joi, 24 ianuarie 2013

Muncesti in Franta si castigi 3.000 € lunar: Autoritatile franceze au dublat domeniile in care se pot angaja romanii anul acesta

Vrei sa muncesti  in strainatate? Cele mai mari sanse le ai in Franta. Te asteapta aproape 300 de domenii in care te poti angaja. Iata in ce meserii s-au suplimentat locurile de munca si cand vor fi retrase restrictiile de pe piata muncii in UE.

Sunt acceptate 291 de meserii

Franta a deschis larg portile pe piata muncii pentru romani. Desi restrictiile au ramas in vigoare pana la sfarsitul lui 2013, autoritatile franceze ne dau voie, totusi, sa ne angajam in tara lor. Ba mai mult, au dublat domeniile. Astfel, accesul pe piata muncii franceze a fost extins la 291 de meserii, fata de cele 150 cate au fost pana acum. Acestea fac parte din sectoare unde patronii reusesc cu greu sa faca angajari din randul francezilor.

Se cauta bancheri constructori si bucatari

Printre domeniile in care e autorizat accesul romanilor in Franta se numara frizerie, tinichigerie auto, transport de mobila sau intretinerea spatiilor verzi. De asemenea, in domeniul constructiilor se cauta muncitori, montori si proiectanti. In cel hotelier - bucatari, ospatari, in cel agricol, piscicol si industrial poti lucra ca sudor si mecanic. Pe lista se afla functii si in domeniile comercial, informatic, bancar si financiar. Salariile pornesc de la 1.150 € si ajung la 3.000 €.

Autorizatie de munca

Pentru Franta trebuie sa ai o autorizatie de munca eliberata  de prefectura. Demersul pentru eliberarea ei il va face angajatorul. Asta se va intampla pana la 31 decembrie 2013, atunci cand vom scapa de restrictii.

Fara restrictii, din 31 decembrie

Statele din UE care inca mentin restrictiile pe piata interna a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria. Toate acestea isi vor deschide portile la sfarsitul acestui an. Pana atunci, cei care vor sa munceasca in aceste state au nevoie permise de munca speciale.

Elvetia nu vrea romani pana in 2016

Pentru Romania sunt instituite masuri tranzitorii pana in 2016, cu posibilitatea prelungirii pana in 2019. In prima etapa (2009 - 2016) sunt adoptate restrictii ale dreptului de angajare in Elvetia. Un angajator elvetian te primeste daca nu a gasit un cetatean elvetian sau din celelalte state UE. Cea de-a doua etapa (2016-2019) reprezinta perioada in care se poate aplica o clauza de protectie speciala, in conditiile in care romanii vor da navala peste ei.

Aici te poti angaja «la liber»

Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria. Potrivit portalului Eures, al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in prezent exista 24 de joburi disponibile in Norvegia, Polonia, Danemarca, Austria si Slovacia. Norvegienii cauta ingineri platiti cu 5.700 de euro pe luna, danezii - culegatori de capsuni platiti cu 0.6 euro /kg, austriecii vor drujbari, pentru un salariu de 1.300 de euro pe luna, slovacii medici stomatologi si tamplari, iar polonezii consultanti monitorizare sisteme IT, carora le ofera un salariu de 4000 zloti polonezi. Pentru mai multe detalii, intrati pe site-ul www.eures.anofm.ro.

(sursa: click.ro)

Cuvinte cheie: Muncesti, in Franta, castigi, 3.000 €, lunar, Autoritatile, franceze, au dublat, domeniile, in care, se pot, angaja, romanii, anul, acesta


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu