marți, 10 ianuarie 2012

Ploile semnificative pot declansa cutremure

Cutremurul de pamant, unul dintre cele mai distrugatoare fenomene de pe Terra poate fi provocat si de ploi.
Profesorul Wdowinsli Shimon un cercetator in cadrul universitatii din Miami Florida, a reusit sa demonstreze ca exista o reala conexiune intre furtuni si cutremure de pamant. Acesta a cercetat relatarile din ultimii 50 de ani referitoare la cutremurele si inundatiile din Taiwan.

Cutremurul de pamant care a avut loc in Taiwan in anul 2009 cu magnitudinea de 6,4 grade este considerat a fi efectul unui taifun care a avut loc cu sapte luni inainte de acesta Shimon Wdowsinski sustine ca si cutremurul devastator din Haiti din anul 2010 cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, a fost un efect al  uraganelor si furtunilor tropicale ce avusesera loc pe insula cu un an si sase luni inainte.

In urma cercetarilor s-a constatat ca seismele nu au fost amplificate de greutatea soluluice continea multa apa, ci de acumularile de aluviuni aduse in oceane de eroziunea solului provocata de ploile abundente.
Cantitatea crescuta de aluviuni a presat peste punctele de suprapunere ale placilor tectonice, ceea ce a influentat decisiv atat provcarea cat si amplitudinea seisemelor. Alti oameni de stiinta au descoperit efecte similare in muntii Himalayei. Acestea au aparut din cauza ploilor abundente care au loc in aceasta zona pe tot parcursul verii. Anual se înregistraza circa 500.000 de miscari seismice, dar doar 0,2% dintre ele provoca pagube.

(Sursa: National Geographic)

Cuvinte cheie: ploaie, cutremur


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu