vineri, 25 ianuarie 2013

Nu suntem singuri in Univers: au fost descoperite cele mai convingatoare dovezi ale existentei vietii pe Marte

O noua cercetare asupra unor minerale descoperite in subteranul planetei Marte anunta ca acestea constituie „cea mai convingatoare dovada” ca Planeta Rosie ar fi putut gazdui forme de viata.

Cercetatorii de la Natural History Museum din Londra si de la Universitatea Aberdeen afirma ca ingredientele esentiale vietii ar fi putut exista intr-o zona aflata pana la 5 kilometri adancime pentru cea mai mare parte din istoria planetei.

Cercetatorii au folosit date colectate de NASA si de ESA pentru a realiza acest studiu, ce a fost publicat in jurnalul stiintific Nature Geoscience.

Oamenii de stiinta afirma ca cercetarea ofera noi dovezi in favoarea teoriei existente ce postuleaza ca Marte ar fi putut gazdui viata gratie microorganismelor aflate sub suprafata planetei.

Atunci cand meteoritii lovesc suprafata planetei Marte, explica expertii, acestia joaca rolul de „sonde naturale”, aducand la suprafata roci din subsol. Craterul McLaughlin este una din zonele de interes studiate de cercetatori.

„Nu stim cum a aparut viata pe Pamant, insa este plauzibil ca ea sa fi aparut in subteran, protejata de conditiile dificile care existau la suprafata planetei in perioada de inceput a Pamantului”, explica Joseph Michalski, coordonatorul studiului si totodata geolog la Natural History Museum.

„Din nefericire, dovezile geologice din perioada de inceput a Pamantului nu sunt bine conservate, astfel ca e posibil sa nu aflam niciodata care au fost procesele care au dus la aparitia vietii pe Pamant si nici cum a avut loc evolutia la inceput”, a adaugat Michalski. „Fie ca dovezile geologice de pe Marte atesta existenta vietii sau nu, analizand aceste tipuri de roci ne va permite sa invatam foarte multe lucruri despre procesele chimice ce au avut loc in primele etape ale sistemului solar. In aceasta lucrare oferim dovezi ce argumenteaza in favoarea explorarii subsolului martian, nu doar a suprafetei. Dar nu cred ca ar trebui sa foram in subsolul martian pentru a cauta forme de viata stravechi, ci cred ca este mai bine sa studiem rocile aduse la suprafata in mod natural, in urma impactului meteoritilor. De asemenea, recomand cercetarea bazinelor in care fluidele au iesit la suprafata”, spune Michalski.

Profesorul John Parnell, coautor al studiului si totodata geochimist la Universitatea Aberdeen, afirma ca „aceasta cercetare demonstreaza modul in care studiile asupra Terrei si cele asupra planetei Marte depind unele de celelalte.  Pentru ca am observat microbi traind sub continentele si oceanele Pamantului, am putut sa lansam ipoteze referitoare la formele de viata care au existat in trecut pe Marte, ceea ce ne permite la randul sau sa intelegem modul in care au supravietuit pe Pamant primele forme de viata”.

Rocile din craterul McLaughlin par sa fie formate din argile si minerale care au fost modificate de actiunea apei, elementul esential pentru existenta vietii. „Stim din multe studii efectuate pe Terra ca o proportie substantiala din formele de viata de pe planeta noastra traiesc sub suprafata planetei, iar in craterul McLaughlin putem observa conditii similare sub suprafata martiana. Nu exista niciun motiv sa nu existe si acum bacterii sau alti microbi care traiesc la mari adancimi sub suprafata planetei Marte. Ar putea trai datorita hidrogenului, ceea ce fac si microbii aflati sub suprafata Terrei”, spune profesorul John Parnell.

„Stim din istoria Pamantului ca planetele au parte de conditii traumatizante, cum ar fi bombardamente cu meteoriti si ere glaciare, momente in care formele de viata pot supravietui daca se afla sub pamant. Asadar, merita cercetat daca subsolul martian contine dovezi ce atesta existenta formelor de viata, asa cum merita cercetat si subsolul planetei noastre. Pe Pamant e mult mai usor -- astfel ca trebuie sa gasim o metoda ingenioasa pentru a face acelasi lucru pe Marte”, a mai explicat Parnell.

„Desi noi traim pe suprafata planetei Pamant, viata nu a originat aici, ci sub pamant. Abia dupa ce viata s-a dezvoltat sub suprafata planetei aceasta a inceput sa se extinda usor, ajungand si la suprafata. De fapt, exista atat de multe forme de viata sub suprafata planetei noastre incat noi suntem neobisnuiti prin faptul ca traim la suprafata”, a concluzionat Parnell.

(sursa: descopera.ro)

Cuvinte cheie: suntem, singuri, in Univers, au fost, descoperite, cele, mai, convingatoare, dovezi, ale, existentei, vietii, pe Marte


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu