marți, 10 ianuarie 2012

Obiceiuri de Anul Nou culese de pe intreaga planeta

In societatea moderna, ajunul Anului Nou este celebrat prin adunari sociale, in timpul carora participantii danseaza, mananca si consuma bauturi alcoolice. Pentru a marca venirea noului an, petrecaretii privesc sau aprind artificii. In Canada, celebrarea Anului Nou variaza de la regiune la regiune. In orasele mari se sarbatoreste prin petreceri fastuoase si foc de artificii. Evenimentele sportive si concertele sunt, de asemenea, foarte populare. In Quebec se pescuieste la copca si se bea pana dimineata.

Mexicanii isi decoreaza casele in rosu pentru a avea un an mai bun in ceea ce priveste dragostea, galben pentru slujbe mai bune, verde pentru mai multi bani si alb pentru sanatate. Painea este coapta cu un banut sau un talisman inauntru. Cand este servita la cina de Revelion, cel care nimereste felia continand banutul sau talismanul este considerat binecuvantat tot timpul anului urmator. O alta traditie consta in a face o lista cu toate evenimentele rele sau nefericite ale anului care se incheie. Inainte de miezul noptii, lista este aruncata in foc, simbolizand inlaturarea energiei negative.

In Statele Unite ale Americii, Revelionul este ocazia perfecta pentru a organiza petreceri elegante. In timpul numaratorii inverse de la miezul noptii traditia cere sa se ridice sau sa se arunce un obiect important. Inca din 1917 o minge de cristal de peste cinci kilograme suspendata deasupra locatiei newyorkeze Times Square este coborata incepand cu ora 23.59, atingand pamantul exact la miezul noptii.

In Austria, Ajunul se petrece alaturi de prieteni si familie. La miezul noptii, toate posturile de radio si televiziune transmit sunetul clopotelor de la Catedrala Sfantului Stefan din Viena, urmat de valsul “Dunarea Albastra” al lui Strauss.

In Germania, traditia implica, pe langa traditionalele sampanii si artificii si ghicirea viitorului prin formele facute de plumbul topit care se arunca in apa rece. Norocul si sanatatea sunt aduse germanilor de cenusa cu care acestia isi freaca fruntea.

Italienii poarta lenjerie rosie in noaptea dintre ani pentru a avea noroc tot anul urmator. Pentru a scapa de ghinion, se obisnuieste aruncarea pe fereastra a obiectelor vechi sau nefolositoare. O tocana de linte este mancata la cina de Revelion, cate o lingura pentru fiecare bataie a ceasului. Datorita formei pe care o are, lintea reprezinta monede si prin urmare cine o mananca de Ajun nu va duce lipsa de bani.

In Rusia originile petrecerii de Anul Nou se afla de fapt in celebrarea Craciunului, sarbatoare foarte importanta pentru rusi, care a fost interzisa de comunisti. Pentru a compensa lipsa Craciunului, Revelionul este acum serbat in mod similar. Petrecerea incepe cu doua ore inainte de miezul noptii. Rusii isi iau ramas bun de la anul vechi amintindu-si cele mai importante evenimente petrecute in ultimele 12 luni. Ultimele 12 secunde ale anului sunt petrecute in tacere, fiecare punandu-si cate o dorinta pentru anul urmator. Dupa miezul noptii, toata lumea pleaca sa isi viziteze prietenii, rudele sau vecinii. Superstitia spune ca daca primul vizitator este barbat, atunci anul va fi bun.
Kiritimati sau Insula Craciunului din Oceanul Pacific este prima locatie din lume care intampina Anul Nou.

In Japonia Ajunul este ziua in care toti se pregatesc sa il primeasca pe Zeul Anului Nou, curatandu-si casele si pregatind preparate traditionale. Templele budiste bat clopotul de 108 ori la miezul noptii. Bataile reprezinta cele 108 elemente ale pangaririi pe care se crede ca orice om le are in mintea sa. Prin acest gest, credinciosii se caiesc si incep noul an purificati.

……………
Denumiri ale Ajunului

Hogmanay (Scotia), Calennig (Tara Galilor), Silvester (Austria, Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina), Revelion (Franta, Brazilia), Noaptea Vechiului An (Islanda), Anul Nou (Portugalia), Noaptea veche (Spania), Ajunul Anului Nou (Romania)

Cuvinte cheie: obicei, an nou, artificii


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu