pe ora, de la intai iulie, aceasta este de 70 de kilometri pe ora. Reprezentantii municipalitatii spun ca masura era necesara pe acel sector de drum.

Cuvinte cheie: limita, viteza, Calea Chisinaului


View the original article here

Procentul de promovabilitate al bacalaureatului in Iasi a fost de doar 41,9 %, cu aproape 10 procente mai mic fata de anul trecut

Invatatura este cea mai buna avutie, spune un proverb din batrani. In vremurile noastre, zicala nu mai are insa nicio valoare. O demonstreaza rezultatele dezastruoase din acest an de la examenul de la bacalaureat, cele mai slabe, de altfel, din 1990. In Iasi, aproape 60% din elevi nu au reusit sa obtina nota de trecere. Mai ingrijorator este ca adolescentii nu par deloc afectati de note. Ba mai mult, multi recunosc fara probleme ca nu s-au spetit cu invatatul.

In judetul Iasi au fost  patru unitati de invatamant in care nu a promovat niciun elev- la Vladeni, toti cei 42 de candidati au picat examenul. La fel si la Holboca- din 37 de elevi inscrisi, niciunul nu a promovat. Respins scrie si pe toate listele din Targu Frumos si de la liceul „Dimitrie Murgu". In municipiu, cel mai mic grad de
promovabilitate, 1,6%, apartine Grupului Scolar „Anghel Saligny". Dar situatia nu a fost mai roz la aproape niciun liceu.

Proba care le-a dat cele mai multe batai de cap, si de altfel la care au picat majoritatea elevilor, a fost matematica.

Au fost insa si elevi multumiti de rezultatele pe care le-au obtinut- ei spun cu zambetul pe buze ca au invatat in toti cei patru ani de liceu, asa ca examenul de bacalaureat nu a reprezentat o problema pentru ei. 12 elevi ieseni chiar au obtinut 10 pe linie.

Putini dintre elevi au acum planuri de facultate. Mai exista, insa, sperante- contestatiile. Cine nu obtine nota de trecere nici atunci, trebuie sa se apuce din nou de invatat, pentru sesiunea din toamna.

Cuvinte cheie: note, bacalaureat, iasi, promovabilitate


View the original article here

CEL MAI LUNG POD DIN LUME PESTE APA va fi inaugurat astazi in China. A fost construit in 5 ani si a costat 6 miliarde de euro

Astazi, 30 iunie, are loc inaugurarea celui mai lung pod deasupra marii de pe planeta. Podul Qingdao Haiwan de 42,5 kilometri - cu 5 kilometri mai lung decat actualul detinator al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana, si cu 8 kilometri mai mult decat Eurotunelul care leaga Marea Britanie de Franta - a fost construit in China. El va face legatura intre doua mari centre urbane din estul tarii, orasul Qingdao si suburbia Huangdao, pana acum separate de Golful Jiaozhou, precizeaza The Telegraph, citat de Gandul.

Construirea podului a durat cinci ani, iar costurile se ridica la peste sase miliarde de euro. La constructie au fost folosite 450.000 de tone de otel, suficient cat sa construiesti 65 de turnuri Eiffel, si 2,3 milioane de metri cubi de ciment, echivalentul a 3.800 de bazine olimpice de inot pline ochi. Qingdao Haiwan are sase benzi pentru conducatorii auto si este sustinut de 5.200 de piloni ancorati de fundul oceanului. Acesta a fost proiectat catre compania chineza Shangdong Gausu. Constructorii spun ca podul ar putea rezista chiar si unui cutremur cu magnitudinea 8. Hong Kongul se asteapta ca podul sa genereze un venit de aproximativ 5,8 miliarde de dolari in primii 20 de ani de la intrarea in folosinta. Sustinatorii mediului s-au opus acestui proiect, spunand ca aceasta constructie ar putea devasta ecosistemul marin si ar putea pune in pericol specia rara de delfin alb chinezesc. Oficialii au promis insa ca vor proteja ecosistemul oceanului si pestii din zona.

Cuvinte cheie: Qingdao Haiwan, China, Shangdong Gausu


View the original article here

Acuzatii grave

Un copil aveam si pe acela mi l-au omorat medicii! Este acuzatia grava pe care o face o femeie din localitatea ieseana Dagata. Si-a dus baiatul de 8 ani la spital, pe picoarele lui, si doua saptamani mai tarziu l-au adus acasa in cosciug. Totul, pentru ca medicii nu l-ar fi diagnosticat corect la timp. Doctorii se apara spunand ca micutul a primit toate ingrijirile conform protocolului si ca starea lui s-a agravat din cauza unei boli autoimune de care suferea de cativa ani.


Familia distrusa de durere de abia reuseste sa se dezlipeasca de sicriul baiatului de 8 ani. Oamenii povestesc ca baietelul se plangea de dureri in gat, si pentru ca stiau ca are o boala autoimuna, au vrut sa nu riste si l-au dus la spital. Acolo, copilul a inceput sa se planga si de dureri de burta. La sfatulul unei alte
mamici internate in spital, a mai cerut parerea unui medic.

Dupa operatia de peritonita, starea lui se inrautatea de la o zi alta. I se refaceau mereu analizele, iar medicii le spunea acelasi lucru- se va face bine.


Duminica, Madalin a simtit parca ca ramane fara puteri si i-a spus mamei ca nu o sa o mai vada. Femeia a refuzat sa creada ca isi va pierde fiul, insa cateva ore mai tarziu a privit neputincioasa cum eforturile medicilor de a-l resuscita sunt zadarnice. I s-a spus ca a murit din cauza ficatului, pentru ca il avea putrezit. Diagnostic pe care pana atunci nu il mai auzise.

Conducerea unitatii sanitare s-a autosesizat si a declansat o ancheta interna.

Copilul va fi inmormantat miercuri. Parintii nu au depus inca plangere nici la colegiul medicilor si nici la politie, pentru ca stiu ca acest lucru nu le va aduce fiul inapoi.

Cuvinte cheie: sf maria, copil, dagata, iasi


View the original article here

Elevii claselor a XII-a au sustinut pe 27 iunie, prima proba scrisa de BAC, la limba si literatura romana

Emotiile elevilor de clasa a 12-a continua si in aceasta saptamana. Astfel, luni, 27 iunie, liceenii au sustinut prima proba scrisa din cadrul bacalaureatului, cea la limba si literatura romana. In total, 6.800 de candidati s-au inscris la nivelul judetului Iasi la examenul de bacalaureat. Potrvit reprezentantilor ISJ , varianta
extrasa a fost accesibila pentru candidatii care au tratat cu seriozitate acest examen.

"La proba scrisa a examenului de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2011), disciplina Limba si literatura romana, s-a extras varianta 5, din cele 10 variante finale elaborate de catre  Centrul National de Evaluare si Examinare. Dupa modelul postat la inceputul anului scolar pe site-ul MECTS, candidatii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare de cate 30 de puncte, la care se adauga cele 10 puncte din oficiu. In ansamblu, varianta extrasa a fost accesibila pentru candidatii care au tratat cu seriozitate acest examen, ridicand insa probleme pentru cei care au un nivel mai slab de cunostinte", a declarat Mihaela Apetroe, inspector de specialitate in cadrul ISJ Iasi.
Au fost, insa, si elevi, care au catalogat subiectele la limba si literatura romana , dificile.
Noutatea din acest an din cadrul examenului de bacalaureat a constat in montarea camerelor de supraveghere in fiecare sala de clasa din cele 24 de centre in care a fost sustinuta proba scrisa.

Cuvinte cheie: scris, BAC, romana, proba


View the original article here

Reprezentantii Directiei Agricol sustin ca exista riscul ca fermierii sa piarda toate recoltele

Ploile din ultima perioada le dau batai de cap fermierilor ieseni. Cu toate ca aversele de ploaie nu sunt foarte abundente, ele pot duce la imposibilitatea de recoltare a orzului, graului si a rapitei. Mai mult decat atat, ploile care nu mai contenesc in ultima perioada intarzie procesul de recoltare si determina incoltirea
boabelor de grau in spic.
Ploile care au cazut pana acum au facut bine pentru ca au acoperit deficitul de apa din sol, insa, daca nu se opresc, vor aparea probleme la nivelul recoltei de orz.
Mai mult decat atat, nici graul nu este exclus de pe lista culturilor de cereale care se afla in pericol.
In cazul in care ploile vor continua la nivelul judetului Iasi, o eventuala crestere a productiei cu 40%, asa cum era ea anuntata in urma cu cateva saptamani, nu va mai putea fi luata in calcul.

Cuvinte cheie: agricultura, ploi, recolte, probleme


View the original article here

luni, 11 iulie 2011

Protest la inaltime

In loc sa-si petreaca ziua onomastica alaturi de prieteni si familie, un iesean de 27 de ani s-a urcat dis de dimineata pe un stalp, ca sa protesteze. Numai ca, odata ajuns la inaltime, a uitat care ii erau nemultumirile. Omul s-a culcat, chit ca jos incercau sa stea de vorba cu el politisti, jandarmi, pompieri si rude.

Barbatul are 27 de ani si miercuri si-a serbat ziua onomastica. Marti, imediat dupa miezul noptii, a mers intr-un bar din cartierul Nicolina si si-a cinstit colegii de serviciu. La un moment dat, a apelat 112 spunand ca a fost agresat de agentii de paza ai barului. Apoi, spune el, a fost lovit si de politistii care au venit sa aplaneze scandalul.
Politistii au alta varianta- s-au deplasat la locul indicat de barbat si l-au gasit dormind, pe jos. L-au dus la sectie, ca sa depuna plangere, dar acolo s-a razgandit.

Suparat, a plecat de la sectia de politie spre zona Garii. A ales stalpul cel mai inalt si s-a cocotat pana in varf, la aproape 100 de metri inaltime. Obosit insa, dupa peripetiile prin care trecuse in timpul noptii, s-a asezat in fund si s-a culcat.

A fost trezit de politisti. Oamenii legii l-au sunat, ca sa afle ce nemultumiri are de s-a urcat pe stalp. Doua ore s-au chinuit sa-l convinga sa coboare.

Povestea nu a avut final fericit- cel putin nu pentru protestatar. A  fost amendat pentru tulburarea linistii publice iar apoi a fost dus la spitalul de psihiatrie, pentru investigatii.

Cuvinte cheie: gara, protest, stalp


View the original article here

Presedintele PC Iasi, Vasile Salaru este nemultumit de activitatea primarului Gheorghe Nichita

Desi fac parte din alianta, se pare ca la nivel local membrii celor trei partide au mereu ceva de impartit. In cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o marti, presedintele PC Iasi, Vasile Salaru l-a atacat dur pe primarul Gheorghe Nichita. Salaru a declarat ca este nemultumit de activitatea pe care a avut-o Nichita de cand este la carma municipiului, aducand in discutie mai ales gropile din oras. Mai mult, Salaru spune ca este convins ca cel care va fi candidatul USL la alegerile locale va fi medicul Tudor Ciuhodaru. Vasile Salaru spune ca medicul Ciuhodaru ar insanatosi orasul, cu atat mai mult cu cat sta foarte bine in sondaje. Purtatorul de cuvant al PSD Iasi a precizat ca PSD nu doreste sa faca nici o declaratie privind acuzele aduse de Vasile Salaru.

Cuvinte cheie: Vasile Salaru, PC, Iasi


View the original article here

Nu mai putin de cinci persoane au fost ranite intr-un accident petrecut duminica, la Schitu Duca

Prin clipe de goaza au trecut pasagerii unui autoturism Dacia Logan duminica, 27 iunie, in jurul orei pranzului. Soferul masinii in care se aflau alte 4 persoane a pierdut controlul volanului si s-a rasturnat in afara partii casorabile. Accidentul s-a petrecut pe raza localitatii Poieni, iar potrivit martorilor, masina
venea dinspre Vaslui cu viteza foarte mare, drept pentru care nu a mai putut fi stapanita.
Potrivit politistilor, soferul autoturismului implicat in accident a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un cap de pod, ulterior a lovit un copac, iar masina a iesit de pe carosabil si s-a rasturnat.
In masina erau cinci persoane, printre care se afla si un copil de 11 ani, cu bunica sa, care au fost luati la ocazie. Aceasta povesteste ca accidentul s-a petrecut din cauza neatentiei soferului.
Conform primelor cercetari efectuate la fata locului, se pare ca soferul este responasbil de producerea accidentului in care au fost ranite cinci persoane. Soferul a fost testat alcoolscopic, insa rezultatul a fost negativ.

Cuvinte cheie: accident, Schitu, raniti, rasturant


View the original article here

Tramvai in flacari

Un tramvai s-a facut aproape scrum, dupa ce au izbucnit flacari la un tablou de distributie electric, neizolat corespunzator. Totul ar fi pornit de la un scurtcircuit, iar norocul mare, crede vatmanul, a fost ca era la capat de linie si nu avea calatori. Omul a povestit ca tramvaiul e vechi de 50 de ani, motiv pentru care nu s-a mirat ca au aparut problemele. Incidentul a fost surprins de camerele de luat vederi ale politiei locale.

Incidentul s-a petrecut in weekend, la rond Agronomie. Vatmanul a vazut o flacara imensa si a pus mana imediat pe stingator. La fel au procedat si colegii lui de la RATP care oprisera in aceiasi statie. S-au retras rapid insa pentru ca flacarile se extindeau cu repeziciune.

Cand au vazut ca vagonul arde mocnit, oamenii au sunat la 112 si au cerut ajutorul pompierilor

Cauza probabila a incendiului a fost un scurtcircuit la un tablou de distributie neizolat corespunzator.

Cuvinte cheie: rond agronomie, copou, ratp, tramvai, incendiu


View the original article here

CNA a interzis difuzarea la TV a imaginilor de la locul unor tragedii - sinucideri, crime si mutilari

CNA a decis, marti, sa interzica difuzarea pe posturile de televiziune a imaginilor de la locul tragediilor - sinucideri, crime si mutilari -, dar si a imaginilor care arata suferinta familiilor victimelor.

In mod concret, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de marti, sa completeze articolul 17 din Codul de reglementare al continutului audiovizual, care prevede ca "In intervalul orar 6.00 - 22.00 nu pot fi difuzate programe, altele decat productiile audiovizuale de fictiune, care contin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale ori practici oculte".

In plus, CNA a decis sa adauge un alineat nou la acest articol, prin care posturile de televiziune nu mai pot difuza imagini de la locul tragediilor precum sinuciderile, crimele si mutilarile, dar nici imagini prin care este prezentata suferinta familiilor victimelor.

"CNA a completat Codul audiovizual in sensul interzicerii difuzarii de imagini de la locul tragediei, atunci cand e vorba de sinucideri, crime si mutilari. De asemenea, nu se vor difuza imagini care arata suferinta familiilor victimelor. In acest fel protejam demnitatea si imaginea victimei si a familiei, mai ales atunci cand este vorba de un copil sau de un adolescent", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa votul Consiliului.

Decizia a fost luata cu sapte voturi "pentru" (Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea si Mihai Malaimare) si unul "impotriva" - Gelu Trandafir. Trandafir a precizat ca textul actual din Codul audiovizual este acoperitor in astfel de situatii (sinucideri, crime, mutilari), insa trebuie aplicat ferm de catre CNA atunci cand radiodifuzorii incalca legislatia audiovizualului.

Decizia luata marti de CNA vine dupa ce, pe 16 iunie, CNA a amendat Kanal D, Antena 1 si Pro TV, cu cate 10.000 de lei, dar si Prima TV, B1 TV, Antena 3 si Realitatea TV, cu cate 5.000 de lei si a somat public TVR 1, pentru difuzarea unor serii de materiale care se refereau la sinuciderile în randul minorilor.

"CNA a stabilit o serie de sanctiuni in cazul difuzarii unei serii de materiale pe aproape toate posturile, care se refera la sinuciderile in randul minorilor inregistrate in ultima perioada. Diferentierea care s-a facut pleaca de la sanctiunile precedente in cazul Madalina Manole, in care tot asa s-au difuzat detalii legate de tehnica de sinucidere. Important pentru Consiliu a fost sa dea un semnal ca nu va tolera acest mod de mediatizare, in detaliu, a acestor cazuri de sinucidere, care pot da idei si altor adolescenti care au aceleasi probleme", a spus atunci Rasvan Popescu.

Tot atunci, Rasvan Popescu a mai spus ca intr-una din sedintele viitoare ale CNA va exista o dezbatere in jurul unei propuneri de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual, care ar putea inaspri conditiile de difuzare a stirilor privind sinuciderile in randul minorilor. De altfel, aceasta decizie a fost luata la propunerea Cristinei Trepcea, membru al CNA, care a sustinut in mai multe sedinte ale CNA ca sinuciderile minorilor nu ar mai trebui sa faca obiectul unor stiri difuzate de radiodifuzori.

"Cred ca se vede ca avem de-a face cu un fenomen. Psihologii americani si francezi vorbesc despre aspectul de epidemie, molima, pe care sinuciderile adolescentilor le imbraca (...) Eu cred ca trebuie sa facem ceva mult mai ferm (decat niste amenzi sau o recomandare catre radiodifuzori, n.r.). Este o situatie disperata si eu cred ca cere masuri disperate. Am vazut ca detaliile furnizate de povestile prezentate la stiri au fost suficient de interesante pentru tinerii aflati in situatiile evidente de deruta, incat ei au copiat modul de operare, unii au reusit sa-si ia viata, altii au reusit sa fie opriti. Eu propun o dezbatere publica, cu toti oamenii care ar avea ceva de spus, psihologi, sociologi, oameni de la Ministerul Sanatatii", a spus Cristina Trepcea in sedinta CNA din 16 iunie.

Ea a mai spus atunci ca vrea sa mai propuna ceva care cu siguranta o sa-i faca pe membrii CNA "antipatici in fata producatorilor de stiri de televiziune". "Propun ca, in interesul superior al copilului, sinuciderile minorilor, sinuciderile in general sa nu fie prezentate ca stiri cu imagini filmate. Nu vor fi prezentate detalii de niciun fel in programele de stiri. Dezbaterile pe marginea sinuciderile vor fi facute cu responsabilitate, cu participarea specialistilor si fara prezentarea de imagini cu victime sau cu familiile acestora (...) Orice fel de detaliu privind victimele sau familiile acestora nu constituie stire", a mai spus atunci Trepcea. (Sursa: Mediafax)

Cuvinte cheie: CNA, TV, sinucideri


View the original article here

Si-a inghitit proteza

Aveti mare grija atunci cand mancati, daca aveti proteza dentara. Cu siguranta nu va doriti sa treceti printr-o experienta neplacuta, precum a patit o femeie de 45 de ani, din Pascani, care si-a inghitit accidental proteza. Patru dinti a ingerat, iar pozitia in care au ramasi blocati in stomac nu le-a permis medicilor sa ii extraga.

Femeia le-a povestit medicilor ca incidenul s-a petrecut in timp  ce servea masa. Nu poate sa-si explice cum si-a inghitit proteza- cert este ca initial nu s-a alarmat. A cerut insa ajutorul medicilor in momentul in care a inceput sa aiba dureri de stomac.

Locul in care se blocasera au facut imposibila extractia endoscopica.

Momentan, pacienta este tinuta sub supraveghere chirurgicala si exista posibilitatea ca proteza sa se elimine prin tranzitul intestinal. Daca nu se va intampla acest lucru, va fi scoasa prin intermediul unei interventii chirurgicale. Oricat de ciudat ar parea, medicii spun ca intalnesc des pacienti cu aceasta problema- sunt cateva zeci de astfel de cazuri pe an,

Cuvinte cheie: proteza, iasi, pascani, sf spiridon


View the original article here

duminică, 10 iulie 2011

Oprit cu focuri de arma

Vroia sa ajunga in Italia, sa-si croiasca un drum mai bun in viata, dar in schimb s-a ales cu dosar penal si a fost dus inapoi in tara de provenienta, Republica Moldova. Vorbim despre un tanar de 28 de ani, care a trecut Prutul inot, si a ajuns in Raducaneni, cu gandul ca va ajunge mai departe in Oradea, si, mai apoi, in Italia. Excursia i s-a oprit insa brusc, cu focuri de arma, atunci cand a fost identificat de politistii de la frontiera.

Barbatul de 28 de ani a fost identificat in timpul unei misiuni cu masina cu termoviziune. Agentii l-au depistat si au trimis  echipa de patrulare din zona sa mearga sa vada cine e. Pe imaginile surprinse de autospeciala cu termoviziunea se observa clar cum tanarul, atunci cand vede politistii, face drum intors si incearca sa fuga.

Speriat, dupa ce s-a tras focul de arma, cetateanul moldovean s-a predat. A recunoscut ca a trecut raul Prut inot si le-a marturisit politistilor ca incerca sa ajunga in strainatate.

Pe numele lui s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de intrare in tara prin trecerea ilegala a frontierei de stat. In plus, a fost condus inapoi in Republica Moldova.

Cuvinte cheie: raducaneni, frontiera, iasi, focuri de arma


View the original article here

Sedinta de CJ suspendata. Marul discordiei: numirea comisiei de evaluare finala a managementului Muzeului Literaturii Romane

Desi erau 20 de proiecte de hotarare pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Judetean de luni, 27 iunie, aceasta a fost suspendata la mai putin de o ora de la inceperea ei. Marul discordiei: numirea comisiei de evaluare finala a managementului Muzeului Literaturii Romane. Consilierii PSD si PNL nu au fost de acord cu componenta acestei comisii, din care facea parte si Constantin Simirad. Acesta din urma insa in loc sa numeasca o alta comisie a amanat acest proiect de peordinea de zi, ceea ce i-a infuriat pe consilierii PSD si PNL si i-au determinat sa paraseasca sala de sedinta. Constantin Simirad spune ca are toate drepturile sa faca parte din comisia de evaluare avand in vedere ca este si membru al Uniunii Scriitorilor. Directorul muzeului spune ca principala nemultumire a lui Simirad este numarul prea mic de vizitatori. Evaluarea finala a managementului Muzeului Literaturii Romane ar urma sa aiba loc in luna iulie.

Cuvinte cheie: sedinta, suspendata


View the original article here

120 de ani de la nasterea lui Petre Andrei

”Astazi este pentru noi, cei de la Universitatea ”Petre Andrei”,  o zi deosebita si va multumesc pentru ca ne sunteti alaturi. In 29 iunie, acum 120 de ani, la Braila, s-a nascut Savantul Petre Andrei. A avut o cariera exemplara fiind decan, parlamentar, director al Bibliotecii ”Mihai Eminescu”, secretar de stat, ministru al Educatiei si, în acelasi timp, filosof si sociolog de anvergura mondiala . Cariera lui s-a sfârsit tragic, în 1940, pentru simplul motiv ca Petre Andrei a avut o conduita exemplara ca intelectual. Acesta este profilul unui om care a marcat multe destine”, a spus, în deschiderea dezbaterii dedicate sociologului român, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA. Masa rotunda, organizata de UPA, în parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, Institutul de Cercetari Economice si Sociale ”Gh. Zane” al Academiei Române si Biblioteca ”Gh. Asachi”  a avut loc în Sala Mare a Palatului Roznovanu. ”Mi-as dori ca aceasta manifestare sa ajunga în casele tuturor iesenilor pentru a-si aduce aminte de valorile pe care le-a avut acest oras. E onorant pentru mine sa fiu gazda acestui eveniment dedicat savantul Petre Andrei, unul dintre cei care a creat un Iasi principial, un Iasi al inteligentei, al curajului”, a spus Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iasi. Acesta a oferit savantului, din partea municipalitatii, distinctia ”In memoriam” pe care a înmânat-o Rectorului UPA.Invitat la eveniment, Prof.univ.dr. Teodor Dima, m.c. al Academiei Române, directorul Institutului de Cercetari Economice si Sociale ”Gh. Zane”, a anuntat lansarea unui prim volum din opera lui Petre Andrei, editat la initiativa Academiei Române. ”Pe plaiurile tarii noastre au fost oameni de o deosebita valoare care au încercat sa se opuna la ceea ce era mai trist în istorie prin opera lor”, a adaugat acesta.  Prof.univ.dr. Nicu Gavriluta, Decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii ”Al.I.Cuza” din Iasi a vorbit publicului despre volumul ”Sociologie Generala”, reeditat în editia de colectie ”Excelentia”. ”Colectia aceasta cuprinde reeditari ale operelor unor mari valori care au marcat istoria Universitatii ”Al.I.Cuza”. Facultatea noastra a propus aceasta carte semnata de Petre Andrei pentru ca ea contine pagini de o izbitoare si surprinzatoare actualitate”, a subliniat acesta. Despre aceeasi lucrare a vorbit si cel care s-a îngrijit de reeditarea ei. ”Putine carti stiintifice au cunoscut atâtea editii si daca aceasta carte nu ar fi fost valoroasa, uitarea s-ar fi asternut peste ea”, a precizat Prof.univ.dr. Dumitru Stan, de la Facultatea  de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii ”Al.I.Cuza” din Iasi.Publicistul Aurel Stefanachi, editor al unei sectiuni a operei savantului a marturisit publicului ca ”atunci când esti în preajma marilor spirite, cum este cazul lui Petre Andrei, pe de o parte te simti aparat, dar, pe de alta parte, devii extrem de responsabil”.Prof.univ.dr. Catalin Turliuc, Directorul Centrului pentru Studiul Relatiilor Internationale din cadrul UPA , a vorbit despre dimensiunea omului politic Petre Andrei si despre destinul sau tragic. ”Petre Andrei a avut destinul unui intelectual care s-a autoconstruit. Dincolo de opera sa, dincolo de aceste momente dedicate lui, mi-as dori sa reflectam la astfel de destine si sa fim pregatiti nu sa ne consumam libertatea, ci sa o construim zi de zi”, a spus acesta. ”Evocam figura lui Petre Andrei nu numai prin vorbe ci si prin fapte, prin carti. In ultimii 20 de ani Fundatia Academica ”Petre Andrei” a editat o colectie Opera Omnia a savantului impresionanta si acest proiect cultural va continua. Speram astfel ca opera lui Petre Andrei sa fie nu doar material de cercetare, ci poate chiar un curs Petre Andrei”, a spus, în încheiere Catalin Bordeianu, Directorul Bibliotecii ”Gh. Asachi” din Iasi.Cuvinte cheie: Petre Andrei, aniversare, universitate


View the original article here

Eliminati de la BAC

Fituicile nu le-au purtat noroc unor elevi din judetul Iasi. Acestia au incercat sa copieze la prima proba scrisa de bacalaureat, insa au fost prinsi si dati afara din examen. Astfel, un numar de 7 candidati au fost eliminati  din examen pentru tentativa de frauda. Acestia vor putea sustine din nou probele de bacalaureat
abia peste doua sesiuni, adica in toamna anului 2012.

"In toate centrele de examen, supravegherea s-a realizat cu un grad de maxima seriozitate, atmosfera din centre fiind adecvata unui examen de o asemenea anvergura. Candidatii au inteles importanta examenului si l-au abordat ca atare in majoritatea cazurilor.  Cu toate acestea, un numar de 7 candidati au fost eliminati  din examen pentru tentativa de frauda", a declarat Liliana Romaniuc, presedinte al comisiei de bacaluareat.

Cuvinte cheie: eliminati, frauda, BAC, candidati


View the original article here

O firma coreeana a discutat miercuri cu reprezentantii municipalitatii despre CET

O firma coreeana s-a aratat interesata de o eventuala preluare a sistemului de producere si distributie a
agentului termic. Reprezentantii firmei s-au intalnit miercuri cu primarul Gheorghe Nichita si au vizitat Centrala Electrica si de termoficare. Vizita coreenilor vine dupa ce reprezentantii unei firme franceze interesati de preluarea CET au fost saptamana trecuta la Iasi. In cadrul intalnirii cu coreenii, reprezentantul municipalitatii a mai discutat despre noul cartier pe care Primatia vrea sa il construiasca in Moara de Vant. Joi, la primaria Iasi urma sa ajunga o firma din Finlanda, interesata si ea de CET Iasi. Aceasta insa si-a contramandat vizita pentru luna august. Nichita spune insa ca nu va mai astepta foarte mult. Dupa ce va vedea si punctul de vedere al coreenilor, va fi organizata licitatia care va desemna in final firma privata
care va prelua CET.

Cuvinte cheie: CET, firma coreeana


View the original article here

S-a prelungit programul de lucru la buletine

Ieseni, mare atentie! S-a modificat programul la buletine. Incepand de luni, 27 iunie, programul de lucru cu publicul pentru primiri si eliberari documente este de luni pana miercuri de la 8:30 la 16:30, joi de la 8:30 la 18:30, iar vineri de la 8:30 pana la 14:30. E bine sa retineti insa ca in ultima zi de vineri din luna, nu va fi program cu publicul. Reprezentantii Directiei Locale de Evidenta a Persoanelor au facut aceste modificari si au prelungit programul de lucru cu publicul tocmai pentru a fi evitate cunoscutele cozi interminabile. Mai mult, daca pana acum se eliberau 180 de bonuri de ordine, indiferent cati oameni asteptau, acum numarul bonurilor este nelimitat. De asemenea, incepand de lunea viitoare se va deschide si o a doua camera unde vor fi preluate imaginile. Scopul: evitarea aglomerarii. Iesenii sunt sfatuiti sa solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile inaintea expirarii, acestia avand posibilitatea sa isi pastreze vechiul act pana la emiterea celui nou.

Cuvinte cheie: buletine, program


View the original article here

sâmbătă, 9 iulie 2011

1-3 iulie: targul mestesugarilor si Cucuteni 5000

Peste 100 de expozanti din toate zonele tarii se intalnesc in Parcul Expozitiei, pentru a prezenta si comercializa produse de artizanat si suveniruri: impletituri, cioplituri, tesaturi, picturi, oua incondeiate.
Deschiderea targului va fi vineri, 1 iulie, incepand cu ora 12 si 30 de minute. A devenit deja traditie ca in fiecare vara, la inceputul lunii iulie sa se desfasoara la Iasi targul mestesugarilor. Nici anul acesta nu face exceptie, iar municipalitatea, principalul organizator se asteapta sa fie peste100 de participanti la  eveniment. Organizatorii spun ca mestesugarii vor veni din toate colturile tarii. In aceeasi peerioada cand se desfasoara targul mestesugarilor, 1-3 iulie, in parcul Copou va fi organizat si targul national de ceramica traditionala Cucuteni.

Cuvinte cheie: targul mestesugarilor, Cucuteni


View the original article here

Microbuzul groazei

Drumul de la Iasi la Suceava s-a sfarsit la spital pentru 10 calalatori. Asta pentru ca microbuzul in care se aflau s-a izbit frontal intr-un camion. Coliziunea s-a petrecut in dreptul localitatii Podu Iloaiei, iar din spusele martorilor totul s-a petrecut din cauza neatentiei soferului microbuzului. Cele 10 persoane din microbuz au fost transportate la spital, cu rani usoare.
Soferul tirului povesteste ca a incetinit pentru a da prioritate unui autovehicul care executa un viraj la stanga. In momentul acela, microbuzul plin cu calaltori s-a izbit frontal in el.
Soferul tirulul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Nu mai putin de zece persoane au ajuns la spital, in urma coliziunii.
Victemele au fost transportate la spital, cu leziuni usoare.In urma accidentului, soferul s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala din culpa.

Cuvinte cheie: microbuz, impact, frontal, victime


View the original article here

Mirela Dragusa, victima accidentului din Fundatie, s-a intors acasa

 Dupa trei luni in care a suportat dureri sfasietorare si a trecut prin interventii chirurgicale dificile, Mirela Dragusan a revenit, pe picioarele ei, acasa. Femeia, angajata a Penitenciarului de Maxima Siguranta din Iasi, este una din supravietuitoarele teribilului accident din Fundatie, cand un tramvai a spulberat cinci masini si un autobuz. A fost ranita mai ales in zona picioarelor, iar medicii din Romania nu credeau ca o sa se mai ridice vreodata din scaunul cu rotile. A fost insa operata in Germania, iar marti dupa amiaza cand a ajuns in Iasi mergea aproape fara sa schiopateze, si, mai ales, fara ajutorul unei carje.

Primul lucru pe care Mirela Dragusan l-a spus atunci cand a ajuns pe aeroportul din Iasi a fost ca vrea sa mearga la cimitir, sa aprinda o lumanare la mormantul colegului ei care si-a pierdut viata pe 21 martie. Atunci, un tramvai, care se presupune ca a ramas fara frane, a izbit violent cinci masini si un autobuz. Sapte persoane au fost ranite, si una a murit pe loc. Clipele prin care a trecut in acea zi blestemata, nu vrea sa si le mai aminteasca. Spue ca nici vatmanului nu ar vrea sa ii vorbeasca, pentru ca nu ar avea ce sa ii spuna. Nu il invinovateste pentru ceea ce s-a intamplat pentru ca e convinsa ca barbatul nu a dorit sa provoace o astfel de tragedie. 

"Am avut o perioada cand nu am putut sa dorm, aveam flash- uri din timpul accidentului dar acum nu mai am si nu vreau sa ma mai gandesc la asta; este si el un om, probabil ca sufera ca nu ar fi vrut sa se intample tragedia asta", a marturisit femeia.

Familia a decis, imediat dupa accident, sa o duca sa se opereze in Germania. Iar asta pentru ca in tara nu exista aparatura necesara pentru interventiile chirurgicale de care avea nevoie. Era condamata, practic, la a-si petrece restul zilelor tintuita intr-un scaun cu rotile.

"Sunt foarte suparat pe casa nationala de asigurari de sanatate pentru ca aceasta institutie nu face nimic, este o institutie parazitara; au spus initial ca este un accident de circulatie si fiind accident de circulatie, trebuie sa plateasca viovatii, care vor fi stabiliti in instanta, dar noi aveam nevoie atunci de bani, imediat", a povestit Florin Antohi, fratele femeii.

Pentru ca de la stat nu au primit niciun ajutor financiar, au fost nevoiti sa se imprumute de bani. O buna parte dintre cheltuieli le-a fost insa asigurata de Regia Autonoma de Trasport- 40.000 de euro au primit din bugetul regiei. Cu acesti bani au reusit sa achite spitalizarea si interventile datorita carora poate acum sa mearga, din nou, pe picioarele ei.

"Pot sa merg, nu excelent, dar nu stau in pat si trebuie sa alternez pozitia de sezut cu cea de stat in picioare; inca nu m-am recuperat total, dar fata de cum am fost este excelent", spune Mirela Dragusan.

Urmeaza insa o recuperare lunga si destul de grea. Dupa trei luni de fizioterapie si alte proceduri specifice, va avea insa voie sa se intoarca la serviciu. 

Cuvinte cheie: tramvai, fundatie, mirela dragusan, accident, tramvai


View the original article here

Transplantul de organe intre mit sI necesitate

Donarea de organe a fost dintotdeauna un subiect sensibil in Romania. Oamenii nu sunt informatI indeajuns despre acest subiect sI, s-a ajuns, in secolul 21, la situatia absurda de a se refuza donarea de organe pe motive religioase. Nu putine au fost cazurile, cand rudele unui pacient aflat in moarte cerebrala nu au vrut sa doneze cornea sI inima pe motiv ca persoana decedata nu va avea liniste pe lumea cealalta. Sunt mituri, spun in replica preotii, care adauga ca Biserica sustine donarea de organe, atata timp cat nu se face contra-cost. “Nu sunt de acord cu donarea de cornee pentru ca mortul nu va mai avea ochi sa vada pe lumea cealalta”. Este raspunsul absurd pe care il primesc medicii atunci cand cer permisiunea rudelor de a preleva tesuturi de la o persoana aflata in moarte cerebrala. “Problemele sunt cand vine vorba despre donarea inimii sI a corneei. Spun ca vor ca persoana decedata sa aiba pe lumea cealalta ochii lor sI inima lor, le e frica ca nu or sa vada. Am intrebat, bun sI rinichii de ce accepta sa ii doneze? SI spun ca nu li se pare atat de importanti”, a declarat Camelia Bogdanici, sefa Clinicii de Oftalmologie sI directorul medical al spitalului “Sf Spiridon”. Situatia devine din ce in ce mai absurda atunci cand afli pozitia Bisericii: preotii incurajeaza donarea de organe, iar aceste asa – zise convingeri religioase sunt, de fapt, doar mituri, iar oamenii sunt atat de inversunatI incat nu se sinchisesc sa stea de vorba cu un preot inainte sa refuze transplantul care ar putea salva viata unui alt om. E drept sI ca nu exista prea multe campanii de informare prin care populatia ar putea deveni mai educata in ceea ce priveste donarea de organe.“E o chestiune care , sa spunem, tine mai degraba de traditiile populare. Noi nu avem astfel de amenintari la adresa crestinilor nostri. E ca sI cum ai spune ca cineva care e orb moare mai usor pentru ca nu a fost nevoie sa inchida ochii. E folclor, nu are nimic in comun cu viziunea Bisericii”, a explicat preotul Mihai Margineanu, intrebat de reporterii 7est despre convingerea oamenilor ca persoana decedata nu s-ar odihni in pace fara inima sau cornee. Mai mult decat atat, Biserica incurajeaza donarea organelor. “Este adevarat ca Biserica este de principiul sa dam pamantului ceea ce este a pamantului, insa atunci cand vine vorba despre binele oamenilor, cu siguranta vrem a se intreprinde tot ce e bine pentru sanatatea oamenilor”, a mai explicat preotul Margineanu.Situatia se schimba radical, insa, atunci cand vine vorba despre transplantul de organe contracost. Ajunse la limita subzistentei, foarte multe persoane au apelat la o metoda uluitoare de a face rost de bani: si-au vandut, sau cel putin au incercat sa-sI vanda organele. Site-urile de anunturi gazduiesc ofertele acestora. Cea mai comuna este cea de vanzare a unui rinichi. Insa, s-a ajuns chiar si la cedarea, unui plaman sau a unui testicul. “Sunt foarte multI tineri care, intr-o anumita inconstienta, doneaza rinichii pentru a porni stiu eu ce afacere. In aceste situatii, Biserica e impotriva gestului- nu putem face comert cu organe. Ramane la latitudinea medicului sa extraga un organ de la o persoana care a decedat sI care poate fi util altei persoane. Trupul nu ne apartine, ii apartine lui Dumnezeu sI singurul lucru care ramane din noi este doar sufletul sI incurajam donarea doar daca un medic gaseste de cuviinta sa intrepreprinda ceva pentru sanatatea altcuiva utilizand organele celui care a decedat sI care pot fi recuperate”, a precizat parintele Mihai Margineanu. In 2010, Programul National de Transplant a inregistrat cel mai mare numar de donatori, respectiv 3,5 la un milion de locuitori, insa acesta este de aproape cinci ori mai mic decât media Europeana. In ceea ce priveste transplantul de cornee, in IasI, de la debutul transplanturilor, s-au facut numai 14 prelevari. In conditiile in care aproape 100 de persoane, cu varste incepand de la 5 ani, asteapta un astfel de transplant, adica, o sansa la o viata normala. Un grup de parlamentari a propus imbunatatirea actualului cadru legislativ, considerat confuz si lacunar in privinta exprimarii consimtamântului de a dona organe. Prin aceasta se urmareste mediatizarea problematicii transplantului si informarea populatiei privind aceasta procedura. Initiativa propusa creeaza posibilitatea exprimarii acordului expres in fata autoritatilor statului, in vederea donarii de organe, de catre orice persoana, cu anumite prilejuri, dintre care la preschimbarea actului de identitate, dupa vârsta de 18 ani, la inscrierea casatoriei in Registrul de stare civila, la eliberarea sau preschimbarea permisului auto, la eliberarea sau preschimbarea cardului european sau national de asigurat.“Cu certitudine ar trebui mai multa educatie pentru ca in general crestinii merg dupa prima informatie sI din pacate prima informatie nu vine de la preot”, a declarat Mihai Margineanu, preot.“Biserica este de acord cu donarea de organe, De fapt sI de drept, nu cred ca religia este problema, ci lipsa de educatie medicala”, a declarat dr Camelia Bogdanici, sefa Clinicii de Oftalmologie sI directorul medical al spitalului “Sf Spiridon”.Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana de la donatorul in viata se face in urmatoarele conditii:-prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana ca urmare a exercitarii unei constrangeri de natura fizica sau morala asupra unei persoane sunt interzise.-donarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana nu pot face obiectul unei tranzactii materiale- donatorul si primitorul vor semna un act legalizat, prin care declara ca donarea se face in scop umanitar, are caracter altruist si nu constituie obiectul unei tranzactii materiale- Prelevarea sau transplantul de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana fara consimtamant, in conditiile prezentei legi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.- Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 sau 7 ani fapta persoanei de a dona organe si/sau tesuturi si/sau celule in scopul obtinerii de foloase.Legea spune ca donarea se poate realiza intre pacient si rudele acestuia pana la cele de gradul doi. Mai nou, legea transplantului a cunoscut cateva modificari. A aparut notiunea de donator inrudit emotional. Adica, un bun prieten. Insa, prevederile legii sunt extrem de simplu de fentat. Astfel, medicilor le este aproape imposibil sa demaste o astfel de intelegere contracost. Pentru ca, de regula, cei care primesc si dau bani pentru organe se inteleg ca in fata medicilor sa declare ca sunt prieteni sau chiar rude, iar gestul este o donatie. Cuvinte cheie: transplant, organe, biserica


View the original article here

Ioan Chifan, primul roman condamnat la inchisoare pe viata dupa 1990 a fost pus in libertate

Primul roman condamnat la inchisoare pe viata dupa 1990 a fost pus in libertate, miercuri, dupa executarea a 21 de ani de pedeapsa. Ioan Chifan, acum in varsta de 49 de ani, a fost incarcerat dupa ce, impreuna cu doi complici, l-a lovit pana la moarte pe un inginer, apoi l-a stropit cu benzina si i-a dat foc. Victima lui Chifan a fost chiar seful sotiei sale. Chifan l-a atacat pe acesta pentru ca i-ar fi facut avansuri sotiei. Chiar si asa, dupa 21 de ani de dtenti,e chifan este doar autorul moral al teribilei crime. Potrivit legii, un vietas poate cere, in anumite conditii, liberarea conditionata daca a executat cel putin 20 de ani de pedeapsa. La iesirea din penitenciarul din botosani nu a fost asteptat de familie, ci s-a intalnit cu cei doi fii direct in Iasi.

Cuvinte cheie: eliberat, vietas, ioan chifan


View the original article here

vineri, 8 iulie 2011

Colaborare transfrontaliera

Asociatia Alternative sociale, in colaborare cu Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului a demarat proiectul "Colaborare transfrontaliera in domeniul seviciilor sociale". Acesta este finanatat de Uniunea Europeana prin programul operational comun Romania - Ucraina - Republica Moldova. Prin acest proiect, se doreste realizarea unui schimb de experienta, cu scopul de a fi imbunatatite serviciile sociale din ambele tari.
Prin intermediul proiectului european, ambele parti implicate vor avea posibilitatea de a discuta despre dificultatile intampinate in cadrul serviciilor sociale, dar si de a gasi cele mai bune solutii pentru imbuntatatirea managementului centrelor rezidentiale destinate persoanelor adulte si copiilor.
In cadrul acestui proiect vor fi organizate workshop-uri, in cadrul carora vor fi discutate teme precum: managementul serviciilor sociale sau colaborarea inter-institutionala.
Bugetul alocat acestui proiecteste de 142.000 de euro, din care aproape 130.000 de euro reprezinta contributia Uniunii Europene.

Cuvinte cheie: colaborare, transfrontaliera, Romania, Moldova


View the original article here

Politia s-a autosesizat in cazul copilul de 8 ani din Dagata

Inspectoratul Judetean de Politie s-a autosesizat in cazul baietelului de 8 ani din Dagata, care a murit la spitalul de pediatrie pentru ca nu ar fi fost diagnosticat la timp de medici. Parintii micutului acuza medicii ca l-au tratat pentru alte afectiuni, si nu pentru ficat, desi asta se pare ca decesul a survenit din cauza ca avea ficatul putrezit. Baiatul era diagnosticat de cativa ani si cu o boala autoimuna, iar cadrele medicale spun ca organismul ii putea ceda oricand din cauza acestei boli. Politistii au fost miercuri, la pranz, la casa familiei si au ridicat trupul neinsufletit al baiatului si l-au dus la institutul de medicina legala, pentru autopsie.

Cuvinte cheie: dagata, politie, iml, autopsie


View the original article here

Sprijin pentru tineri

60 de tineri aflati in ultimul an de facultate sau care sunt inscrisi la studiile de master au acum posibilitatea de a invata cum sa acceseze fonduri europene. Cursurile sunt oferite prin intermediul unui proiect realizat de Fundatia Nationala pentru Dezvoltare Comunitara, in parteneriat cu Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Republica Moldova.
45 de tineri din Romania si 15 din Republica Moldova reprezinta grupul tinta al proiectului european "Young experiences a smart solution". Prin intermediul acestuia va fi implementat un program de formare si dezvoltare personala a tinerilor studenti.
Proiectul isi propune sa creeze o retea transfrontaliera, ca va avea efecte pozitive atat asupra Romaniei, cat si asupra Republicii Moldova.
Proiectul este sustinut de Uniunea europeana, prin programul operational Romania - Ucraina - Republica Moldova si beneficiaza de o finantare nerambursabila de peste 144.000 de euro.

Cuvinte cheie: sprijin, tineri, european, Moldova


View the original article here

Senatorul PSD Florin Constantinescu ar putea fi acuzat de mita electorala

Senatorul PSD Florin Constantinescu, care se lupta sa ocupe fotoliul de presedinte al CJ a premiat 10 ieseni cu o excursie la Vatra Dornei. Daca legea mitei electorale ar fi ajuns si trecut de Camera deputatilor, Florin Constantinescu ar fi fost pasibil de inchisoare. Culmea, actul normativ care prevede inchisoare
pentru persoanele care dau si care primesc mita electorala a fost initiat chiar de USL, alianta din care face parte si Constantinescu. Mai mult de atat, legea a trecut de senat, cel mai probabil fiind votata si de Constantinescu.Daca legea mitei electorale ar fi trecut si de Camera Deputatilor, cel mai probabil senatorul Florin Constantinescu ar fi fost pasibil de inchisoare. Potrivit textului de lege, initiat, culmea de USL, candidatul care ofera direct sau prin intermediari bani, bunuri ori alte folosase, cu scopul de a determina un anumit vot, risca pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. In cazul celor care primesc mita electorala, sanctiunea este inchisoarea de la 3 luni la un an de zile sau amenda. Constantinescu spune ca asa a simtit sa faca, sa ii recompenseze pe cei care au trimis sugestiile lor. Cei 10 ieseni castigatori vor putea pleca insotiti la vatra Dornei, dar nu de politisti, in weekendul 9-10 iulie.

Cuvinte cheie: mita electorala, PSD


View the original article here

Fermierii care au pana in 40 de ani pot obtine subventii de pana la 25.000 de Euro, din partea UE

Fermierii care nu au implinit inca 40 de ani au toate sansele sa obtina fonduri din parte Uniunii Europene. Astfel, de la 1 iulie va incepe derularea proiectului "Instalarea tinerilor fermieri", care isi propune sa imbunatateasca competitivitatea in sectorul agricol, prin sprijinirea procesului de modernizare. Principalul
obiectiv al proiectului european consta in cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima data o activitate agicola.
Tinerii fermieri care intentioneaza sa se instaleze in mediul rural vor putea primi de la sfarsitul acestui an o suma de 25.000 de euro din fonduri europene. Pentru a deveni eligibili, fermierii trebuie, insa, sa indeplineasca o serie de conditii.
Varsta si studiile in domeniul agricol nu sunt singurele cireterii pe care trebui sa le indeplineasca fermierii. Pentru a accesa acest proiect, agricultorii trebuie sa aiba inrte 6 si 40 de unitati de dezvoltare economica.
Pentru a intra in posesia fondurilor nerambursabile din partea Uniunii Europene, fermierii trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri pe care sa il depuna la Camera Agricola Judeteana din Iasi.

Cuvinte cheie: fermieri, subventii, UE, nerambursabil


View the original article here

Elevii Palatului Copiilor s-au intors cu sase premii de la Festivalul Euro-Kids, din Italia

Participarea elevilor de la Palatul Copiilor la Festivalul international Euro-Kids, din Italia, a fost una de bun augur. Astfel, toti cei 6 concurenti ai cercului de muzica usoara Melos au primit diferite distinctii in cadrul concursului. A fost pentru prima data cand Iasul a avut un numar mare de solisti la acest festival, care reuneste peste 40 de participanti din 12 tari.
Membra a juriului din cadrul festivalului international "Euro-kids" si totodata profesoara celor sase elevi premiati, Gabriela Nechita, a catalogat acest concurs drept unul extrem de dificil.
Acelasi lucru l-au sustinut si elevii Palatului Copiilor, care au considerat ca au avut de infruntat o concurenta acerba. Mai mult decat atat, micutii sunt de parere ca marile premii nu le-au castigat cei mai buni concurenti.
Emotiile micilor artisti nu se opresc aici. In luna iulie, elevii cercului "Melos" vor participa la festivalurile internationale "Delfinul de Aur" de la Navodari, respectiv "Slavianski Bazaar", din Belarus.

Cuvinte cheie: premii, palat, copii, Italia, EuroKids


View the original article here

joi, 7 iulie 2011

Crestinii ortodocsi i-au sarbatorit miercuri, 29 iunie, pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Zeci de crestini ieseni au luat cu asalt bisericile pentru a-i sarbatori pe sfintii apostoli petru si pavel. Cei doi apostoli se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, fiind supranumiti si "capeteniile apostolilor" si "invatatorii lumii". In Iasi Parohia apostolilor petru si pavel si-a serbat miercuri hramul. Aceasta
este o biserica ortodoxa construita in perioada 1803-1830 si este situatata pe una dintre cele mai inalte coline din Iasi, pe Strada Moara de Vant.
Cu toate ca pentru multi ieseni, sarbatoarea sfintilor apostoli petru si pavel reprezinta un motiv de bucurie, exista si oameni pentru care aceasta zi este foarte trista.
Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la raspandirea crestinismului in lume.
Tot miercuri, 29 iunie, se termina si postul tinut in cinstea celor doi apostoli, numit in popor Postul Sanpetrului.

Cuvinte cheie: sarbatoare, Petru, Pavel, apostoli


View the original article here

Senatorul PSD Florin Constantinescu: "agricultura Romaniei este una de subzistenta"

Agricultura romaneasca nu dispune de nici un fel de strategie. Agricultura Romaniei este una de subzistenta, care este de domeniul Evului Mediu. Aceste afirmatii au fost facute de senatorul PSD Florin Constantinescu, in cadrul unei conferinte de presa. Senatorul PSD Florin Constantinescu si-a exprimat
convingerea ca agricultura trebuie sa fie prioritara, pentru ca ea poate deveni un furnizor de locuri de munca. Mai mult, daca nu vor fi ajutate financiar, fermele de porci si pasari din tara sunt pe cale de disparitie. Prin urmare, Guvernul va tebui sa gaseasca o strategie eficienta in ceea ce priveste agricultura.

Cuvinte cheie: agricultura, Florin Constantinescu


View the original article here

S-a deschis dosar penal in cazul copilul din Dagata

Moarte patologica. Asta scrie in raportul provizoriu al necropsiei copilul de 8 ani din Dagata. Politistii astepta insa si rezultatul examenului histopatologioc, pentru a afla cu exactitate cauza pentru care s-a stins din viata. Parintii acuza medicii ca nu l-au tratat asa cum trebuia si ca l-au diagnosticat gresit. Nu numai politistii, ci si procurorii s-au autosesizat si au deschis dosar penal de moarte suspecta. O ancheta se desfasoara in paralel si in cadrul spitalului de pediatrie.

Cuvinte cheie: dagata, iml, procurori, ancheta, dosar penal


View the original article here

Peste 80% dintre romani sunt nemultumiti de calitatea vietii

Peste 80% dintre romani sunt nemultumiti de calitatea vietii, cea mai ridicata pondere inregistrata in 34 de state din Europa si Asia Centrala incluse intr-un sondaj realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). La prima editie, derulata la sfarsitul anului 2006, a sondajului "Viata in tranzitie", realizat de BERD in colaborare cu Banca Mondiala, ponderea romanilor nemultumiti se situa sub 70%. In randul tinerilor (categoria de varsta 18-39 de ani), care erau in 2006 de doua ori mai multumiti decat varstnicii, satisfactia privind calitatea vietii a scazut mai rapid, indicatorul fiind in prezent la acelasi nivel pe toate categoriile de varsta.

Optimismul privind viitorul a scazut la mai putin de jumatate in perioada analizata. Numai in jur de o cincime dintre romani se asteapta pentru copiii lor la o situatie mai buna decat a propriei generatii, in pofida nivelului actual ridicat de nemultumire, potrivit BERD. Romania se situeaza astfel aproape de media a cinci state din Vestul Europei incluse de BERD in studiu pentru realizarea de comparatii.

Aproape doua treimi dintre gospodariile din Romania au fost afectate de criza economica, unul dintre cele mai mari procentaje dintre statele incluse in sondaj. Criza a avut un impact puternic asupra a peste 70% din populatia de varsta mijlocie (40-59 ani) si a peste doua treimi din categoria cu venituri scazute (cheltuieli echivalente cu mai putin de 4.000 de dolari pe gospodarie). Varstnicii (de peste 60 de ani) au resimtit impactul crizei cel mai putin, respectiv sub 50% dintre respondentii din aceasta categorie de varsta.

Atitudinile fata de democratie si economia de piata au inregistrat, de asemenea, o evolutie negativa in 2010 fata de anul 2006, insa combinatia acestora doua ramane cea mai populara optiune politica si economica pentru romani.

Sustinerea pentru economia de piata se situeaza in coada unui clasament la nivelul regiunii. Doar peste o treime dintre respondenti prefera economia de piata oricarui alt sistem economic, cu zece puncte procentuale mai putin ca in 2006.

Atitudinea fata de democratie a rezistat mai bine, procentajul celor care sprijina fara rezerve sistemul democratic inregistrand un declin de numai sapte puncte procentuale, la 43%.

Romanii nu considera ca in tara lor exista caracteristici democratice certe, potrivit BERD. Doar 27% din respondenti cred ca in Romania exista alegeri libere si corecte si numai 23% ca exista lege si ordine. Mai putin de o cincime gandesc ca sistemul juridic apara indivizii in fata abuzurilor statului. Aceste procentaje sunt cu 40 de puncte sau mai mult sub media tarilor din Vestul Europei incluse in sondaj.

Increderea in institutiile publice a scazut in perioada 2006-2010. Increderea in presedintie a scazut semnificativ, noteaza BERD, la numai 14%, in timp ce pentru Guvern si Parlament, declinul a fost de circa doua treimi, la numai 7%, respectiv la 5% in cazul partidelor politice.

Totodata, procentajul romanilor care considera ca platile clandestine din domeniul sanatatii sunt un lucru obisnuit este deosebit de ridicat, respectiv de 43% din respondenti, cu 13 puncte procentuale mai mult ca in 2006. Politia rutiera este al doilea intre sectoarele problematice in privinta perceptiei coruptiei, aproape 12% din populatie considerand platile clandestine o problema. Alte sectoare publice au inregistrat scaderi usoare ale perceptiei populatiei privind coruptia, fata de 2006, insa raman mult peste nivelul din statele occidentale, potrivit sondajului BERD.

Jumatate din romani vor ca Guvernul sa acorde o prioritate mai mare sanatatii in privinta cheltuielilor. Un sfert ar prefera ca autoritatile sa se concentreze pe sectorul educatiei, in timp ce 12% vor pensii mai mari. Potrivit Mediafax, sondajul BERD a fost derulat la sfarsitul anului trecut in 34 de state. Din Europa de Vest au fost incluse Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Suedia.

Cuvinte cheie: BERD, Banca Mondiala, Romania


View the original article here