marți, 3 ianuarie 2012

Jurnal de calatorie: pelerinaj in ISRAEL

Cu sufletul plin de bucurie, emotie, credinta am coborat din avionul ce ma ducea in Israel, in aeroportul din Tel-Aviv, un aeroport elegant, maret, frumos. Vestit pentru ospitalitatea sa inca din vremurile biblice, Israelul are un popor primitor. Indiferent daca ajungi in Israel in concediu, cu afaceri, sau pentru a vizita locurile sfinte, esti pur si simplu fascinat de locurile si de poporul acestei tari. Israelul este o tara moderna, care imbina trecutul cu prezentul, ce satisface orice preferinte: plaje minunate, statiuni balneare, orase frumoase, locuri sfinte, mall-uri, hoteluri elegante, restaurante primitoare, piete imbietoare etc.

Un loc special
Ierusalimul ocupa un loc special in inima oricarui pelerin. Poate datorita istoriei glorioase, a zidurilor sale si a cladirilor vechi, sau poate din cauza atmosferei sacre care inconjoara locurile sfinte ale evreilor, crestinilor si musulmanilor, orasul vechi din Ierusalim are ceva magic. A fost construit prima data de regele David in anul 1004 iH si a fost considerat centrul lumii. Asezat pe dealurile pe care l-a construit David si inconjurat de ziduri lungi de 4 km, cu sapte porti, este impartit in 4 cartiere: armenesc, evreiesc, musulman si crestin. Ierusalimul are cate ceva pentru fiecare: muzee, situri arheologice, ziduri vechi, teatre etc. Ierusalimul va bucura sufletele cu festivitati culturale tot timpul anului in teatre, sali de concerte si in locuri pline de istorie. Ierusalimul este un urias mozaic plin de culoare: locuri sfinte pentru crestini si musulmani, zidul de vest, Via Dolorosa, Biserica Sfantului Mormant, drumurile stralucitoare de pe Muntele Templului, Muzeul cartii  care adaposteste Manuscrisele de la Marea Moarta vechi de 2000 de ani, Vitraliile lui Chagall si Centrul Medical Hadassah, Jad, Vashem, sumbrul Memorial al Holocaustului etc. Muntele Maslinilor, cu maslinii lui batrani te invita sa calci pe locurile pe care venea Isus, impreuna cu apostolii sai si de unde s-a ridicat apoi la ceruri. Un cimitir de circa 150000 de morminte evreiesti il acopera, unele din vremurile biblice.

Orasul „care nu doarme niciodata”
Tel – Aviv, orasul plin de viata “care nu doarme niciodata”. Indraznet, cosmopolit, Tel-Aviv este cea mai mare metropola a Israelului si centrul comercial al tarii. Cu cafenele pe trotuare, muzee deosebite, parcuri si plaje minunate, sali de concerte si teatre, restaurante selecte, centre comerciale elegante, hoteluri de lux, Turnul Operei, Piata Carmel, galerii de arta, centre de artizanat, Universitati de renume, Tel-Aviv-ul ofera  o gama larga de posibilitati de petrecere a serilor.

Fortareata
Urcam cu telescaunul la Masada, fortareta de o frumusete incredibila aflata in desertul Iudeii, de unde se poate vedea Marea Moarta. Masada a fost fortificata de catre marele rege Irod, intre anii 37-31 IH, pentru el, in cazul unei posibile revolte. Este simbolul opozitiei patriotilor evrei in fata armatei romane in 73 D.H., care s-au sinucis in masa, preferand moartea in locul capitularii.

Oras modern
Orasul modern Haifa se intinde de-a lungul versantului nordic al muntelui Carmel. Intemeiat in 1930, Haifa este cel de-al treilea oras al Israelului ca marime. Aici se afla centrul credintei Bahai, cu stalucitoarea sa cupola de aur.

Cel mai cunoscut rau
Raul Iordan (Iordan care coboara) este cel mai cunoscut rau de pe pamant si isi are sorgintea in izvoarele de pe versantul Muntelului Hermon, din nord. Traverseaza Lacul Tiberiada si se varsa in Marea Moarta. Raul Iordan este strans legat de istoria Tarii Sfinte: pe malurile lui s-au format cele 12 semintii ale lui Israel, inainte de a intra pe Pamantul Fagaduintei. Tot de aici prorocul Ilie s-a inaltat la cer, si tot aici a propovaduit Ioan Botezatorul si s-a botezat Hristos.

Cel mai jos punct de pe pamant
Marea Moarta, cel mai jos punct de pe pamant, 400 m sub nivelul marii, constitue un loc fascinant pentru vizitatori. Proprietatile vindecatoare ale Marii Moarte si ale izvoarelor naturale din apropiere sunt cunoscute de milenii. Hotelurile moderne, centrele pentru circuite in desert, centrele comeciale, centrele de infrumusetare, au dat nastere unei importante statiuni balneare si de intretinere corporala. Te poti relaxa, plutind pe apa, facand impachetari cu namol negru natural, explorand oazele, cascadele, pesterile si locurile incarcate de istorie din regiune.

Paradis scaldat in soare
Eilat este un paradis scaldat in soare, pe litoralul Marii Rosii, situat in punctul cel mai sudic al Israelului. Acesta este locul unde a ajuns regina Sheba in vizita istorica facuta regelui Solomon si tot acesta este locul ce-i ademeneste pe iubitorii soarelui, pe amatorii de scufundari si pe pasionatii desertului. Eilat ofera sporturi acvatice, plimbari in mare cu carene de sticla, Parcul Observatorului Submarin, Reciful Delfinilor, safari pe camile in desert, scufundari si recife de corali din Rezervatia naturala Coral Beach. Este la dispozitia turistilor o gama magnifica de mancaruri, magazine atractive, hoteluri super elegante. Eilat ofera o vacanta cu adevarat “departe de lumea dezlantuita”.

Patrimoniu UNESCO
Acra, orasul inclus pe lista Patrimoniului UNESCO, are o istorie fascinanta, datorita mostenirii lasate de cuceritorii greci, romani, arabi, cruciati si otomani. Grecii ii spuneau Ake, adica leac. Irod a construit aici un gimnasium, Sfantul Pavel a petrecut o zi in oras . Chiar si Napoleon a incercat sa puna mana pe Acra, insa, dupa un asediu de doua luni, a plecat umilit. Printre aleile inconjurate de pereti inalti, se afla o moschee uriasa, muzee, biserici. Acra este un loc perfect daca vrei sa arunci o privire asupra trecutului.

A transformat apa in vin
Cana Galilei poarta si denumirea de Kafer Kamra. Aici a calatorit Isus cu primii sai cinci discipoli, o nunta unde a facut prima minune transformand apa in vin. Aici se afla Biserica greco-ortodoxa, unde vedem doua vase mari din piatra in care Hristos a preschimbat apa in vin. Aceeasi marturie o aflam si la Biserica Franciscana a Miracolului.

Cuvinte cheie: jurnal, calatorie, pelerinaj, Israel


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu