luni, 29 august 2011

Iesenii sunt in topul consumatorilor de etnobotanice

Specialistii Agentiei Nationale Antidrog, in colaborare cu experti din zona ONG-urilor, au monitorizat online evolutia fenomenului consumului de produse psihiactive, comercialziate sub denumirea de „droguri legale" sau „etnobotanice". Potrivit studiilor realizare de acestia, cele mai multe cautari sunt din Iasi, Cluj si Bucuresti. Acest lucru se intampla, spun specialistii, intrucat cele trei orase sunt centre universitare.
Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala Antidrog, in anul 2008, s-a observat un interes timid pentru etnobotanice, iar un varf de interes a fost inregistrat in prima parte a anului 2010. Tendinta de crestere se reface spre toamna anului 2010, iar in ultimele luni ale anului 2010 exista o usoara tendinta
descrescatoare, urmata iar de o revenire puternica si de o scadere in luna aprilie a anului a 2011.
In momentul de fata, in evidenta Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antrdrog Iasi se afla 27 de persoane consumatoare de etnobotanice.
Mai mult decat atat, un sfert dintre studenti au consumat macar o data plante etnobotanice.
De-a lungul timpului mai multi tineri au murit dupa ce au consumat droguri asa-zise legale. In urma cu doua luni, un tanar de 21 de ani din Iasi a murit pe patul de spital, intrucat  sistemul imunitar al acestuia a fost distrus de consumul de etnobotanice.
Autoritatea Nationala Antidrog subliniaza ca in urma masurilor legale intreprinse la sfarsitul lunii iulie 2011, pe teritoriul national mai functioneaza un numar de 46 de magazine, ceea ce reprezinta o reducere cu aproximativ 70% fata de numarul de astfel de unitati care au fost identificate in luna martie. La nivel local, aceste magazine se pare ca functioneaza in continuare la periferia orasului, bine mascate in spatele pet-shop-urilor sau a magazinelor de aromoterapie.

Cuvinte cheie: etnobotanice, top, drogati, consum


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu