vineri, 26 august 2011

Iesenii pot opta pentru unul dintre cele 177 locuri de munca in strainatate

Iesenii care nu si-au gasit un loc de munca in judet pot alege un loc de munca in tari precum Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franta sau Lituania. Slujbele sunt remunerate chiar si cu doua mii de euro pe luna, iar o parte dintre angajatori nu solicita experienta pentru tinerii care vor sa munceasca. Cele mai multe locuri de munca sunt oferite de angajatorii din Germania, in domeniul gastronomic.
Iesenii care au specializarea de bucatar pot opta pentru unul dintre cele 100 de posturi vacante in Germania, acestea fiind remunerate cu salarii cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro pe luna.
Totusi, oferta de locuri de munca disponibile in strainatate nu este atractiva pentru ieseni. O parte dintre acestia sustin ca nu au nici o sansa sa se angajeze in afara granitelor tarii, intrucat nu stapanesc si o limba straina. Andrei Sofrone este somer de mai bine de un an de zile, iar meseria sa de baza este de confectionar de incaltaminte. Dupa ce a participat la cursurile de calificare ale AJOFM Iasi, a dobandit calificarea de bucatar, insa nu isi poate gasi nici un loc de munca in acest domeniu. Ar pleca in strainatate, dar nu stie limba germana.
Un lucru imbucurator, la nivelul judetului Iasi, consta in faptul ca rata somajului scade de la o luna la alta. In total, 18.254 de ieseni nu au un loc de munca, dintre care doar 3.878 primesc indemnizatie de somaj.
Companiile din judet ofera saptamana aceasta 651 de slujbe vacante iesenilor care au ramas fara un loc de munca. Acestia pot opta pentru joburi in constructii, servicii, industrie si confectii.

Cuvinte cheie: job, strainatate, somer, munca, somaj, bucatar


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu