marți, 4 iunie 2013

Cele şapte efecte benefice ale video jocurilor

Întotdeauna parintii au încercat sa îsi tina departe copiii de jocurile video, pe motivul ca pierd vremea inutil si îsi strica vederea, însa numeroase cercetari în acest domeniu tin sa sugereze ca exista si unele beneficii.

Astfel, specialistii ne asigura ca, pe termen lung în multe cazuri, jocurile video pot reduce anxietatea si stresul, pot restabili functiile motorii (în cazul celor cu probleme de mobilitate) si îmbunatatesc vederea, dar nu numai.Sa descoperim 7 dintre aceste beneficii surprinzatoare ale jocurilor video asupra sanatatii copiilor nostri si, de ce nu, asupra sanatatii adultului:

1. Au efect terapeutic pentru copiii cu boli cronice

Copiii diagnosticati cu boli grave precum autismul, depresia ori chiar boala Parkinson, ultimele doua fiind în general specifice vârstelor înaintate, pot da semne de ameliorare a simptomelor daca se joaca pe calculator, arata cercetarile realizate în cadrul Universitatii din Utah.

De asemenea, jocurile video pot conferi sentimentul de putere, anduranta si spiritul de luptator, elemente esentiale de care avem nevoie pentru a supravietui în situatii limita si cu resurse limitate, pentru a trece cu bine peste încercarile vietii.

2. Prescolarii îsi dezvolta mai bine capacitatea motorie

Probabil nu ti se pare cea mai eficienta metoda prin care sa îti înveti copilul sa fie mai activ, însa daca îti lasi copilul în fata ecranului TV jucându-se jocuri interactive specifice vârstei sale, acestea îl pot ajuta sa aiba un mai bun control asupra abilitatilor motorii, sunt de parere cercetatorii australalieni.

3. Jocurile video reduc stresul si depresia

Un studiu efectuat pe subiecti care sufereau de stres si depresie releva ca acestia si-au exprimat mai usor frustrarea si agresivitatea jucând jocuri video, astfel înregistrându-se o îmbunatatire a starii lor generale.

4. Amelioreaza durerile

Pe lânga faptul ca pot oferi alinare psihicului, jocurile video pot ameliora si durerile fizice. Acest lucru este posibil, sustin specialistii, prin distragerea atentiei de la probleme catre ceea ce trebuie facut în cadrul jocului. Exista si dovezi palpabile ca acest beneficiu este real: un grup de soldati care au jucat "Snow World", un joc care presupune aruncarea bulgarilor de zapada în diverse tinte, au luat mult mai putine medicamente contra durerilor în timpul recuperarii, oamenii de stiinta punând pe seama jocurilor video acest fapt.

5. Îmbunatatesc vederea si tin creierul "în priza"

Un studiu din 2010 a dat peste cap mitul conform caruia statul în fata televizorului ne poate slabi vederea. Astfel, specialistii de la Universitatea din Rochester au descoperit ca persoanele ce sufera de cataracta îsi pot îmbunatatii vederea prin jocurile de actiune ce implica tragerile la tinta în viteza sau similare.Astfel jucatorii îsi ascut simtul vizual  prin identificarea detaliilor de dimensiune mica si prin recunoasterea nuantelor de gri, iar pe termen lung, anumite jocuri video pot genera o privire mai agera, atentie sporita asupra detaliilor si o mai buna perceptie.De asemenea, în timpul jocului sunt eliberate mari cantitati de dopamina si adrenalina, hormoni care ne pun în alerta creierul, facându-ne mai atenti si mai concentrati, dar care ne si pregatesc pentru o mai buna coordonare mâini-ochi.

6. Îti mentin inima sanatoasa

Este adevarat! Majoritatea jocurilor pe calculator nu presupun un efort fizic intens, însa exista si jocuri speciale, de ultima ora, care prin intermediul generatiilor noi de console îndeamna la miscare fizica. Jocurile Wii Fit sunt printre cel mai bine privite astfel de jocuri, au aprobarea Asociatiei Amerciane a Inimii si au capacitatea de pune toti muschii în miscare, evitându-se astfel depunerea kilogramelor si îngrosarea arterelor, principalii factori de risc pentru bolile de inima.

7. Jocurile video îmbunatatesc abilitatile de luare a deciziilor

Multe jocuri video necesita reactii rapide si decizii aproape instantanee care pot însemna diferenta dintre viata si moartea virtuala. Neurologii de la Universitatea din Rochester, New York au descoperit ca aceste jocuri ofera jucatorilor ocazia de a-si antrena creierul pentru luarea deciziilor în lumea reala.Cercetatorii sugereaza ca jocurile de actiune exercita un rol de simulator pentru procesul de luare a deciziilor de catre jucatorilor, oferidu-le acestora mai multe sanse de a gestiona informatiile din mediul lor si fortându-i sa reactioneze în consecinta. (csid.ro)

Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu