marți, 4 iunie 2013

Un fumător îl costă pe angajator în medie cu 4.600 de euro mai mult decât un nefumător

Un fumator îl costa pe un angajator, în medie, cu aproape 6.000 de dolari (4.600 de euro) mai mult decât un nefumator, arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea stat din Ohio, SUA, citat de AFP.

Costurile variaza între 2.885 dolari (2.200 de euro) si peste 10.125 dolari (7.730 euro) în functie de sectorul de activitate si de pozitia ocupata de fumator, potrivit autorilor studiului realizat pe angajati care lucreaza în sectorul privat în diverse domenii de activitate.

Cel mai mult îi costa pe angajatori pauzele de tigara, care reprezinta o pierdere medie anuala de 3.077 dolari (2.350 euro) per angajat fumator, în timp ce absenteismul este evaluat la 517 dolari (395 euro) per angajat, iar prezenta de forma a angajatului - a carui productivitate este mai scazuta din cauza dependentei sale de nicotina - la 462 dolari (353 euro). Costul suplimentar reprezentând cheltuielile cu sanatatea - pentru angajatorii care fac astfel de asigurari - atinge si el 2.056 dolari (1.570 euro).

Si chiar daca angajatorul câstiga de pe urma fumatorilor în privinta pensiei, pentru ca fumatorii mor mai repede, suma se ridica în final la 5.816 dolari (4.445 euro) pe an pentru fiecare dependent de nicotina.

'Angajatii care fumeaza impun costuri suplimentare semnificative angajatorilor privati', arata cercetatorii, care precizeaza ca studiul este menit sa îi ajute pe acestia în luarea deciziilor în ceea ce priveste politica fata de consumul de tutun.

Unele companii americane au luat deja o serie de masuri, precum cea de a le impune fumatorilor sa cotizeze suplimentar la fondul de sanatate. Altele refuza pur si simplu sa îi angajeze sau îi concediaza pe angajatii care nu s-au lasat de fumat dupa o perioada data.

Studiul a fost publicat de revista Tobacco Control, care face parte din grupul British Medical Journal (BMJ).

Fumatorii reprezinta în prezent aproape o cincime din populatia adulta americana, în timp ce consumul de tutun este responsabil de moartea a 443.000 de persoane, în fiecare an, în SUA. (Agerpres)


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu