joi, 25 august 2011

Atractii turistice la numai cativa kilometri de Iasi

Inca sunteti in concediu sau urmeaza sa il aveti si nu v-ti hotarat unde sa il petreceti? Nu aveti un buget prea mare pe care sa vi-l permitetI sa il cheltuiti in aceasta vara? Nu trebuie sa dezarmati. Cu putini bani puteti face un tur al celor mai importante atractii turistice din judetul Iasi, si in general din zona Moldovei. 7est va prezinta cateva dintre locurile care va vor bucura sufletul si va vor relaxa. Pag 8-9

Lacul Rosu
Lacul Rosu este amplasat in apropierea Cheilor Bicazului, la altitudinea de 980 de metri. Este un lac de acumulare natural, in forma literei L, cu o adancime de 10,5 metri, si o suprafata de 12,7 hectare. Lacul Rosu s-a format in 1837, prin alunecarea unei mari cantotati de moloz si stanci de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului in valea Paraului Bicajel. Farmecul lacului o reprezinta trunchiurile brazilor de odinioara care strapung oglinda apei lacului si care tulbura imaginea reflectata a muntelui Micului Suhard. Apa Paraului Rosu aduce fragmente de gresie rosie tertiara, motiv pentru care imprejurimile lacului au culoare rosie-galbuie, de unde si numele lacului. Cu toate acestea insa, traditia populara pastreaza doua legende legate de formarea lacului. Una dintre ele pomeneste numele unei fete foarte frumoase, Estera, care s-a indragostit de un flacau voinic in targul de la Gheorghieni si care a rugat-o sa ii fie mireasa. Cununia nu s-a putut face pentru ca baiatul a fost luat in armata. Fata il astepta, si se ducea cu ulciorul la izvor iar acolo canta asa de trist, incat si muntii se induiosau. Legenda spune ca intr-o duminica dupa-amiaza a trecut pe acolo un talhar care a rapit-o pe fata si a dus-o intre stancile Suhardului Mic, acolo unde locuia. Talharul i-a promis fetei aur si argint si cand a vazut ca nu o poate face sa se indragosteasca de el a vrut sa o ia in casatorie cu de-a sila. Estera a strigat atunci catre munti, iar stancile cuprinse de strigatele indurerate ale fetei au raspuns cu tunete. O ploaie torentiala s-a pornit din senin adunand stancile muntelui in vale, prinzand sub ele trupurile fetei si ale talharului. Apele muntilor s-aau adunat acolo si asa s-ar fi format Lacul Rosu. O alta legenda povesteste cum ca pe versantii muntelui Suhardul Mic era o stana iar cand ciobanii de acolo au vazut apropierea furtunii si au incercat sa se adaposteasca, muntele s-a daramat peste ei, prinzandu-i sub daramaturile impreuna cu oile lor. Desi legendele sunt triste, peisajul care se dezvaluie este impresionant, lacul aratand astazi ca o padure scufundata. In zona exista nenumarate trasee marcate cu diferite grade de dificultate.

Manastirea si castelul Miclauseni
Situata aproape de lunca Siretului, pe partea stanga a drumului european E583 dinspre Iasi spre Bacau, manastirea isi datoreaza numele vornicului Miclaus care primeste aceste pamanturi prin 1410-1416. Biserica actuala, zidita intre 1821-1823 este ctitoria marelui logofat Dimitri Sturza si a sotiei sale Elenco. Constructie monumentala de influenta clasica, biserica este compusa din patru incaperi boltite: pridvor, pronaos, naos si altar. In partea de nord a pronaosului se afla mormantul vornicului Alecu Sturza Miclausanu, cu un epitaf scris de Costache Negruzzi si un portret al vornicului. In naos se gaseste o cruce din argint in care sunt pastrate fragmente din moastele a 14 sfinti, precum si o particica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos. Castelul Miclauseni, monument istoric de arta gotica, a fost construit in perioada 1880-1904 de catre George A. Sturza si sotia sa, Maria. Decoratiile exterioare reiau detalii din stema Sturzestilor, la care se adauga emblema castelanului George A. Sturza, inspirata de icoana Sfantului Gheorghe. Castelul era detinatorul unei biblioteci remarcabile, alcatuita din aproximativ 60.000 de volume, printre care multe editii princeps sau foarte rare. Din pacate, majoritatea cartilor, colectiilor si toate bunurile de valoare au fost furate in anii 1944-1945 cand, datorita operatiilor militare din apropiere, castelul a fost abandonat. Locatia a avut cele mai ciudate destinatii. A fost depozit militar de explozibil, casa de odihna pentru copii, iar din 1960 pana in 2001, scoala pentru copii cu deficiente mentale grave. In perioada comunista, mansarda castelului devenise unul din locurile secrete unde petreceau adeseori membrii de partid sau copiii acestora. Pe data de 23 decembrie 1968, in urma unei astfel de petreceri, mansarda castelului a ars. Focul, care a pornit, se pare, de la o tigara lasata aprinsa, a distrus ultimele mobile originale ale castelului, depozitate la mansarda, alaturi de materiale inflamabile. Apa cu care a fost stins incendiul, infiltrandu-se in interior, a contribuit la degradarea progresiva a imobilului. Castelul este in curs de refacere.

Cetatea Neamtului
Este o veritabila cetate medievala din Moldova, situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 kilometri distanta de orasul Piatra Neamt. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat demonstreaza faptul ca Cetatea Neamtului a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dipus statul medieval moldovenesc. Epoca de glorie a cetatii medievale de la Neamt corespunde domniei lui Stefan cel Mare, organizatorul si conducatorul militar de exceptie, care intelegand bine rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatilor de aparare a tarii, a intarit cetatile mostenite de la inaintasii sai si a construit altele noi, intreaga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.
Cetatea Neamtului a fost redata in vara anului 2009 circuitului turitic national si international, dupa ce vreme de doi ani a fost reabilitata cu fonduiri europene.

Cascada Duruitoarea
Este situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea, aflat la o altitudine de 1.270 m. Cascada este formata din Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in lacul Bicaz. Cascada Duruitoarea are o cadere impresionanta de apa, de 25-30 metri inaltime pe fiecare cadere de apa. Una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Parcul National Ceahlau, Cascada Duruitoarea este accesibila pe traseul cu cruce rosie care coboara de la Cabana Dochia spre statiunea Durau, traseu cu o lungime de 7,5 kilometri, durata de parcurgere de 4 ore si 30 de minute si grad mediu de dificultate. Vuietul asurzitor produs de cascada se aude de la mare departare si poate de aici provine numele de Cascada Duruitoarea. Zgomotul este cel mai puternic pe vreme ploioasa, cand debitul Paraului Rupturii este crescut. La baza cascadei este construita o scara de lemn, pe care se poate urca aproximativ 30 de metri, pana pe o platforma care fragmenteaza cascada in doua coloane diferite de apa. In primul prag al cascadei apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stanca, de la o inaltme de 5 metri.

Manastirea Secu
Se afla in judetul Neamt, la 22 de kilometri de orasul Targu Neamt. Manastirea este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Icoana Cipriota de la Manastirea Secu.

Cuvinte cheie: moldova, miclauseni, vacanta, concediu, turism, bicaz, lacu rosu


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu