luni, 9 ianuarie 2012

Medicii ieseni au demarat un program de cercetare pentru a gasi leacul la cancer: Cobaiul de 32.000 euro

Rozatoare scumpe cat un apartament cu o camera. O echipa de medici ieseni face experimente pe o pereche de cobai care costa 32.000 de euro. Soarecii sunt tinuti intr-un adapost special la Bucuresti si folositi pentru descoperirea unui tratament al cancerului. Studiul este realizat de catre UMF Iasi in parteneriat cu Guvernul francez.

Soarecele Knock-out
Perechea de soareci utilizata in cercetarea medicilor de la Universitata de Medicina si Farmacie din Iasi a fost achizitionata in urma cu un an. Arata ca orice rozatoare cu blana, neagra, coada lunga si urechi mici insa valoarea lor este mult superioara. Costul acestei perechi de soricei este de 32.000 de euro, iar singurul loc unde se nasc aceste animale este Institutul Clinic al Soarecilor din Strasbourg, Franta. “S-a creat un soarece la care gena corespunzatoare acestei molecule a fost invalidata, noi il numim soarece Knock-out. Sigur, soarecele poate fi vazut ca fiind scump, insa procesul de obtinere a unor astfel de animale este lung si laborios si uneori nu se poate face pentru ca invalidarea unor gene duce la tulburari foarte grave incompatibile cu dezvoltarea animalului”, a declarat Dragos Bogdan Grigoriu, managerul de proiect.

Se cauta celula cauzatoare de cancer
Animalul cumparat de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi este folosit in cadrul unui proiect de cercetare in domeniul aparitiei cancerului la om. Este vorba despre o cercetare inceputa in urma cu sapte ani de o echipa de medici ieseni si continuata acum prin proiectul in care a fost inclusa si achizitia de cobai. “Lucram pe o molecula denumita endocan care este sintetizata in mod particular de catre celulele endoteliale din plaman in special in timpul infectiilor pulmonare foarte grave si in tumorile pulmonare. Intre timp, alte echipe au aratat ca aceasta molecula se gaseste in anumite cancere cum ar fi cel  renal, hepatic si cerebral. Scopul cercetarilor este de a studia care este rolul acestei molecule in procesul de dezvoltare a cancerului in timpul infectiilor severe si sa vedem daca aceasta molecula poate fi folosita ca tinta terapeutica”, a explicat dr. Dragos Bogdan Grigoriu. Cu alte cuvinte, medicii utilizeaza cobaiul pentru a identifica celula care este responsabila de aparitia cancerului la om si astfel gasirea unei posibilitati de tratament.

Cobaiul este crescut cu mare grija
Soarecele achizitionat pentru aceste cercetari este tinut la Unitatea de crestere a animalelor de laborator din cadrul Institutului Cantacuzino din Bucuresti. In aceasta cercetare, cobai inseamna perechea, mascul si femela pentru a putea fi si inmultiti. Desi initiatorii proiectului sunt de la Iasi, aici nu exista un laborator specific pentru mentinerea acestor animale ceea ce a impus utilizarea celui din Capitala. “Avand in vedere costurile ridicate pentru aceste animale nu ne permitem sa-i tinem oricum. Ei sunt ingrijiti de specialisti care au o mare responsabilitate in laboratoarele de la Bucuresti. Este nevoie de un camp steril, pentru ca animalul sa nu fie predispus niciunei infectii”, a spus Vasile Astarastoae, rectorul UMF. Costul cobaiului a fost asigurat cu ajutorul unui grant de cercetare. Practic, jumatate din valoarea achizitiei a fost suportata de Guvernul Francez care ofera bugete pentru granturi de cercetari medicale.

Animale pregatite mai multe generatii
Soarecele transgenic a trecut prin mai multe etape de pregatire pana a ajuns in Romania. “Soarcele KO trebuie creat pe o rasa speciala si apoi aceasta este incrucisata cu alta rasa pentru a transmite gena mutanta. Insa acesti soareci nu au un pedigree pur si deci nu pot fi utilizati direct in experimente deoarece nefiind de rasa pura nu poti sti daca rezultatele, pozitive sau negative de la un soarece la altul sunt datorate genelor diferite sau experimentului tau. Este deci necesara incrucisarea acestor soareci cu soareci de rasa pura si apoi reincrucisati intre frate si sora timp de 20 de generatii de soarece astfel incat la sfarsit toti sa aiba aceleasi gene. Abia apoi se pot utiliza in experimente”, a descris pe scurt dr. Grigoriu metoda de “productie” a acestui tip de cobai. Medicii din cadrul proiectului au ajuns in faze de incrucisare intre animale si estimeaza ca mai dureaza un an pana cand cobaii vor fi gata de experimentat.

Intretinerea acestui tip de soarece
Spatiile destinate cresterii animalelor de laborator permit o separare adecvata a activitatilor, respectiv intretinere, carantina, crestere, gazduirea animalelor pe durata experimentarilor precum si efectuarea procedurilor experimentale. Si in cazul rozatoarelor, Uniunea Europeana a impus cateva norme. Animalele sunt crescute in custi conforme cu reglementarile legale de asigurare a spatiului. Accesul la hrana si apa este liber. La soareci hrana este administrata sub forma de nutret combinat granulat. Conditiile specifice de mediu cum ar fi temperatura, umiditate, schimburi de aer sunt asigurate de statii complexe de climatizare, centrala termica, centrala de abur, apa calda si de caldura. Iluminarea artificiala asigura un ciclu de 12 ore lumina succedata de 12 ore intuneric. Starea de sanatate a animalelor este monitorizata zilnic de personalul de specialitate si periodic prin analize de laborator efectuate in tara si in strainatate.

“Din punct de vedere al aspectului, acesti soricei sunt perfect normali si seamana cu orice soricel negru. Acesta este asemanator cu cel de tipul  C57BL6. Este nevoie de un mediu steril 100% sub aer filtrat fara nici un fel de microrganism fie el bacterie, virus sau altceva. Speram ca sa putem incepe experimentele preliminare la inceputul anului viitor”, dr. Dragos Bogdan Grigoriu, managerul proiectului de cercetare

Cuvinte cheie: cobai, cancer, leac


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu