joi, 24 ianuarie 2013

Fenomenul Viisoara. Parintele exorcist Danut Costan - condamnat de Biserica, aparat de oameni

Parintele Danut Costan (55 ani) din Viisoara este protagonistul unui scandal iscat in sanul Bisericii, care l-a pedepsit aspru, spun satenii, dar nu pe cat ar merita, sustin slujitorii Bisericii. Preotul Costan este renumit in toata Dobrogea, dar si peste hotarele Dunarii, pentru slujbele de exorcizare pe care le face. Prea des si fara masura – dupa cum au constatat mai-marii Arhiepiscopiei Tomisului.

Satul Viisoara este o asezare cu 1.000 suflete, situata la 40 kilometri de Constanta, pe drumul de Cobadin. Majoritatea localnicilor sunt ortodocsi, dar exista aici o importanta comunitate de sectanti. Dintre cele 300 familii din sat, 230 sunt ortodoxe, iar 70 sunt adventisti si penticostali.

La biserica slujeste de 31 ani parintele Danut Costan, venit aici pe cand era un baietan de 14 ani. Localnicii l-au imbratisat ca fiu al satului, iar harul lui prin care a devenit om al Bisericii l-a ridicat si mai mult in ochii oamenilor.

O insusire aparte avea sa-l afirme insa definitiv in lumea credinciosilor: preotul Danut are darul de a goni demonii din oameni.

Preotul tulburat

Faima lui s-a raspandit rapid, depasind granitele satului si ale judetului. La parintele exorcist sosesc in pelerinaj enoriasii altor parohii, atunci cand se simt greu incercati de Necurat. Ii cer preotului sa le citeasca Molitfele Sfantului Vasile cel Mare, cea mai importanta slujba de alungare a diavolului.

Asa multe au fost cererile, incat preotul a nesocotit precautia ceruta de strictele canoanele bisericesti. Acestea impun un anumit ritual: dezlegare de la duhovnic, perioada de postire inainte, spovedanie, citirea numai in zile de post si numai atunci cand cazul este deosebit de grav.

Foarte important este ca ambii, atat parintele, cat si mireanul trebuie sa fie curati sufleteste si trupeste.

Dar cel mai important, parintele care citeste slujba – considerata riscanta pentru legatura care se creeaza cu Necuratul prin invocarea si alungarea acestuia - trebuie sa aiba controlul asupra manifestarilor sale.

Aici, parintele Costan a gresit grav: cand citeste molitfele, il apuca eructatia. Pe romaneste spus, ragaie.

„Semn divin“

Oamenii s-au obisnuit cu reactia preotului si o pun pe seama gravitatii cazurilor celor care ii cer ajutorul. „El nu este de vina, saracu’. Daca oamenii vin intruna la el si vor sa le citeasca molifta, el nu poate sa-i refuze. Sunt oameni necajiti, cu necazuri grele, pana la crima. El pe toti ii ajuta, le face bine, ca altfel n-ar mai veni la el. Nu cere bani, dai cat vrei, cat poti. Aduci ceva de-ale gurii, parintele Danut primeste si mancare, si obiecte. Strange si el cat poate, are 6 copii, are nepoti, le-a facut casa. E om tare cumsecade. Are el sughitul asta al lui asa, dar numai cand omul pentru care citeste este incercat greu. Altfel nu are nimic“, spun batranele satului.

Parintele Costan citeste slujba cea periculoasa de doua ori pe saptamana, miercurea si vinerea. Iar cei care vin la biserica iau manifestarea digestiva a preotului ca pe un semn divin. „Inseamna ca acolo este Necuratul si de acolo trebuie alungat“, socotesc ei.

Neobisnuitul obicei al parintelui a fost dat in vileag de presa, iar in fata unui nou scandal, Arhiepiscopia Tomisului a decis: in august 2012 – avertizarea preotului, iar in ianuarie 2013 – oprirea acestuia de la citirea Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare. Parintele Costan are voie sa oficieze slujbe, dar numai impreuna cu un alt preot desemnat de arhiepiscopie.

Daca nu se conformeaza nici de aceasta data deciziei, preotul Danut Costan va fi pus in discutia Consistoriului Eparhial. Motivul: tulburarea slujbei si a credinciosilor care pot fi indusi in eroare de manifestarile sale.

Parintele s-a aparat spunand ca aceste eructatii greu de suportat le are numai la aceste slujbe, iar oamenii care ii cer ajutorul nu pot fi lasati fara sprijin. „Nu e nimic voluntar, asa reactioneaz eu in prezenta Raului, nu e usor nici pentru mine. Si daca oamenii incercati vin la mine sa le citesc, eu ce sa le raspund?“, este marea intrebare a preotului Costan.

„Vor sa-i faca rau parintelui“
Marti, in satul Viisoara, un om a fost condus la groapa. „Era batran“, spun copiii, in timp ce se joaca asteptand scoaterea sicriului din biserica. Scoala este chiar vizavi de biserica, iar „un mort“ este un eveniment in asezare. Elevii sunt obisnuiti cu cele bisericesti, pentru ca parintele Costan le da de mancare la pranz tuturor copiilor din sat.

In biserica, slujba se desfasoara in tihna. Preotul Costan rosteste cantarile cu voce clara si netulburata. Oficiaza slujba impreuna cu un preot mai tanar, misionar, adus in comuna in 2007.

Toti ochii se atintesc banuitori asupra intrusilor, desi localnicii sunt obisnuiti cu strainii. „Parintele este urmarit. Vor sa-i faca rau, de la Constanta. Daca vreti slujba, vorbiti cu el, cu cu celalalt“, soptesc oamenii care isi fac evlaviosi cruce, dupa indemnul parintelui. Nu stiu - si poate nici nu le pasa - ca la ei in sat s-a deschis larg gura iadului, iar parintele in care au incredere le face mai mult rau decat bine. Asa considera slujitorii Bisericii care il condamna pe preotul Costan.

„Molitfele au un efect de bumerang“

„Ce face el la Viisoara este ingrozitor. Duce la pierzanie o intreaga comunitate de credinciosi. Biserica a facut exorcisme din cele mai vechi timpuri. Insusi Mantuitorul a savarsit minunea de curatire, eliberand oamenii de sub stapanirea duhurilor necurate. Dar El le atragea atentia ucenicilor si celor incercati: trebuie multa rugaciune si post care sa ii scape de chinul sufletesc si trupesc. „Acest neam de diavoli ies foarte greu din oameni», le-a spus Domnul Iisus Hristos ucenicilor uimiti de puterea Necuratului“, explica venerabilul parinte calugar Paisie Fantaziu de la Arhiepiscopia Tomisului.

Monahul este intristat de noua practica a oamenilor de a cere intruna astfel de slujbe. „Este o exarcerbare a psihozei dezlegarilor. Pentru orice problema are, lumea crede ca este necesar sa se ajunga la o astfel de slujba, care isi are si ea rostul ei. Multi preoti sunt inclinati sa faca aceste slujbe, altii se feresc sa le faca si atunci trimit enoriasii la alti preoti. Molitfele au un efect de bumerang, se pot intoarce asupra celui care le citeste, daca nu este pregatit asa cum trebuie, dar si a celui care le cere. Nevrednicia are consecinte grave“, avertizeaza calugarul Paisie.

Ritualul corect al acestor slujbe impune o anumita ordine: intai trebuie facuta slujba Aghiazmei, apoi trebuie citit Sfantul Maslu, urmeaza Molitfele Sfantului Vasile cel Mare si se incheie cu Molitfele Sfantului Ioan Gura de Aur. „Molitfele sunt cea mai puternica arma impotriva diavolului, impreuna cu crucea si Psaltirea. Iar cea mai insemnata slujba bisericeasca este Liturghia. Oamenii trebuie sa stie ca prezenta la Liturghie este benefica spiritului, dar si trupului“, povatuieste calugarul Paisie Fantaziu.

In lumea spirituala, monahii sunt considerati chiar mai indicati in a citi aceste molitfe (incetatenite sub denumirea de molifte). Motivul: ei nu au familie, deci sunt mai putin expusi. „Toti preotii au har, fie ca sunt de mir, fie ca sunt calugari. Harul se dobandeste prin hirotonire. Dar puterea credintei si felul in care mirenii o resimt tine de darul preotului ca om, dincolo de vestmantul bisericesc“, arata parintele calugar Paisie.

Problemele parintelui Costan

Pelerinajul credinciosilor la biserica parintelui Costan face preotii sa vorbeasca despre „fenomenul Viisoara“. „Oamenii se duc acolo in pelerinaj, ca la Mecca. Parohul tinde sa devina un guru. Dar la el apeleaza mai degraba cei superstitiosi, mai slabi de inger, mai putin asezati duhovniceste. Parintele Costan a facut exces de zel, poate si pentru a arata minunile ce se infaptuiesc in parohia lui“, este de parere preotul Eugen Tanasescu de la Arhiepiscopia Tomisului, blogger Adevarul.  

Despre semnele care se arata in urma abuzului de molitfe, vorbesc in surdina si localnicii, si preotii. Parintele Danut Costan a fost afectat de o grava problema de sanatate, de natura dermatologica. Pe fata lui a erupt o acnee foarte vizibila, pentru care preotul a fost internat in spital.

„Este spre binele lui ca a fost oprit de la slujbe. Preotul este de doua ori victima: este in primul rand victima sa, apoi a Diavolului. A deschis larg usa trupului sau, iar Necuratul l-a luat in stapanire, cu tot cu alaiul sau“, a conchis parintele calugar Paisie.

Spuneti-va parerea!

Decizia Arhiepiscopiei Tomisului a starnit reactii aprinse. Foarte multe voci sar in apararea preotului Costan, considerand ca acesta nu a gresit cu nimic. Ei vorbesc despre parinte ca despre un martir, care se sacrifica spre binele celorlalti.

„Eu il stiu pe Parintele Costan de cativa ani buni. Pe mine m-a ajutat foarte mult si cunosc si alte persoane pe care le-a ajutat. Faptul ca aduce atat lume la biserica, atat din Constanta cat si din alte judete poate inseamna ceva. de ce vreti sa ne mai luati si ultimile lucruri bune si fiinte care ne fac bine? Nimeni nu este obligat sa mearga acolo. Cei care vin sunt indrumati de alte si alte persoane care au primit numai bine de la Parintele Danut. Nu mai loviti in ce avem de suflet atatia oameni“;

„Nu e usor sa faci asa ceva pentru ca fara pregatire risti sa pierzi ce ai mai drag,viata familiei tale, tot raul vine asupra ta. Atat parintele cat si familia dansului duc o viata cu frica de Dumnezeu, ii cunosc de multi ani tot respectul si admiratia“;

„Daca interziceti preotului costan sa citeasca moliftele inseamna k sf lumii nu e departe, oricum enoriasii nu il vor lasa singur in lupta asta sunt convins“ - scriu aparatorii parintelui pe site-ul dezvaluiri.ro, prima publicatie care a vorbit despre obiceiul preotului.

(sursa: adevarul.ro)

Cuvinte cheie: Fenomenul, Viisoara, Parintele, exorcist, Danut, Costan, condamnat, de Biserica, aparat, de oameni


View the original article here

Un comentariu:

  1. Va rog sa nu mai scrieti cu majuscula numele diavolului ( scrieti necuratul , nu Necuratul). Oare aveti vreun respect pentru demoni?
    Dory

    RăspundețiȘtergere