vineri, 2 decembrie 2011

Simulare de cutremur la colegiul Garabet Ibraileanu

Alarma de cutremur, luni, la scoala Ibraileanu din Copou. Elevii s-au asezat sub banci timp de 40 de secunde, apoi au fost evacuatie rand pe rand, in curtea unitatii scolare. In acest timp, voluntarii de la Romanian Rescue Association facea demonstratii de salvare de la inaltime. In mare parte, simularea  s-a desfasurat fara probleme. Profesorii mai au inca de invatat, atrag atentia pompierii, si le si reamintesc dascalilor ca ei sunt responsabili de viata copiilor in cazul unui cutremur.

Pe principiul "repetitia, mama invataturii", elevii au aflat inca o data, cum trebuie sa reactioneze in cazul in care s-ar produce cu adevarat un cutremur. Luni, la 10 45, alarma care anunta producerea unei astfel de tragedii a zguduit unitatea de invatamant.

Protocolul, intr-o astfel de situatie, prevede ca elevii sa se ascunda sub banci pentru cel putin 40 de secunde si sa iasa in curtea scolii de abia dupa ce profesorii de la clasa verifica daca exista vreo cale de acces libera si evacuarea se poate face fara riscuri majore. La unele clase, scenariul a mers ca pe roate, la altele..mai putin.

Odata evacuati, elevii nu au mai avut timp sa ii asculte pe dascali- au ramas cu ochii pe voluntarii de la Romanian Rescue Association, care le-au aratat ce inseamna o salvare de la inaltime.

Mai putin pregatiti au fost fost profesorii, care aveau opinii diferite in ceea ce priveste siguranta copiilor in primele secunde- unii credeau ca este mai bine sa ii aseze ghemuiti langa banca si nu sub ea, iar altii vroiau sa ii scoata cat mai repede din cladire.

La aplicatie au participat aproximativ 800 de persoane. Intregul exercitiu a durat 30 de minute.

Cuvinte cheie: RRA, isu iasi, ibraileanu, cutremur, simulare


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu