luni, 9 ianuarie 2012

Statistica UE: Suntem codasi si la consumul de carte

Istorie, politica, dar si fantasy-horror si SF au fost domeniile cele mai cautate de romani in ceea ce priveste vanzarile de carte in anul care tocmai se incheie. Daca in 2010 Mihaela Radulescu cu “Niste raspunsuri” a detinut suprematia vanzarilor de carte ale Editurii Polirom, in 2011 a fost randul unei alte vedete de televiziune sa iasa la rampa.  Horia Varlan si cartea sa “Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai putin romanesti” se afla pe primul loc in topul vanzarilor de carte online.

Andrei Plesu, numarul unu
Din cauza crizei economice, o parte din reprezentantii editurilor romanesti au ajuns sa se declare multumiti de faptul ca vanzarile au fost aceleasi ca cele din 2010. Preturile au ramas aceleasi sau chiar au inregistrat o usoara scadere, daca tinem cont de multitudinea ofertelor gen “1+1 gratis”. Cei mai multi romani prefera sa isi achizitioneze in continuare cartile din librarii, vanzarile online reprezentand doar 10-15% din total. Romanele politiste ale Agathei Cristie au fost si ele foarte cautate in ultima vreme. Din topurile realizate de cele mai cunoscute edituri din Romania nu lipsesc nici titlurile din literatura pentru copii si adolescenti. Andrei Plesu, Pascal Bruckner si Jeff Kinney au fost in 2011 autorii cei mai bine vanduti in lantul librariilor Carturesti. “Noi am reusit sa crestem vanzarile prin eforturi mari de dezvoltare si promovare. Nu este o crestere spectaculoasa, mai ales ca vine cu niste costuri mari”, a declarat Daniel Voinea, PR Carturesti. Acesta a afirmat ca se observa din nou o preocupare pentru autorii romani, nu neaparat pentru numele consacrate care se vindeau si inainte, ci pentru autorii tineri.

Mihaela Radulescu ramane in top
Clasicii contemporani si istoria sunt cele doua domenii din care fac parte primele cinci carti din topul Editurii Rao. Gabriel Garcia Marquez si Antoine de Saint-Exupery s-au numarat printre preferatii cititorilor cu cartile “Dragoste in vremea holerei” si “Micul Print”. Primul loc in topul vanzarilor Editurii Rao apartine scriitorului Larry Watts cu a sa carte “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”, in timp ce locul cinci a fost ocupat de “Armata, Maresalul si evreii” scrisa de Alex Mihai Stoenescu. Una dintre cele mai de succes colectii lansate de Editura Polirom in acest an este “Top 10+” din care fac parte capodopere ale literaturii universale precum „Ferma animalelor” sau „Fratii Karamazov”. Ca si anul trecut, Mihaela Radulescu intra in top cu cea mai recenta carte a sa intitulata „Intreaba-ma orice”, alaturi de Aurora Liiceanu cu „La taifas”. „Pe lista celor mai vandute titluri se regaseste cel mai recent roman semnat Umberto Eco, precum si cele mai recente traduceri din opera laureatului Nobelului pentru literatura Orhan Pamuk”, a declarat Oana Boca, director de imagine al Editurii Polirom.

Cel mai mic consum de carte din Europa
Scriitorul si omul de televiziune Stelian Tanase a fost de curand in Anglia unde a constatat aglomeratia din librarii: “Am fost cu Mircea Dinescu si am ramas amandoi surprinsi, in librariile englezesti este ca in gara”, a spus scriitorul. Acesta este mai ingrijorat ca romanii nu mai citesc, decat de faptul ca prefera literatura de consum. Tanase crede ca daca romanii au avut vreodata deprinderea de a citi, in ultimii ani au pierdut-o. Acelasi lucru este aratat si de statisticile realizate de Bruxelles, in tara noastra se inregistreaza la momentul actual cel mai mic consum de carte din Europa. Faptul acesta poate fi pus si pe seama saraciei, si pe cea a educatiei sau situatiei cu care se confrunta invatamantul romanesc. “Peste tot in lume literatura de consum are cel mai mare succes. Editurile cunosc acest lucru. De aceea toti se straduiesc acum sa scrie ca pentru un scenariu de film”, a declarat Stelian Tanase.

Avem apetenta culturala
Mai increzator este scriitorul iesean Lucian Dan Teodorovici, care a colaborat cu televiziuni si regizori de film din Romania. Comentand tendinta anului 2011, L.D. Teodorovici a marturisit ca i se pare normal ca romanele politiste si cele SF sa aiba mare priza la public. “Ele fac parte din literatura comerciala si, asa cum arata numele, acest gen de literatura se vinde cel mai bine. Ma bucura ca undeva in aceste topuri este cuprinsa beletristica”, a spus L.D.T. Scriitorul nu considera ca romanii ar fi mai putin interesati de carte decat englezii, sunt doar mai saraci. Insa din punct de vedere cultural, exista clar un public destul de numeros. “Ca apetenta culturala stam foarte bine. Eu cred ca lucrurile nu sunt atat de grave precum par. Sunt optimist. Din cate stiu eu, raportat la numarul de locuitori, nu am ajuns chiar pe ultimul loc in Europa”, a adaugat Teodorovici.

Serialele tv transforma cartile in bestsellers
Trei din primele cinci locuri ale Editurii Nemira sunt destinate domeniilor SF si horror-fantasy: “Urzeala tronurilor”, “Alchimistul Neutronic” si “Eu sunt numarul patru”.  Sunt in crestere segmentele de carte pentru copii si adolescenti, datorita exploziei de titluri comerciale, precum si cartile din domeniul fantasy, unde aparitiile serialelor tv au reusit sa transforme seria de romane ce au stat la baza acestor filme in bestsellers. Suntem in trend, este de parere criticul literar Antonio Patras: „Romanul politist intotdeauna a avut cautare si nu numai la noi. Fantasy e, de asemenea, un gen cu priza mai ales la publicul occidental. In America, televiziunea si filmele vand carti”.

Cuvinte cheie: carte, statistica, Mihaela Radulescu, UE


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu