luni, 29 august 2011

Sesizari fara rezolvare

Cui ne adresam atunci cand avem o problema? Multi ieseni merg la cabinetele deputatilor din colegiul de care apartin. Ajung acolo de multe ori pentru ca sesizarile lor catre autoritatile  locale se pierd printre alte hartii si nu primesc un raspuns si cu atat mai putin o rezolvare. Pot insa deputatii sa ii ajute? Si care sunt problemele pe care parlamentarii sunt abilitati sa le rezolve? Adevarul e ca mai niciuna. Nu au parghiile necesare sa rezolve vreuna din probleme de zi cu zi ale iesenilor ci doar sa trimita si ei la randul lor sesizari catre institutiile in cauza ori sa redacteze o propunere legislativa. Intregul sistem se invarte intr-un cerc vicios, din cauza birocratiei.
Cetatenii fac sesizari scrise catre cabinetele parlamentare. Acestea, la randul lor, fac altele catre institutiile de stat apoi asteapta raspunsul. Timp de 30 de zile. Chiar daca sunt obligati prin lege sa raspunda, multi reprezentanti ai institutiilor in cauza nu se sinchisesc sa o faca. Sau anunta ca vor studia problema. Si atat. In final, putini ieseni se pot declara multumiti de solutiile pe care le primesc pentru rezolvarea necazurilor lor.

“Probleme nu sunt rezolvate”
“De cele mai multe ori, problemele cetatenilor nu sunt rezolvate”. O recunoaste franc medicul-deputat Tudor Ciuhodaru. El spune ca asculta aproape zilnic ieseni care vin la el sa se planga de problemele zilnice, precum cainii maidanezi, gropile din strazi, problemele financiare, lipsa locuintelor sau variatiile de energie electrica care le strica aparatura din casa, dar spune ca nu prea are cum sa ii ajute. Poate, decat cu o vorba buna. “Cele mai multe probleme pe care le sesizeaza iesenii in ceea ce priveste activitatea parlamentara de fapt tin de activitatea administratiei locale. Sunt multi care se plang de cainii de pe strada, multi care vor locuri de parcare si, de ce sa nu spun, sunt persoane care vor locuinte si din ce in ce mai multi care cer locuri de munca. Este o mare problema in acest context pentru ca oamenii au dreptate si vor sa solutioneze aceste probleme iar pe multi dintre acestia i-am ajutat prin trimiterea unor sesizari catre organele menite sa rezolve aceasta problematica. Din pacate, reactia autoritatilor locale este extreme de lenta si de cele mai multe ori aceste probleme nu sunt rezolvate”, a precizat Ciuhodaru.

Cere verificari suplimentare
Cel mai suparat pe modul in care sunt tratate sesizarile cetatenilor de catre autoritatile locale, si nu numai, pare deputatul din colegiul 12 Nicolina, Nicusor Paduraru. Acesta spune ca cele mai multe plangeri ale iesenilor din colegiul sau se refera la activitatea Termo Service. “Primaria refuza sa dea curs plângerilor cetatenilor, asociatiilor de proprietari si chiar unor administratori. Sunt reclamate in mod constant disfunctii in comunicarea dintre asocialtiile de proprietari si Termo Service. Având in vedere multitudinile de probleme reale reclamate de catre cetateni privind functionarea defectuoasa a Termo Service, existând chiar abuzuri si presiuni exercitate asupra asociatiilor de locatari sau asupra presedintilor de asociatie, voi solicita verificari suplimentare institutiilor abilitate si voi sesiza cu probe justitia pentru a interveni acolo unde sunt suspiciuni de spalare de bani, deturnare de fonduri sau plati nejustificate sub forma de comisioane”, a declarat Nicusor Paduraru. De vina pentru aceste situatii, crede deputatul, se face primarul Iasului. “Cel mai grav lucru este ca Nichita a politizat atât de puternic structurile din subordine incât acestea isi permit astazi sa fie ostile iesenilor. Nepotismul, pilele sau relatiile sunt principii de forta pentru Nichita, sunt cazuri in care subordonatii sai ameninta pe fata cetateni ai Iasului daca indraznesc sa isi ceara dreptatea. Cel mai grav este faptul ca interesul pentru supunere politica afecteaza capacitatea primariei de a mai fi aproape de cetateni, acolo unde exista focare de conflicte sociale sau ordine publica exista adevarate grupari de cartier asupra carora Politia Comunitara nu intervine eficient”, a declarat Nicusor Paduraru.

Propunere legislativa
Iesenii din colegiul 9 sunt nemultumiti de activitatea asocialtiilor de proprietari. “Cele mai multe probleme pe care le sesizeaza cetatenii sunt legate de asocialtiile de proprietari. Vin apoi problemele legate de ingrijirea spatiilor verzi, calitatea strazilor, prezenta cainilor comunitari, abuzuri ale functionarilor din justitie si, in mod frecvent, premiesc si sesizari ce tin de probleme de fond funciar”, a precizat deputatul Daniel Oajdea. In ceea ce priveste problemele legate de asociatiile de proprietari, deputatul a inaintat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea asocialtiilor de proprietari. De altfel, Oajdea sustine ca majoritatea propunerilor legislative pe care le-a redactat au fost inaintate spre vot in urma sesizarile pe care le-a primit la biroul parlamentar. Altele, mai putin urgente, au fost facute spre propriul confort. Va reamintim ca una din propunerile legislative ale deputatului se refera la schimbarea etichetelor de la imbracaminte, cu unele mai pufoase. “Unele institutii rezolva repede problemele oamenilor, iar altele, desi sunt obligate prin lege, nu raspund la sesizarile pe care noi le trimitem. Ma refer la Antibiotice SA si chiar Primaria Iasi. Acestea (institutiile care nu au raspuns- n.r.) le vom actiona in instanta”, a adaugat Daniel Oajdea.

“Jaf la drumul mare”
Iesenii nu pierd nicio ocazie de a merge la audientele pe care le tin parlamentarii. In colegiul lui Relu Fenechiu, de exemplu, cei mai multi cetateni se plang de abuzurile autoritatilor in ceea ce priveste retrocedarea terenurilor. “Incercam sa ii ajutam, facem adrese din partea cabinetului parlamentar iar ei de frica, rusine sau interes, nu stiu de ce dar raspund in termenul legal. Cel mai nemultumit sunt de cei de la autoritatea pentru restituirea proprietatii, acolo este jaf la drumul mare”, a precizat Relu Fenechiu, responsabil de colegiul 2. Cei care calca pragul biroului parlamentar nu se plang insa numai de probleme de fond funciar. “Multe probleme sunt legate de locuinta si de ordin financiar”, a adaugat deputatul.

_____________________

Vor bani si sotii

“Situatiile inedite nu intarzie sa apara; mi s-a cerut, prin cabinetul parlamentar sa gasesc o consoarta pentru cineva. Am explicat ca agentia de matrimoniale nu tine de cabinetul parlamentar si tin sa le reamintesc iesenilor ca usa cabinetului meu este mereu deschisa, dar pentru probleme reale”, a povestit Tudor Ciuhodaru. Nu este singurul care a trecut prin momente jenante. Deputatul Relu Fenechiu se plange ca este cautat mereu de persoane care ii cer bani, iar de cele mai multe ori acele persoane nu fac parte din categorii sociale defavorizate. “Ei si-au facut un obicei de a merge din cabinet parlamentar in cabinet parlamentar si sa ceara sprijin financiar. Cu unii le merge, cu altii nu”, a explicat Fenechiu.

_____________________

Deputatii ieseni

Anghel Stanciu, deputat PSD
Vasile Mocanu, deputat PSD
Neculai Ratoi, deputat PSD
Luminita Iordache, deputat PSD
Tudor Ciuhodaru, deputat PSD
Petru Movila, deputat PD-L
Marius Spinu, deputat PD-L
Daniel Oajdea, deputat PD-L
Cristina Dobre, deputat PNL
Relu Fenechiu, deputat PNL
Cristian Adomnitei, deputat PNL
Nicusor Paduraru, deputat PD-L

______________________

Audiente in cartier
Iesenii au putut sa-si spuna doleantele si in fata primarului Gheorghe Nichita, Acesta a organizat o serie de audiente in centrele de cartier din Frumoasa, Pacurari, Nicolina, Alexandru cel Bun si Tatarasi. La intalnirile cu cetatenii au fost alaturi de el si directorii din cadrul municipalitatii. Nichita a mers din cartier in cartier tocmai pentru a afla punctual problemele iesenilor, in functie de zone ale orasului. Acum ca le-a aflat, ramane de vazut daca acestea isi vor gasi sau nu rezolvarea.

Problemele sesizate de ieseni raman in majoritatea cazurilor fara rezolvareProblemele sesizate de ieseni raman in majoritatea cazurilor fara rezolvare Cuvinte cheie: sesizari, reclamatii, parlamentar, autoritati, deputati


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu