marți, 4 iunie 2013

Spuneti-va parerea pe site-ul nostru! Cine este mai bun ca manager, Beatrice Rancea sau Cristian Hadji Culea?

O disputa discreta dar plina de incordare pare sa se duca de cativa ani intre managerul Operei din Iasi, Beatrice Rancea si cel al Teatrului National, Cristian Hadji Culea. Ambii isi conduc echipele in conditii vitrege, atat bugetare cat si in termeni de spatiu si personal. Pana anul trecut cladirea Teatrului National a fost inchisa pentru reparatii, iar activitatile celor doua institutii au avut loc in alte spatii din Iasi, mai mult sau mai putin adecvate spectacolelor. Ambii au lucrat in conditiile unui buget restrictiv, limitat de criza financiara generala. Amandoi au avut echipe si trupe volatile, demotivate, poate cu un plus de stabilitate la Teatrul National. Totusi rezultatele lor manageriale sunt diferite.

Cristian Hadji Culea isi poate trece in portofoliu chestiuni strict administrative. Supravegherea lucrarilor de renovare la Teatru si construirea cladirii cubice care, in ciuda controverselor, a asigurat o functionalitate rezonabila institutiei. Aceasta ar putea deveni un teatru se sine statator, o noua institutie culturala a orasului. Dar si aceste realizari, sustin unele persoane din bransa, tin mai mult de idei ale colaboratorilor decat de implicarea sa personala. Activitatea Teatrului pare sa fi stagnat in aceasta perioada, ba chiar sa fi intrat intr-o amortire cronica. Altfel cum s-ar explica faptul ca anul trecut, la redeschiderea salii mari, Hadji Culea nu a fost in stare sa prezinte ceva pe masura evenimentului. Unii impatimiti de teatru spun ca este o rusine sa ratezi un asemenea moment, altii insa nu vad lucrurile asa de tragic, spunand ca inspiratia nu vine la ora fixa. In asemenea timpuri, spun ei, importante sunt activitatile administrative, de infrastrucutra.

De partea cealalta, Beatrice Rancea pare sa reprezinte exact contrariul. In asemenea vremuri a reusit sa invie o institutie care anchilozase in canoane clasice si mediocritate. La spectacolele de deschidere de stagiune au venit mii de oameni, chiar daca performantele artistice erau viciate de conditiile tehnice. A implicat incetul cu incetul mare parte a reprezentantilor comunitatii si a reusit sa stranga sponsorizari substantiale de la oamenii de afaceri. A restructurat echipa Operei si a motivat-o. A adus colaboratori din alte orasi si alte tari. A reusit astfel sa transforme perceptia publica asupra Operei, de la o institutie respectata dar nefrecventata la una de uz curent pentru confort intelectual si cultural. Marea lovitura a fost aducerea regizorului Andrei Serban si montarea operelor "Indiile Galante" si "Troienele". Acestea au propulsat Opera din Iasi pe primul loc la nivel national si au salvat cumva onoarea Teatrului care, in sarbatoare fiind, nu avea pregatit nici un spectacol deosebit pentru inaugurarea de dupa renovare.

Beatrice Rancea pare sa-i fi dat asadar o lectie lui Hadji Culea, care incearca acum sa echilibreze cumva disputa invitandu-l la Iasi pe celebrul regizor Silviu Purcarete. Asa sa fie, oare? Cunoscatorii si iubitorii de teatru si opera sunt invitati sa-si spuna parerile.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu