marți, 4 iunie 2013

Daca iti ajuti sotia la treburile casnice ai parte de mai putin sex. Care sunt explicatiile sociologice?

Barbatii care isi ajuta sotiile in gospodarie au parte de mai putin sex decat barbatii din asa-numitele casatorii “traditionale” unde activitatile de gospodarie sunt exclusiv in sarcina sotiei, spun cercetatorii din SUA si Spania intr-un studiu publicat in American Sociological Review. Barbatii nu trebuie sa ia aceste constatari ca o justificare pentru a nu gati, a nu face curatenie sau cumparaturi, a avertizat Sabino Kornrich. “Oamenii care refuza sa ajute isi pot creste riscul de conflict in casnicie, iar partenerii lor pot avea un nivel de satisfactie maritala redus.”

“Rezultatele arata ca genul inca organizeaza viata de zi cu zi in casatorie”, a declarat Julie Brines, profesor de sociologie. Acest ultim studiu le contrazice pe cele anterioare, care tindeau sa sugereze ca barbatii casatoriti au parte, in general, de mai mult sex in schimbul treburilor pe care le fac in casa. Cu toate acestea, aceste studii nu au luat in considerare ce activitati anume au realizat sotii.

Sociologii au declarat ca cercetarea lor a demonstrat ca sexul nu este o moneda de schimb in casatorie. Mai degraba, acesta este asociat cu tipurile de activitati pe care fiecare le face. Cuplurile casatorite au raportat o frecventa mai mare a activitatii sexuale atunci cand femeile au gatit, au facut curatenie si cumparaturi, iar barbatii s-au ocupat de gradinarit, instalatii electrice, intretinere auto si au platit facturile.

Cercetatorii au analizat datele obtinute printr-un sondaj national realizat pe aproximativ 4.500 de cupluri heterosexuale casatorite din Statele Unite ale Americii. Studiul, cel mai mare de acest gen care a masurat frecventa activitatii sexuale in randul cuplurilor casatorite, a inclus date din 1992 – 1994.

“Activitatile traditional feminine” includ cumparaturile, curatenia, ingrijirea copiilor si gatitul. Potrivit studiului, sotii si sotiile au petrecut o medie de 34 de ore in fiecare saptamana cu treburile asociate in mod traditional sexului feminin si 17 ore in fiecare saptamana realizand “munci masculine”. Cercetatorii au descoperit ca femeile tind sa fie mai implicate in treburile traditional masculine, decat barbatii in cele traditional feminine.

In cazul casatoriilor in care sotia a efectuat toate sarcinile traditional feminine, cuplurile au facut sex de 1,6 ori mai mult decat cuplurile in care barbatul a fost implicat in toate ”treburile feminine”. Autorii au declarat ca au fost surprinsi de conexiunea descoperita intre o diviziune traditionala a muncii in gospodarie si frecventa activitatii sexuale.

Factori care nu au influentat rezultatul:

Comportamentul coercitiv al barbatului nu a jucat nici un rol, deoarece femeile au raportat niveluri similare de satisfactie a vietii sexuale in ambele tipuri de gospodarii (traditionale sau “moderne”)In gospodariile in care ambii soti aduc venituri, diferenta de frecventa sexuala a fost determinata de comportamentul masculin in ceea ce priveste treburile casnice feminine. De asemenea, veniturile sotiei nu au avut niciun impact asupra frecventei activitatii sexuale.Nu au avut niciun impact ideologia de gen, religia si fericirea in casatorie.

“Casatoria in zilele noastre nu este ceea ce a fost acum 30 sau 40 de ani, dar exista unele lucruri care raman importante. Sexul si menajul sunt inca aspecte cheie intr-o casnicie si ambele sunt legate de satisfactia maritala si de modul in care sotii isi exprima identitatea lor de gen”, a adaugat Brines

hotnews.ro


Articolul original

Un comentariu:

  1. The 22 Best Slot Machines in Vegas (2021) - Mapyro
    Best Slot 부산광역 출장샵 Machines · The Lion King · Mega Joker 양주 출장샵 · Mustang Gold 화성 출장안마 · Wild West 양산 출장마사지 Gold · Starlight Princess · Rainbow Riches · Hot 강릉 출장안마 Safari Gold.

    RăspundețiȘtergere