luni, 31 octombrie 2011

EXECUTIE în stil MAFIOT: filmul asasinarii lui Nicu

Locul în care nu se întampla niciodata nimic. Asa era cunoscuta micuta localitate din sudul Italiei, Scalea, pana pe 22 septembrie. Atunci, o crima cu trasaturi de rafuiala mafiota a zguduit linistita statiune. Suceveanul Niculai Spatariu a fost înjunghiat de un localnic celibatar, ranile cutitului provocand, a doua zi, moartea romanului. „S-a repezit ca un animal asupra sotului meu, l-a culcat la pamant si a bagat cutitul în el. I-au fost atinse ficatul si un plaman. A murit din cauza hemoragiei interne“, a spus Andreea Spatariu, sotia romanului mort. O crima oribila pe care ziaristii din Italia au trecut-o la capitolul „diverse“ si despre care anchetatorii italieni prefera sa vorbeasca cat mai putin. In acelasi timp, primaria din localitate a acordat un sprijin de înmormantare romanilor, mai mult în bataie de joc: 400 de euro.

Un mod de viata
Niculai Spatariu (24 de ani) era de loc din comuna Radaseni, judetul Suceava. Muncea de 5-6 ani în Italia. De fapt, pentru multi din locuitorii pitorescului sat sucevean, acesta este un mod de viata. Imediat dupa majorat, cei mai multi iau calea strainatatii ca sa faca bani, pentru a-i întretine pe cei ramasi acasa. Si în cazul lui Niculai, mama acestuia, alti doi frati, unchi si matusi au luat drumul Italiei. Acum trei ani, Niculai a cunoscut-o pe Andreea. Au dat o fuga în tara, s-au casatorit si apoi au revenit în Italia pentru a munci. „A facut de toate în Italia. Acum, în ultima perioada, lucra la o firma de reparatii masini de spalat, aragazuri, aere conditionat“, a explicat Mariana Spatariu, ea însasi angajata de o familie de italieni pentru a îngriji o batrana.

„S-a napustit ca un animal“
Pe 22 septembrie, în jurul orei 17.00, Niculai era împreuna cu Andreea (22 de ani) în centrul micutei localitati. „Cautam un loc de munca pentru mine. Ajunsesem la un patron, am discutat un pic cu el si ne-a cerut sa-l asteptam 10 minute ca avea ceva treaba“, a afirmat Andreea Spatariu. Atunci s-a dezlantuit iadul pentru ei. „A venit asasinul. A coborat în graba din masina si s-a napustit ca un animal asupra sotului meu. L-a batut crunt pana ce Nicu a cazut. Cu ultimele puteri, sotul meu a urlat la mine si mi-a cerut sa fug, ca ne omoara pe amandoi“, a rememorat Andreea. A alergat minute în sir, cat au tinut-o picioare, de frica sa nu o prinda. Dupa alte cateva minute, Andreea a fost sunata de un cunoscut ce trecea prin zona. I-a spus sa se întoarca deoarece Nicu zacea pe caldaram, într-o balta de sange.
Cand a revenit, fata s-a îngrozit. „Sotul meu era întins pe jos. Inca era constient. Am schimbat cateva cuvinte, dar imediat a intrat în coma. Criminalul fugise deja. Apoi, a venit salvarea si Niculai a fost transportat la spital, în Praia a Mare, o localitate învecinata unde a fost supus unei interventii chirurgicale“. Pentru ca era un caz de o gravitate extrema, romanul a fost ulterior transportat la un spital din Cosenza. Din cauza complicatiilor, a murit a doua zi.

Saltat din casa
Presa din Italia nu a dat o atentie deosebita incidentului. Simple relatari pe un sfert de pagina ale modului în care romanul a fost înjunghiat urmate de anuntul mortii acestuia si de detentia agresorului acuzat de omor. “Scene de panica ieri seara în strada Fiume Lao din Scalea, pentru o cearta izbucnita între un cetatean roman de 24 de ani si un localnic de 43 de ani, terminata cu lovituri de cutit.
Luciano Prospato, un barman celibatar din localitate, a fost arestat cu acuzatia de tentativa de omor. Conform procurorilor, cu cateva minute înainte, între Luciano Prospato si N.S, muncitor în zona, casatorit, a izbucnit o cearta puternica. Discutia aprinsa s-a terminat cu lovituri de cutit în abdomen, tanarul cazand la pamant. Totul a început în jurul orei 17.00 în fata cimitirului din localitate. Se pare ca tanarul din Scalea, dupa ce a vazut romanul pe strada, a oprit masina cu care gonea pe strada si l-a înjunghiat. Imediat dupa ce a bagat cutitul în abdomenul romanului, localnicul din Scalea a disparut, lasandu-si victima întinsa pe pamant.
Carabinierii au pornit în cautarea lui Prospato, pe care l-au gasit în propria casa în timp ce încerca sa scape de haine si de o arma alba cu o lungime de 18 cm pe care a folosit-o în delict. In acelasi timp, romanul era transportat de medici la spitalul Praia a Mare, unde a fost supus unei interventii chirurgicale în încercarea de a opri hemoragia”, a titrat, a doua zi, „Calabria Ora“.
Asasinul, un tip violent
Despre asasin, localnicii din Scalea (o localitate de 10.000 de suflete) spun ca îl stiau ca fiind mai temperamental, dar niciodata nu l-au crezut în stare de o asa grozavie. „Luciano era mai înfipt, nu a fost niciodata o persoana linistita. Nu pot spune ca a creat mari probleme, dar era mai certaret de felul lui, se auzea de el în oras destul de des. Nimeni nu s-a gandit însa ca va ajunge sa omoare pe cineva“, a declarat Silvana D’ Antonio, proprietara unui bar din Scalea. Vestea mortii romanului a fost reflectata pe scurt în presa locala, jurnalistii italieni insistand parca mai mult pe situatia asasinului. “Nu a reusit sa scape cu viata romanul de 24 de ani înjunghiat miercuri seara. Situatia se complica acum pentru Luciano Prospato, 43 de ani, arestat de carabinierii de la Compagnia di Scalea. Capul de acuzare pentru Prospato se schimba din tentativa de omor în omor. Urmeaza ca arestul sa fie validat de Tribunalul din Paola. Romanul a decedat în jurul orei 18.30 în spitalul din Cosenza unde a stat la Terapie Intensiva. Medicii au facut tot posibilul pentru a salva viata strainului înjunghiat în zona abdomenului“, a scris „Il quotidiano della Calabria“.

„Sa nu-l vad în fata ochilor“
Dupa moarte romanului, familia acestuia a pus un tablou cu Niculai la locul crimei. Romani si italieni au aprins lumanari. Asasinul a fost închis si se asteapta începerea procesului. „Sunt indicii clare de vinovatie, pentru care risca pana la 30 de ani de închisoare. A fost arestat imediat dupa ce a comis fapta si se afla în continuare în arest cu acuzatia de omor. Victima nu a creat niciodata probleme în oras“, a declarat capitanul Sandomini de la Politia din Scalea. Acesta a refuzat sa spuna daca agresorul avea antecedente.
„Sa nu-l vad pe criminal. Ne-a nenorocit. O sa cer la proces sa puna un paravan între el si mine, ca nu vreau sa-i vad fata“, a afirmat Andreea Spatariu.
Trupul lui Niculai a fost repatriat la 9 zile de la crima. „L-am tinut trei zile acasa, dupa traditiile noastre, si apoi l-am înmormantat. Nici nu am apucat sa ne luam ramas bun de la el, sicriul era sigilat“, a spus Gheorghe, unul din fratii victimei.

Scandal de la o bancnota falsa?
Mobilul crimei pare unul incredibil. Presa si anchetatorii italieni sustin ca întreg conflictul ar fi pornit de la o bancnota falsa de 100 de euro pe care romanul i-ar fi dat-o italianului, parintii acestuia fiind proprietarii unui bar din localitate. „Il stiam pe asasin de aproape un an. Am lucrat la barul familiei lui o saptamana, dar am renuntat deoarece erau conditii infecte. Ne-am mai întalnit cu el, ne-a mai amenintat cu moartea. Mi-a zis ceva de 100 de euro falsi, dar sotul meu m-a linistit spunandu-mi ca e o mare minciuna“, a explicat Andreea Spatariu.
Procurorii italieni spun ca cearta dintre cei doi a pornit de la o bancnota falsa de 100 de euro pe care Neculai i-ar fi dat-o barmanului. Ipoteza apare si în presa din peninsula. „Intre cei doi a avut loc o cearta violenta pentru ca Prospato îi cerea romanului sa îi dea 100 de euro în schimbul bancnotei false pe care i-o daduse înainte“, a relatat Nuova Cosenza. 
Mariana Spatariu, mama lui Niculai, care în acea perioada lucra la randu-i în Italia, într-o localitate îndeparatata, nu stie exact povestea celor 100 de euro, dar afirma ca daca fiul sau a avut asa ceva înseamna ca o primise de la patronul la care lucra. 

________

Niculai era un baiat linistit si respectuos, nu a creat niciodata nici cea mai mica problema. L-am cunoscut bine la fel cum l-au cunoscut cam toti din oras, un baiat educat, cu mult bun simt. Venea la mine sa ia cate o bere, dar nu l-am vazut niciodata beat.
Silvana D’Antonio, proprietara unui bar din Scalea

____________

Ajutor de înmormantare: 400 de euro
Cheltuielile cu repatrierea si înmormantarea lui Niculai în satul natal au fost însemnate. „Ne-a ajuns vreo 4-5.000 de euro. Am cheltuit tot ce stransesem. Italienii ne-au ajutat cu vreo 400 de euro“, a afirmat Mariana Spatariu, mama tanarului omorat.  
Desi la cateva zile de la moartea lui Niculai primaria din Scalea anunta pompos o strangere de fonduri pentru ajutorarea familiei, nimeni nu poate spune în acest moment cati bani s-au strans. „La Primarie s-au strans 400 de euro. Mai este un cont deschis, dar nu stiu cati bani s-au strans acolo. Imediat ce vom rezolva cu problemele birocratice vom avea o cifra“, a declarat Matteo Cava, purtatorul de cuvant al Primariei din Scalea.

____________

Lista romanilor ucisi cu cruzime în strainatate

- Un alt caz cutremurator a fost cel al asistentei Maricica Hahaianu (32 de ani) omorata anul trecut în octombrie în metroul din Roma. A primit o singura lovitura de pumn din partea unui italian în varsta de 20 de ani, dupa care a cazut si s-a lovit la cap. A intrat imediat în coma si a murit dupa o saptamana în spital. Allesio Burtone a lovit-o pe Maricica enervat fiind de faptul ca aceasta i-ar fi luat locul la coada la bilete.
- La metroul din Napoli si-a gasit sfarsitul Petru Barladeanu, roman stabilit în Italia. Tanarul de 33 de ani a fost împuscat în vara anului 2009, în timp ce se îndrepta spre statia de metrou. Rafuiala dintre doua bande de camoristi l-a prins la mijloc, iar gloantele trase la întamplare l-au nimerit. A murit sub ochii îngroziti ai sotiei care nu contenea sa strige dupa ajutor.
- In 2008, o familie de italieni din Verona si-a ucis angajatul roman pentru a-i încasa asigurarea de viata, în valoare de 900.000 euro. Adrian Kosmin avea doar 28 de ani cand a fost ucis si apoi ars pentru a se acoperi urmele. Initial politia a crezut ca este vorba despre un accident, ulterior Valerio Volpe si Cristina Nervo au recunoscut crima. 
- In 2010, în Sicilia, Petru Ciurar, un tanar de 20 de ani, a fost ucis chiar în baraca în care locuia cu familia. Anchetatorii au stabilit ca tanarul a fost victima unui raid xenofob. Un grup de sicilieni a tras mai multe focuri de arma înspre baracile în care locuia Petru, iar un glonte l-a atins. 
- In noiembrie 2010, Bogdan Paduret a fost împuscat chiar în fata casei sale din Tillingbourne Gardens, Marea Britanie, de doi barbati aflati pe o motocicleta. Anchetatorii au spus la acea vreme ca este vorba despre o reglare de conturi. Romanul lucra într-o discoteca din zona si cu cateva zile înainte intervenise într-o bataie. 
- Septembrie 2009, Gigi Musat, 33 de ani, a fost omorat în bataie în timp ce bea o bere în piata la Cabrera din Madrid. Patru spanioli si un portughez l-au dat pe Gigi cu capul de pamant de repetate ori. In tot acest timp rosteau cuvinte jignitoare la adresa romanilor.
- Anul acesta, în februarie, un adolescent roman de 17 ani a fost împuscat de un cetatean german într-o parcare din Munchen. Tanarul fusese atras acolo sub pretextul vanzarii unei masini la un pret de chilipir, însa a fost împuscat în piept de 6 ori. Din primele cercetari se pare ca atacatorul voia sa-i fure tanarului cei 15.000 de euro ceruti pe masina. Suma se afla însa la prietenul victimei care a reusit sa fuga.
- In 2009, si-a pierdut viata handbalistul Marian Cozma, dupa ce a fost atacat într-un club din orasul maghiar Veszprem. Handbalistul a fost înjunghiat mortal.

Cuvinte cheie: Niculai spatariu, crima, falticeni, Scalea, italia


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu