duminică, 23 octombrie 2011

Tonel Cazacu - posibil viitor prefect?

Mutare trasnet pregatita in cel mai mare secret. Tonel Cazacu, prosper om de afaceri, fost sef la Protectia Consumatorului, ar putea fi numit prefect al Iasului. Nominalizarea ar urma sa vina din partea UNPR, iar pronosticul este ca Tonel Cazacu si-ar putea prelua postul pana la sfarsitul acestui an. Contactat telefonic, acesta nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat scenariul.

A concurat singur
Cazacu a intrat in prim planul vietii publice din Iasi mai ales datorita functiei de director pe care a ocupat-o la Protectia Consumatorului. Pe atunci, Cazacu era membru PSD si, cand partidul a plecat de la guvernare, a plecat si el. Insa, Cazacu a cazut, ca pisica, in picioare: a primit un post de conducere la Tehnopolis. Acum trei luni, apele s-au tulburat. Cazacu a fost demis de la conducerea Tehnopolis si s-a retras pe un post de referent la primaria Schitu Duca. Miscare a fost facuta in cea mai mare tacere acum doua luni. A participat de unul singur la un concurs organizat, dupa cum spune el, la Consiliul Judetean. A promovat examenul si a devenit functionar public.

Secretos
De fapt, postul din Schitu Duca e o rampa extrem de utila pentru a accede la scaunul de prefect al Iasului. „In urma cu doua luni m-am inscris la un concurs organizat la Consiliul Judetean pentru un post de referent la primaria Schitu Duca. Am fost singurul candidat si am promovat examenul destul de usor. Asta pentru ca am o experienta suficienta in administratia publica. Nu s-a mai inscris nimeni la concurs. Cine s-ar duce pana la Schitu Duca pe un post de referent pentru cateva milioane?“, a declarat Tonel Cazacu. Postul de referent in cadrul unei primariei ii aduce automat si calitatea de functionar public necesara pentru numirea in scaunul de prefect al Iasului, mutare care se va face cel mai probabil pana la sfarsitul anului. „Deocamdata nu vreau sa fac mai multe declaratii. Dar va asigur, pentru ca ati aflat primul, ca veti fi tot primul caruia ii voi acorda un interviu imediat ce voi accede in functie“, s-a rezumat Cazacu.

Iordache o scalda
Potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, mutarea urmeaza sa se produca pe filiera UNPR, unde sef este deputatul Luminita Iordache, politician care a trecut si pe la PSD, la fel ca si Tonel Cazacu. Contactata telefonic, Iordache nu a dorit sa faca prea multe declaratii. „Noi nu am cerut niciun post. Nu am negociat absolut nimic. Politica partidului, dupa cum a declarat si Gabriel Oprea, este sa candidam singuri pe liste. Sustinem insa actuala guvernare pentru a nu destabiliza tara. E greu de crezut ca vom primi asa din senin drept cadou scaunul de prefect. Cu privire la domnul Cazacu, el a ramas fara serviciu si a fost nevoit sa-si gaseasca ceva de munca“, a declarat Luminita Iordache. E greu de crezut ca Tonel Cazacu avea nevoie de un salariu de cateva sute de lei de la primaria Schitu Duca.

Traseu brevetat de PDL
Si actualul prefect, Dragomir Sava Tomaseschi a renuntat in primavara anului 2009 la avocatura, o sursa buna de bani, pentru a deveni functionar public la primaria Miroslava. Aceeasi miscare a facut-o si fostul subprefect Cristian Angheluta. Cei doi au ocupat pentru aproximativ o luna functiile de consilieri pe probleme de urbanism la primaria Miroslava. In martie 2009, Dragomir Tomaseschi si Cristian Angheluta au fost numiti subprefecti. Acelasi scenariu se va produce cel mai probabil si in cazul lui Tonel Cazacu. O prima varianta ar fi ca acesta sa fie numit direct in functia de prefect in locul lui Tomaseschi. O a doua varianta posibila ar fi ca Bogdan Saramet sa fie ridicat la rang de prefect, iar Tonel Cazacu sa intre pe functia de subprefect.

Intra si Surdu in joc?
Analizand ultimele informatii din politica ieseana, nu este exclus sa avem un tandem Tonel Cazacu (UNPR) – Gabriel Surdu (PDL) la prefectura Iasului. Asta pentru ca este greu de crezut ca democratii vor renunta la cele mai importante functii in favoarea independentilor condusi de Gabriel Oprea. Intrebat cum bate vantul schimbarilor, seful democratilor ieseni a anuntat ca abia saptamana viitoare se va lua o decizie. „Deocamdata nu am stabilit nicio modificare. Urmeaza ca noua conducere a partidului sa aiba o intalnire saptamana viitoare si atunci vor fi luate niste decizii. Asa cum am spus, deocamdata noi nu facem nicio modificare“, a precizat Petru Movila, presedintele PDL Iasi.

UNPR prinde cheag
Mult anuntata miscare populara a presedintelui Traian Basescu, pare sa prinda contur. In judetele in care portocalii au sprijin puternic, asa cum este Suceava si Piatra Neamt, la alegerile de anul viitor se va miza pe Partidul Democrat Liberal. In schimb, in judetele in care portocalii nu au stabilitate, asa cum este Iasul, se va miza pe mana politicienilor UNPR condusi de Gabriel Oprea. Asa se explica si mutarile vehiculate in ultima perioada la Iasi. Tonel Cazacu in scaunul de prefect, Ioan Grigoriu, la sefia Fiscului, ambii sustinuti de UNPR. Locurile secunde in aceste institutii ar urma sa revina democratilor: Bogdan Saramet sau Gabriel Surdu in functia de subprefect si Florin Dumbrava la Directia de Control din cadrul fiscului, functie ocupata in prezent de Ioan Grigoriu.

____________

Avere Ioan Tonel Cazacu
- Teren intravilan 7.000 mp in Zugreni, judetul Suceava achizitionat in 2009
- Casa de vacanta cu o suprafata de 3.000 de metri patrati la Zugreni – Suceava (Cabana Zugreni)
doua apartamente in Iasi
- Un autoturism Chrysler 300C cumparat in 2006
- Un autoturism Ford cumparat in 2001
- Tablouri in valoare de 7.000 de euro
- Bijuterii in valoare de 5.000 de euro

____________

Ultimii 9 prefecti ai Iasului
- Corneliu Rusu Banu 2001 - 2002
- Neculai Apostol 2002 - 2003
- Ioan Avarvarei 2003 - 2004
- Spiridon Cretu 2004 - 2005
- Vasile Radu Prisacaru 2005 - 2006
- Nicusor Paduraru 2006 - 2008
- Marius Bodea 2008 - 2009
- Victorel Lupu ian. – oct. 2009
- Dragomir Sava Tomaseschi 2009 - prezent

Cuvinte cheie: Tonel Cazacu, prefect, afaceri, OPC, UNPR


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu