marți, 4 iunie 2013

18 persoaneau murit în recentele tornade din Oklahoma

În total, 18 persoane, dintre care trei 'vânatori de furtuni', si-au pierdut viata în puternicele furtuni care s-au abatut la sfârsitul saptamânii trecute asupra statului Oklahoma (sudul SUA), potrivit unui nou bilant prezentat luni de autoritatile locale, citat de AFP.

Ploile abundente însotite de vânturi devastatoare au ucis 18 persoane, dintre care sase copii, în acest stat lovit în urma cu peste doua saptamâni de o alta tornada uriasa, soldata cu 24 de morti într-o suburbie din Oklahoma City, a anuntat medicul legist sef al acestui stat într-un comunicat.

Tim Samaras, fiul sau Paul si Carl Young au murit vineri într-o tornada la Reno, la vest de Oklahoma City, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a proiectului 'Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes Experiment' (TWISTEX), o organizatie fondata de catre Tim Samaras.

'Este o pierdere devastatoare pentru comunitatile meteorologica, de cercetatori si de vânatori de furtuni', a subliniat Tony Laubach, un colaborator al lui Samaras, pe Facebook.

Potrivit National Geographic Society, Samaras era 'unul dintre cei mai celebri vânatori de furtuni din lume', care se consacra de aproximativ 20 de ani acestui studiu.

Tim Samaras, în vârsta de 55 de ani, era cunoscut pentru ca a dezvoltat instrumente stiintifice ce au permis observarea, pentru prima data, a tornadelor din interior si pentru ca a creat procedee novatoare menite sa ofere cunostinte suplimentare despre furtuni si ameliorarea previziunilor acestora.

'Moartea lui Tim este o aducere aminte a riscurilor cu care se confrunta de obicei barbatii si femeile care lucreaza pentru noi', a mentionat vicepresedintele executiv al National Geographic, Terry Garcia, într-un comunicat.

În pofida riscurilor importante carora li se expun vânatorii de furtuni, Samaras era cunoscut ca fiind extrem de prudent.

Resturile masinii în care se aflau cei trei vânatori a fost purtate pâna la 800 de metri de locul accidentului, a declarat Chris West, adjunctul serifului comitatului. Un singur corp a ramas în masina, celelalte doua fiind gasite la câteva sute de metri de vehicul.

O tornada foarte violenta a lovit, pe 20 mai, localitatea Moore, situata la sud de Oklahoma City. Aproximativ 33.000 de persoane au fost afectate de vânturile care au suflat timp de 40 de minute uneori cu viteze mai mari de 320 de kilometri pe ora. (Agerpres)


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu