duminică, 30 octombrie 2011

48 de PRIMARI MERCENARI trec la UNPR

O viermuiala de nedescris. Harta politica a tarii se schimba de la o zi la alta. Principalele partide din România au intrat in febra alegerilor. In 2012 sunt programate doua rânduri de alegeri: cele locale si cele parlamentare. Principala tinta identificata de strategii marilor partide este atragerea primarilor din comune si din orasele de talie mica. Miza este una uriasa: fiecare steag infipt in teritoriu echivaleaza cu câteva mii de voturi aduse propriului partid. Iar aceste voturi pot sa insemne un fotoliu de parlamentar in plus. Iar daca alegerile locale se suprapun cu cele parlamentare, miza creste exponential.

Cina secreta la „Cavalerul Medieval“
Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) aduna ostile pentru alegerile din 2012. La Iasi, in cel mai mare secret, sub diferite pretexte, au adunat 48 de primari, majoritatea din PNL sau PSD, pentru a-i convinge sa candideze pe listele UNPR. „Cina cea de taina“ a avut loc joia trecuta la un renumit restaurant din Iasi, situat in zona CUG. Din capul mesei au tinut discursuri deputatul Luminita Iordache si Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean. Reporteri 7est au reusit sa surprinda imagini de la marea intalnire dintre primarii USL si reprezentantii UNPR. Pe lista mercenarilor care s-au prezentat la „cina cea de taina“ se numara primarii din comunele Barnova, Schitu Duca, Alexandru Ioan Cuza, Ciortesti, Erbiceni, Grozesti, Coarnele Caprei, Belcesti, Ciurea, Costuleni, Mogosesti Siret, Draguseni, Tomesti, Prisacani, Cotnari, Movileni, Sipote, Victoria si Dobrovat.

„Captura impresionanta“
Intalnirea s-a vrut departe de ochii lumii. Pusa in fata faptului implinit, sefa UNPR nu a ezitat sa dea cartile pe fata. „Au fost 48 de primari din alianta USL. Va pot spune ca 23 dintre ei au promis deja ca vor candida in 2012 din partea UNPR. Restul a ramas sa se mai gandeasca, dar mai mult ca sigur vor veni si ei“, a declarat Luminita Iordache, presedintele UNPR Iasi. Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, vizibil iritat ca echipa 7est a surprins imagini importante de la „cina cea de taina“ a rabufnit vineri in cadrul unei conferinte de presa.
„Nu era nevoie sa ma filmati pe ascuns, ca va spun eu ce primari vor trece la UNPR“, a spus Simirad. La fel ca si Luminita Iordache, seful CJ a confirmat ca peste 40 de primari au participat la intalnirea din CUG anuntand ca acestia vor sari in barca UNPR in cel mai scurt timp.

Primarii, momiti cu proiecte
Cine a organizat intalnirea este greu de stabilit intrucat exista mai multe variante. Cert este ca scopul a fost acelasi: racolarea primarilor din USL. „Am fost chemat de doamna deputat (Luminita Iordache – n.r.). A fost o intalnire generala. S-au purtat discutii elegante din punct de vedere al aderarii la UNPR. Nu sunt decis deocamdata. Am o anumita verticalitate“, a explicat initial liberalul Cristian Rambu, primarul comunei Movileni care a participat la intalnire. Luat la bani marunti, edilul din Movileni a explicat pe larg cum a decurs intalnirea.
„Eu nu contest doctrina UNPR. S-au facut anumite promisiuni cum ca se vor finanta unele proiecte. Eu am un proiect si astept din decembrie rambursarea primei transe ca sa pot sa merg mai departe. Nu s-a discutat particular pe cazul meu. Au fost discutii generale si s-au facut anumite promisiuni“, a mai precizat Rambu.

„Este o golanie“
In timp ce unii primari au fost invitati de deputatul Luminita Iordache, altii au fost chemati la intalnire de Constantin Simirad. „Sunt chemat la judet la o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad“, si-a motivat lipsa de la sedinta de consiliu local social democratul Dan Popa, primarul comunei Barnova. Unul dintre liderii USL Iasi, liberalul Relu Fenechiu a transat in termeni foarte duri agapa organizata de UNPR. „Este o golanie ce se intampla. Ar trebui sesizata Directia Nationala Anticoruptie. Nu voi permite toate aceste ilegalitati intr-un stat de drept. Daca nu am dreptate, intind mainile sa mi se puna catuse. Daca ei sunt vinovati sa li se puna catuse. Se fac toate presiunile posibile ca sa atraga cat mai multi primari. Nu este posibil sa li se promita bani pentru a emigra la un alt partid“, a rabufnit Fenechiu.
Liderul liberal a adaugat ca deocamdata primarii care au participat la intalnire nu au trecut la UNPR, cu mici exceptii. „Cat de prost poate sa fie un primar in functie sa candideze pe listele unui partid surogat care va iesi in curand de la guvernare. In proportie de 99% Partidul National Liberal va veni la guvernare incepand cu 2012. Si atunci, va promit, de fapt este si o datorie a mea, ca ma voi ocupa de toti acestia. Este o mizerie ceea ce face UNPR“, a avertizat Fenechiu.

Promisiuni UNPR
Cat despre organizatorul intalnirii din CUG, liderul liberal are si el o varianta. „Nu i-a chemat nici Luminita (n.r. – Luminita Iordache) si nici Constantin Simirad. Ei au fost invitati acolo de primarul de la Schitu Duca, Mihai Mihalache, la ziua lui. Si acolo s-au trezit cu UNPR-ul pe cap si cu diverse promisiuni ca li se vor da bani pentru proiectele in curs“, a incheiat Fenechiu. „Li s-au promis diferite sume de bani cum ca se face iar o noua rectificare de buget. Ei au impresia ca rectificarea de buget se face zilnic in Guvern?“, a replicat un alt liberal care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Legea antimigratie, ineficienta
Aceste transferuri politice nu se pot face insa pe fata, cu acte in regula. Si asta pentru ca, din 2006, exista o lege antimigratie. Concret, primarii care isi schimba culoarea politica in timpul mandatului, pierd fotoliul de edil. Din aceasta cauza, liderii filialelor judetene au apelat la o stratagema: primarii isi anunta public noua orientare politica, dar nu schimba partidul pâna la alegerile din 2012 pentru a nu ramâne fara functie. Anunta doar ca simpatizeaza cu un alt partid, iar in preajma alegerilor  vor face pasul oficial, când vor primi si noul carnet. Iar daca alegerile parlamentare vor avea loc in aceeasi zi cu alegerile locale, rolul primarilor in functie devine extrem de important.

__________

Primarul din Butea, cu traista in bat

Primarii din comunitatile ce numara câteva mii de suflete, au fost mereu usor influentabili si, deseori, au schimbat culoarea politica. Vulnerabilitatea primarilor are o explicatie cât se poate de simpla. In micile comunitati pe care le conduc, primarii au contact direct cu alegatorii, iar realegerea lor depinde de proiectele implementate in comuna. Sunt veriga cea mai de jos a sistemului electoral, cea mai sensibila la schimbarile de optiune ale alegatorilor.
Explicatia o ofera chiar un primar, Costel Nastase din Butea (judetul Iasi). Acesta a iesit public, la inceputul acestui an, si a afirmat ca ia in calcul ipoteza de a demisiona din PDL (riscând sa-si piarda si functia publica) deoarece, a sustinut el, nu a primit sprijin in derularea investitiilor in comuna. „Am proiecte pentru asfaltari si canalizare, dar nu am fost sustinut“, a explicat, recent, Nastase. Acesta a afirmat ca proiectele sale nu au fost sprijinite pentru a obtine finantare europeana.
„Cine o tine pe mama, ii spun tata“, e zicala lui Nastase prin care intareste ca pentru el apartenenta politica nu conteaza. De fapt, trecutul politic al acestuia spune tot: in 2004 a câstigat primul mandat la Butea candidând din partea PNT-CD. In acelasi an, dupa ce a câstigat fotoliul de primar, a trecut la PSD, pentru ca doi ani mai târziu, in 2006, sa faca pasul la PD. Acum, dupa ce a iesit public si si-a manifestat nemultumirea fata de PDL, primarul spune ca este din nou curtat, de alte partide. “N-are importanta care”. Pentru Nastase, calculul politic e simplu: partidul, oricare ar fi el, trebuie sa-l ajute sa faca investitii in comuna, iar el, ca primar, ar urma sa intoarca gestul, aducând voturi partidului la alegerile generale. „Daca primarul face ceva in comuna, se vede si la partid, capata vizibilitate“, e filosofia acestuia.

________

Câteva sute de voturi fac diferenta
In judetul Iasi, exista 98 de localitati. Dintre acestea, cinci sunt orase, iar restul de 93 sunt comune. Dupa alegerile din 2008, distributia pe partide a mandatelor de primar de comuna a fost: 34 la PSD, 33 la PNL, 22 la PDL, doi la PC, unul la PNG si un singur independent.
Pentru alegerile uninominale din 2008, judetul Iasi a fost impartit in 12 colegii pentru Camera Deputatilor si cinci pentru Senat. Astfel, fiecarui colegiu de deputat i-au revenit aproximativ 70.000 de locuitori, in timp ce pentru Senat un colegiu a avut aproximativ 160.000 de locuitori.
Importanta culorii politice a primarilor din colegiu, care pot influenta votul cetatenilor, rezida si daca privim rezultatele la alegerile parlamentare din judetul Iasi din toamna anului 2008. Astfel, in colegiul 1 pentru Camera Deputatilor, primii doi clasati au fost Luminita Iordache – PSD (acum UNPR) cu 5.412 voturi si liberalul Traian Dobre cu 4.857 voturi. Adica, o diferenta de doar 555 de voturi. In colegiul 3, tot la deputati, Petru Movila (PDL) a obtinut 7.943 voturi fata de 6.167 cât a luat Cristian Nechifor (PSD), deci o diferenta de 1.776 voturi. Si mai strânsa a fost lupta in colegiul 4, unde Vasile Mocanu (PSD – 7.025 voturi) l-a devansat pe liberalul Valerian Salavastru (6.612) cu doar 413 voturi.
Acestea sunt doar câteva exemple, insa mai sunt si altele in Iasi, si câteva zeci la nivelul intregii tari. Astfel, când departajarea se face la câteva sute de voturi, rolul fiecarui primar care se implica in campania pentru alegerile parlamentare devine esential.

__________

Trecerile astea ale primarilor de la un partid la altul au fost dintotdeauna si vor fi mereu. Intr-adevar, acum, alegerea parlamentarilor depinde de noi. Daca ei ne ajuta sa facem proiecte in comune si noi ii ajutam in alegeri.
Neculai Botezatu, primarul comunei Raducaneni

____________

Ar trebui sesizata Directia Nationala Anticoruptie. Nu voi permite toate aceste ilegalitati intr-un stat de drept.
Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi

Cuvinte cheie: PSD, PNL, simirad, luminita iordache, primari, unpr, USL, Fenechiu


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu