marți, 4 iunie 2013

Cercetătorii au aflat că AMPRENTA nu este singurul lucru care ne deosebeşte

Un cercetator elvetian a descoperit faptul ca amprenta degetelor nu este singurul lucru care ne deosebeste. El considera ca fiecare persoana respira într-un mod unic, iar aerul respirat contine o serie de compusi unici, diferiti de la o persoana la alta, lucru care are deosebit de multe aplicatii practice atât în medicina, cât si în viata de zi cu zi.

Compusii prezenti în aerul pe care îl expiram actioneaza drept o „amprenta personala”.

Acesti metaboliti reprezinta resturile eliberate de corp în urma metabolismului, dar unicitatea lor nu a fost demonstrata niciodata. Un studiu recent arata faptul ca aceasta descoperire are numeroase aplicatii medicale, fiind posibila diagnosticarea unor boli folosind mostre din aerul expirat, în acelasi mod în care se folosesc cele de urina sau de sânge.

Deoarece un test de respiratie nu poate fi falsificat si rezultatele sunt instante, el ar putea sa fie eficiente în testarea oamenilor care pot sa aiba reactii adverse la anestezie sau în testarea sportivilor suspectati de dopaj.

„Nu înteleg de ce respiratia nu a fost folosita în diagnosticarile medicale. În medicina traditionala chinezeasca, ei îti verifica pulsul, se uita la limba si îti miros respiratia. Mai mult, exista câini dresati care pot mirosi cancerul, cu o mare rata de succes, dar câinele nu îti poate spune ce compusi exista”, a spus Renato Zenobi, profesorul elevetian din  Zurich care a facut aceasta descoperire.

Ceea ce ramâne de descoperit este faptul daca metaboliti din respiratie difera destul de mult de la om la om dar variaza foarte putin la individ în sine, pentru a putea fi folosit drept o „amprenta de respiratie”.

În cadrul studiului au fost testate 11 persoane de mai multe ori pe zi, în cursul a noua zile lucratoare. Mostrele au fost trecute printr-un spectometru, un echipament necesar pentru masurarea componentelor chimice din respiratie.  În timpul testelor, în respiratia unuia dintre voluntari s-a descoperit faptul ca exista o substanta diferita, provenita de la medicamentele de epilepsie pe care le lua. Când s-au verificat alti pacienti care lua aceleasi pastile, s-a descoperit aceeasi substanta în aerul respirat.

rtv.net


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu