luni, 3 octombrie 2011

Love Story la groapa de gunoi

Groapa. Impropriu numita asa, e de fapt un munte de mizerie. Sute de ciori stau cu ghearele înfipte în stârvuri si-n resturi de mâncare. Pe coama dealului dinspre râul Moldova, o caruta cu doi cai negri ca taciunele. Lânga, forfota mare: doi barbati trecuti de 40 de ani, cu mustati pe oala, nerasi de câteva zile, desprinsi parca din filmele lui Kusturica, se opintesc sa ridice în caruta un sac cu fier vechi. Un altul, mai tinerel, tine haturile. Alaturi, o copila cu parul saten, mâinile murdare pâna la cot, îmbracata cu o bluzita mov si pantaloni trei sferturi. În picioare nu poarta nimic, iar colbul i s-a lipit parca de piele. E Madalina Sapovan, o fata de 14 ani, care vine zilnic la groapa de gunoi a orasului Roman ca la serviciu. Scormoneste cu mâinile goale printre resturi în cautarea fierului. Pentru Madalina, celebritatea a venit acum o saptamâna când a nascut al doilea copil.
Al doilea copil la doar 14 ani, iata asadar stirea, iar televiziunile din România si-au concentrat la Roman carele de reportaj. Armatele de reporteri si-au terminat demult relatarile. Iar Madalina s-a reîntors la groapa. Ca sa-si hraneaca cei doi copii.

A nascut primul copil când abia împlinise 13 ani
E miezul unei zile de septembrie, dar soarele arde totusi cu destula putere. Madalina e la groapa de gunoi împreuna cu iubitul sau Ciprian (23 de ani), cu socrul Ion Stânca si-un unchi. Însa, tabloul e uluitor abia când îsi devoaleaza cel din urma detaliu: lânga atelaj, într-un carucior albastru, doarme linistit un prunc ce înca n-a împlinit un an. Este Elena, cel dintâi copil al Madalinei, pe care a nascut-o pe când ea abia împlinise 13 ani. Al doilea copil, un baiat, Ionut, e în spital la Iasi pentru a mai lua în greutate. „O data la doua zile, sunam la spital, sa vedem cum se simte baiatul. Când se va înzdraveni, îl vom lua acasa”, spune Ciprian, iubitul Madalinei. Acest al doilea copil, e rodul relatiei dintre ei. Pe primul, Madalina nu-si mai aminteste cu cine l-a facut.

S-au cunoscut la groapa de gunoi
Madalina si Ciprian s-au cunoscut acum un an. Unde altundeva decât aici, la groapa de gunoi a orasului. S-au placut, iar fata s-a mutat la el. Au primit-o desi avea deja un copil „din flori“. „Am avut grija de ala, sigur vom avea grija si de copilul nascut acum, doar e din sângele nostru“, explica bunicul patern, Ion Stânca, cum i-a întâmpinat pe politistii veniti zilele trecute sa le ia copiii.
În ograda de 2.000 de metri patrati, peisajul e dezolant: în dreapta, o casuta de-un albastru spalacit, de care sta sprijinita o bicicleta. De fapt, la cum arata casa, ai crede ca bicicleta e propteaua care tine constructia în picioare. În spate, o latrina ridicata din chirpici, doi cai si-o caruta. În lateral, o alta constructie careia Ion Stânca îi spune, pompos, casa. Acolo locuiesc Madalina si Ciprian. Pe centrul curtii, pamântul e pârjolit, se vad doar fagasele facute de rotile atelajului. Asta-i toata avutia lor. Traiesc din alocatia copiilor si din vânzarea fierului scos de la groapa de gunoi a orasului. „Ce-ati vrea sa facem? Macar nu dam în cap la nimeni. Traim si noi cum putem“, afirma Ion Stânca.

Scot fierataiele din gunoi, cu mainile goale
Acum toti membrii familiei trag tare sa faca bani, sa mearga la Iasi sa-si ia copilul din maternitate. „30-40 de lei pe zi. Atât scoatem din vânzarea fierului vechi“, spune Ciprian. Suspicioasa, Madalina nu întelege de unde atâta zarva, acum cu nasterea celui de-al doilea copil. E timida, tine capul în pamânt si rar scoate câte-o vorba. „Sa-mi ia copiii? De aia ati venit? Nu-i dau“, repeta fata obsesiv. Urca sacii de fier în caruta, ridica caruciorul copilului si sar si ei pe scândurile scorojite. Ciprian tine cu o mîna haturile si cu alta copilul. S-a mai dus o zi de munca. Vor preda fierul la centrul de colectare si se vor întoarce în bordeiul lor de la periferia Romanului. Mâine, dis de dimineata, se vor întoarce însa la groapa.

_________

Noi facem o monitorizare permanenta si, saptamânal, angajatii nostri de la asistenta sociala îi ofera fetei consiliere. Am facut demersuri ca ea sa obtina mai repede alocatia suplimentara, i-am trimis si ceva ajutoare. Dar e destul de greu sa schimbam peste noapte conceptia acestor oameni care vin din mediul lor cu anumite obiceiuri.
Laurentiu Dan Leoreanu, primarul Romanului

_________

În astfel de situatii, daca familia manifesta interes si au resurse materiale si morale, copiii ramân acolo pentru ca e recomandat sa creasca în familia naturala.
Cristina Pavaluta, director executiv la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt

_________

Unchiul de un an jumatate are deja doi nepoti
Madalina Sapovan, copilul cu doi copiii, provine dintr-o familie saraca lipita pamântului. Madalina mai are înca 9 frati. Mama sa are are 37 de ani. Pâna acum a dat nastere la 10 copii: cel mai mare are 21 de ani, cel mai mic un an si jumatate. Asta înseamna ca pe primul l-a nascut la 16 ani, iar o data la doi ani a mai dat nastere câte unui copil. Claudiu, cel mai mic dintre cei 10 copii ai familiei Sapovan e, asadar, unchiul celor doi copii ai Madalinei. Familia Madalinei locuieste într-o mahala, în partea cealalta a Romanului. O cocioaba de-un verde turcoaz, cu trei intrari. „Una e pentru bunica, una pentru noi si mama si o alta pentru o matusa de-a mea“, explica Mihaela, sora de 12 ani a Madalinei. În curte, totul este primitiv: un cuptor de pamânt pe care e asezat ceaunul de mamaliga, o cismea cu un bazin de beton, mai multe cadite din plastic pline cu rufe.

_________

Caz similar în judetul Iasi, în 2009
În luna martie 2009, saptamânalul 7est a prezentat o poveste similara. Clujeanca la origini, Alexandra Kovaci si-a urmat iubitul, pe Costel, la Cotnari (judetul Iasi). În urma relatiei, Alexandra (14 ani în 2009) a nascut o fetita. „Acum are o papusa vie, nu-i mai trebuie alte papusi”, spunea atunci Costel Tincu despre iubita sa care nascuse. La vremea respectiva si asistentii sociali din Iasi au ajuns la concluzia ca e bine sa lase copilul sa creasca în familia naturala. Singura pedeapsa a fost îndreptata împotriva tatalui, care a primit drept sanctiune de la Politia Cotnari o amenda cu character administrativ, cauza fiind „întretinerea de raporturi sexuale cu o minora“.

Cuvinte cheie: groapa, mahala, Roman


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu