luni, 9 ianuarie 2012

Prognozele oamenilor de afaceri din Iasi nu sunt tocmai optimiste: 2012, mai greu decat 2011?

Mult asteptatele cresteri salariale si de pensii ar putea ramane un simplu vis si in 2012. Oamenii de afaceri sustin ca, anul acesta, economia va stagna sau chiar va inregistra un regres. Unul dintre motive: agricultura, un pion principal, a inceput cu stangul. Dar analistii sustin ca sunt si alte motive care conduc spre ideea ca si anul 2012 va fi unul dificil.

Costuri marite la energie
Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici are propriile teorii. “Criza din zona euro, inca fara a avea conturata o directie clara, sigur va duce la o reformare care va influenta si Romania. Personal, optimist fiind, cred ca se va recastiga increderea in unitatea Uniunii Europene si astfel in euro ceea ce va duce la o revenire de optimism a investitorilor. In ceea ce priveste strict Romania, seceta din aceasta toamna, va duce la o scadere a productiei agricole care va influenta cu 0,3-0,5% produsul intern brut in sens negativ. Bonus, costuri marite la energie cauzate de scaderea productiei hidro, dar si potentialei liberalizari a pietei gazului”, a explicat omul de afaceri Gabriel Mardarasevici.

Ne intoarce cu fata spre Asia?
Managerii companiilor care activeaza in domeniul productiei privesc pesimisti spre 2012. “Din pacate industria nu poate sa atinga alt rimt. Nu are de unde sa mai progreseze. O problema critica va fi pentru multe companii accesarea creditelor ieftine pentru asigurarea productiei. Multe firme se vor confrunta cu aceasta problema”, a avertizat Ioan Nani, directorul Antibiotice SA. Si reprezentantii Camerei de Comert si Industrie privesc spre noul an cu ingrijorare. “In 2011, economia s-a bazat pe doua componente: agricultura si export. Dupa cum a fost aceasta toamna, putem spune ca agricultura a pornit cu stangul si nu ne mai putem baza pe ea in acest an. Sa speram ca exportul se va mentine in 2012. Si aici avem motive de ingrijorare. Daca pietele cu care lucram noi, ma refer aici la Germania, Franta, Italia si Turcia, vor avea probleme, acestea se vor resimti si in economia noastra. Pentru a preveni aceste eventuale probleme, vom incerca sa atacam partea de est a Asiei. Incercam sa incheiem cateva parteneriate cu companii de pe aceasta piata”, a explicat Paul Butnaru, presedintele Camerei de Comert Iasi.

Energia verde
Unii oameni de afaceri sunt mai optimisti in ceea ce priveste mersul economiei. “Va fi o perioada de revenire, o relansare a economiei. Trebuie sa investim in energia verde pe viitor. Ma refer aici la parcuri eoliene, microcentrale, biomasa. Zona Moldovei se preteaza foarte bine la astfel de activitati. Si piata imobiliara se va redresa, insa pe sectorul de locuinte ieftine si locatiile pentru spatii comerciale. 2012 este an electoral si speram ca economia sa fie influentata in sens pozitiv. Oricum, mai rau de atat nu se poate”, a declarat omul de afaceri Viorel Roman.
“Pentru ca este an electoral, se va dezlega putintel sacul cu bani atat pentru cheltuieli sociale cat si pentru investitii, insa nu ca altadata. Este posibil sa compenseze putin din scaderea economiei”, a completat Mardarasevici.

Miza pe productie
In ceea ce priveste investitiile pentru noul an, managerii companiilor de succes mizeaza strict pe productie. “Imobiliarele vor stagna si in acest an. Este posibil sa creasca numarul tranzactiilor, insa acestea se vor realiza la preturi mai mici fata de anul 2011. In cazul in care Guvernul va pompa bani in piata, constructiile isi vor reveni. Consumul si serviciile se vor mentine la acelasi ritm din 2011. Este greu de crezut ca se va inregistra o crestere pe aceste segmente atat timp cat salariile nu vor creste. Insa, in orice caz, sectorul pe care trebuie sa mizam este cel al productiei. Industria alimentara si prelucrarea si procesarea produselor agricole sunt doua componente importante. Cand administratia locala a deschis portile Iasului pentru hypermarket-uri, se vorbea de o centura verde. Mai exact, micii producatori sa se axeze pe fructe si legume, si cu bani europeni, sa infiinteze centre de prelucrare si procesare a produselor agricole pentru a putea patrunde in hypermarket-uri”, a precizat Ioan Nani, directorul Antibiotice SA.

IT si fonduri europene
Domeniul IT este si el pus pe harta investitiilor de viitor. “S-ar putea sa asistam in 2012 la retragerea unei compani importante din Romania, insa, particular pentru Iasi, cred ca va creste numarul de angajati din domeniile creative, cum este IT-ul”, a incheiat Mardarasevici. O alta gura de oxigen pentru economia Iasului ar fi fondurile europene. “In aceast moment, la Iasi sunt in derulare mai multe proiecte cu bani europeni care vizeaza in special infrastructura. Problema este ca in multe cazuri firmele iesene nu sunt cele care au castigat lucrarea, ele sunt de multe ori subcontractantele lucrarii si nu au acces direct la sursa de bani. Trebuie ca pe viitor sa ne concentram mai mult ca aceste fonduri europene sa ajunga la companiile noastre, locale. Astfel se va simti o usoara redresare in bugetul Iasului si al iesenilor implicit”, a declarat Paul Butnaru.

Cuvinte cheie: previziuni, economic, afaceri


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu