marți, 25 octombrie 2011

Un pacient cere 750.000 de euro despagubiri de la Arcadia

Acuzatii extrem de grave lansate de un pacient la adresa celui mai mare spital privat din Moldova. Ieseanul Liviu Olaru sustine ca a fost schilodit în urma mai multor interventii efectuate la Arcadia Hospital de reputatul ortoped Paul Sîrbu. Dupa doua operatii si alte patru interventii de reasezare a protezei si mii de euro cheltuite, barbatul abia paseste. Pacientul îsi cauta acum dreptatea în salile de judecata si la Colegiul Medicilor din cauza „interventiei chirurgicale gresit efectuate“, asa cum singur precizeaza. Plangerea vizeaza Arcadia Hospital si pe medicul ortoped Paul Sîrbu care sunt somati sa plateasca daune morale si materiale de 750.000 de euro.

Toate procedurile: 10.000 euro
Chinul ieseanului Liviu Olaru (50 de ani) a început în luna februarie a acestui an, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala de endoprotezare de sold la Arcadia Hospital. Barbatul primise, în urma cu doi ani, diagnosticul de coxartroza sold stang si recomandarea de a-i fi implantata o endoproteza. Practic, oasele soldului trebuiau înlocuite cu o proteza deoarece erau slabite. Pornind de la aceasta recomandare, familia barbatului a început sa adune ban cu ban pentru a avea cu ce plati operatia. Cu ce a obtinut din vanzarea unui teren si cu ce mai economisise, Liviu Olaru a dorit sa fie operat în cadrul unui spital privat. „Am vrut sa nu fie riscuri de alte îmbolnaviri si sa fie totul bine. Am sperat ca la Arcadia asa va fi“, si-a explicat optiunea Marina Olaru, sotia barbatului. Numai ca sperantele lor s-au ruinat la fel de repede cum s-au scurs si banii catre spital. Aproximativ 10.000 de euro i-a costat totul. Deznodamantul: complicatii din ce în ce mai grave la sold.

Externare cu proteza dislocata
Pacientul a urcat pentru prima data pe masa de operatie pe 9 februarie 2011. Atunci medicul ortoped Paul Sîrbu a facut interventia de implantare a protezei de sold la Arcadia Hospital. La trei zile de la operatie, cat timp pacientul era înca internat la spital, s-a produs o dereglare a protezei. Cu toate acestea, pacientul a fost externat doua zile mai tarziu deoarece expirasera cele cinci zile de spitalizare cat era în contract. „Externarea a fost decisa de medicul curant, neexistand nicio solicitare a pacientului în acest sens. Medicul a dispus externarea motivat de faptul ca expirasera zilele de internare prevazute în contractul de prestari servicii fara a considera necesara prelungirea duratei de spitalizare avand în vedere subluxatia intervenita dupa operatie, în perioada internarii. În momentul externarii, exista subluxatia“, sunt descrise faptele în dosarul de judecata de la Tribunalul Iasi.

Interventii în cascada
Din cauza durerilor insuportabile, pacientul s-a prezentat din nou la spital pentru consultatie. Asa se face ca la doar doua saptamani de la operatie, medicul a decis ca se impune o alta. Pe aceeasi proteza s-a intervenit chirurgical pentru a se înlocui o parte din componente. Mai exact, în loc de capul femural din metal s-a implantat unul cu învelis ceramic. Pacientul a fost externat dupa patru zile. „Nu îmi explic de ce a fost nevoie de a doua operatie asa de devreme. Probabil a fost gresit pusa de prima data“, a spus Liviu Olaru. Familia acestuia sustine ca a aflat mai tarziu explicatia. „Analizand clauzele contractului de prestari servicii si codurile de bare ale elementelor protezei implantate se observa ca proteza implantata nu este cea recomandata initial si stabilita conform contractului, atat sub aspectul tipului de proteza cat si al materialelor din care este fabricata“, se mentioneaza în plangerea de la Tribunal. Medicul Paul Sîrbu sustine ca a folosit o proteza chiar mai buna. „Doctorul poate decide pana la urma ce tip de proteza sa utilizeze la pacient. Implantarea unei proteze totale de sold nu înseamna doar un contract de prestari servicii, ci înseamna discutii prealabile despre riscuri, colaborare cu familia, cu echipa de medici si urmarirea pacientului prin controale si o încredere reciproca în cazul unei aparitii de risc“, a spus dr. Paul Sîrbu. Astfel acesta sustine ca proteza aleasa a fost si mai scumpa cu 500 de euro fata de cea trecuta în contract.

Patru luxatii în cateva luni
Nici cea de-a doua operatie nu i-a fost de mare folos lui Liviu Olaru. În mai putin de o saptamana de la a doua interventie a fost nevoit sa se prezinte din nou la spital unde a fost internat cu diagnosticul  „luxatie“. „Aceasta proteza nu s-a luxat niciodata în prezenta unui cadru medical si nici cand a mers în masina personala. De fiecare data, pacientul a suferit luxatie în timpul sfarsitului de saptamana, probabil dupa ce facea miscari nepermise“, a declarat dr. Sîrbu. Proteza s-a mai dislocat de alte trei ori, de fiecare data fiind remontata de acelasi medic. „Am stat imobilizat la pat 10 saptamani pentru a ma reface. Acum înca pot sa ma mai misc prin casa cu ajutorul bastonului, dar tot nu este bine“, a explicat Liviu Olaru. Dupa numeroase investigatii pe la alti medici, ecografii si analize computer tomograf, facute în alta parte decat la Arcadia Hospital s-a constat ca endoproteza îi poate afecta piciorul stang.

Risc de amputare?
Familia Olaru a actionat în instanta Arcadia Hospital si pe medicul Paul Sîrbu. Pacientul suferind cere acum despagubiri materiale si morale în valoare de 750.000 de euro la care se adauga si cheltuielile de judecata. „În prezent, ca urmare a gresitei implantari a protezei, exista riscul real de a-mi fi amputat piciorul“, s-a justificat Liviu Olaru în plangerea de la Tribunal. Ieseanul este hotarat sa mearga pana în panzele albe pentru a i se face dreptate. Pe langa actiunea în instanta civila a mai depus înca o plangere penala precum si reclamatii la Colegiul Medicilor si la Directia de Sanatate Publica Iasi. Pana acum comisia de malpraxis s-a întrunit o singura data, însa raportul de pronuntare în acest caz nu a fost înca emis. 

____________

Pacientul cu endoproteza reprezinta o categorie aparte, care nu poate face orice fel de activitati si miscari la fel ca o persoana sanatoasa, cel putin o luna de la interventie. Aici este vorba despre un pacient cu obezitate gradul II, cu etilism si fumator. Comportamentul de dupa interventie conteaza foarte mult, iar pacientul stia despre riscuri. A fost ajutat si cu un kinetote-rapeut ca sa stie ce miscari are voie sa faca si de ce recuperare are nevoie.
Paul Sîrbu, ortoped

____________

Suspiciunile, întarite de un alt ortoped
Medicul ortoped Balint Andor, de la o clinica privata din Brasov, a întarit suspiciunile familiei Olaru cum ca proteza a fost montata gresit. „Sold stang endoprotezat instabil. Malpozitia insertului de polietilena“, a fost verdictul dat de acest medic în legatura cu endoproteza pacientului Olaru.

___________

Pacientul la care faceti referire este vindecat, poate sa îsi foloseasca piciorul deci si articulatia protezata, iar starea sa de buna recuperare dupa operatie a fost confimata si de alti medici ortopezi carora li s-a adresat. Problemele întampinate de pacient dupa implantarea protezei, luxatii, au fost determinate de nerespectarea de catre pacient a recomandarilor medicale privind perioada si conduita de recuperare, fiind agravate de elemente care tin de situatia individuala a pacientului: comorbiditati, stil de viata. Cum cazul face într-adevar obiectul unui dosar aflat în instanta civila, consideram ca institutiile abilitate vor face curand lumina în acest caz si acela este spatiul cel mai potrivit în care sa fie prezentate detaliile medicale si conexe ale interventiei chirurgicale, ale perioadei de îngrijiri medicale pre- si post-operatorii, ale aspectelor ce tin de particularitatile pacientului.
dr. Iulian Zonenstain, director medical Arcadia
_____________

Arcadia, spitalul hotel ce face vant cazurilor dificile

Arcadia Hospital se descotoroseste rapid de cazurile grave. Asa s-a întamplat si în cazul micutei Erica. Fetita s-a nascut la maternitatea din cadrul Arcadia
cu o gaura în cerul gurii si în stare grava din cauza hemoglobinei prea mici. Singurul ajutor oferit de spitalul privat a fost un telefon la 112 si trimiterea cat mai rapida a bebelusului cu probleme din spitalul lor catre maternitatea de stat „Cuza Voda“. Copila este stabila, dar mai are nevoie de multe zile de recuperare.

„Nu ne-au spus de malformatie“
Sotii Sandu asteptau cu nerabdare venirea pe lume a primului lor copil. Tineri si la început de drum s-au gandit sa aleaga ce este mai bun pentru viitorul lor copil. Înca de la începutul sarcinii, viitoarea mamica a apelat la dr. Cristina Cacicovschi (foto) din cadrul Arcadia Hospital. „Toate investigatiile, ecografiile si analizele din perioada sarcinii au fost facute sub îndrumarea doctorului la Arcadia. Am facut atatea ecografii însa niciodata nu ne-a spus nimeni ca ar fi vorba de o malformatie sau ca ar avea probleme cu hemoglobina din sange“, a spus Catalin Sandu, tatal fetitei.

„Expediat“ dupa doar trei ore
Parintii fetei sunt nemultumiti ca personalul medical din cadrul Arcadia practic nu a asigurat decat nasterea prin cezariana, fara a reusi sa gestioneze mai departe cazul. Dupa ce s-a încheiat nasterea prin cezariana, medicii au constatat ca bebelusul s-a nascut cu o despicatura palatina si hemoglobina scazuta pana la 3. „Ce au facut medicii de la Arcadia în aceasta situatie? Nimic. Au sunat la ambulanta ca sa fie transportata la «Cuza Voda». Pentru tot cat am platit, Arcadia a acordat trei ore de atentie pentru copil si mama lui. Atat. Puteam si eu sa merg direct la un hotel din oras sa nasca sotia si apoi sa chemam o ambulanta sa ne duca la maternitate. E acelasi lucru”, a afirmat, revoltat, Sandu.

Stabilizata la „Cuza Voda“
Fetita are nevoie de interventie chirurgicala pentru repararea malformatiei de la cerul gurii. Dupa cateva zile de spitalizare la Maternitatea „Cuza Voda“ hemoglobina pacientei a fost stabilizata, însa are nevoie în continuare de supreveghere atenta. „Urmeaza sa fie operata si apoi speram sa-si revina si sa fie totul bine. Înca nu stiu cat timp mai are nevoie sa stea în spital“, a spus Catalin Sandu.

Actionand conform protocolului de îngrijire al nou-nascutului cu suferinta intrauterina dramatica, s-a pregatit astfel transferul corect al nou-nascutului, stabilizat, în conditii de siguranta, la circa trei ore de la nastere, catre Centrul Regional de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea Cuza Voda. Protocolul de îngrijire al nou-nascutului cu suferinta fetala cronica impune obligatoriu transferul nou-nascutului, în primele 6 ore de la nastere, în cel mai apropiat Centru Regional de Terapie Intensiva Neonatala gradul III, care pentru Moldova este la Maternitatea Cuza Voda. Maternitatea Arcadia este maternitate de gradul II. Odata cu transferul, Maternitatea Arcadia a asigurat, de asemenea, sangele necesar pentru transfuzarea nou-nascutului pana la corectarea anemiei, sange ce a fost administrat la Maternitatea Cuza Voda, care la momentul transferului, nu dispunea de sangele necesar.
dr. Mariana Nica, medic primar neonatologie, coordonator Sectia de Neonatologie Arcadia

_____________

Costurile familiei Sandu pentru serviciile Arcadia
- 270 de lei - fiecare ecografie din timpul sarcinii
- 660 de lei - doua analize a lichidului amniotic
- 4.420 de lei - nasterea prin cezariana si spitalizarea copilului trei ore

Cuvinte cheie: despagubiri, arcadia, pacient


View the original article here

2 comentarii:

  1. Ai nevoie de un împrumut? Contactați Poskonnyy Alexey împrumut companie prin alexyposkfirm@gmail.com ne dă timp de viață de împrumut oportunitate de a persoanelor fizice, firmele de afaceri, asigurare, etc Sunteti în orice dificultate financiară sau care au nevoie de împrumut pentru a investi sau ai nevoie de un împrumut pentru a plăti facturile dvs. de căutare nu mai ca suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare un lucru de domeniul trecutului. Va oferim toate tipurile de împrumut în orice monedă cu valoarea nominală a ratei dobânzii de 2%. Vreau să folosesc acest mediu mare pentru a vă înștiința că suntem gata să vă ajute cu orice fel de împrumut pentru a rezolva această problemă financiară. E-mail-ne: alexyposkfirm@gmail.com

    Aplica pentru un credit

    RăspundețiȘtergere
  2. Articole bune, Ați auzit de LFDS (Le_Meridian Funding Service, Email: lfdsloans@outlook.com - ContactWhatsApp: +1-9893943740--lfdsloans@lemeridianfds.com) este ca serviciul de finanțare SUA / Marea Britanie, care îmi acordă împrumut de 95.000,00 USD să-mi lansez afacerea și le plătesc anual de doi ani acum și îmi mai rămân 2 ani, deși îmi place să lucrez cu ei pentru că sunt creditor împrumut autentic care îți poate oferi orice fel de împrumut.

    RăspundețiȘtergere