marți, 4 iunie 2013

Să FIE teatru! „Călătoriile lui Gulliver“: Imagini şocante şi mereu memorabile

„Calatoriile lui Gulliver“, cel mai bun spectacol de teatru al momentului, semnat de marele regizor român Silviu Purcarete, se va juca la Iasi în cadrul Festivalului International al Educatiei, organizat de Asociatia PROEVENT si Primaria Iasi. Cele doua reprezentatii ale actorilor de la Teatrul National „Radu Stanca“ din Sibiu vor avea loc în zilele de 20 si 21 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor. Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Dupa ce a fost ovationat la Festivalul International de la Edinburgh din 2012 si a primit, pe 13 mai 2013, premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Uniter 2013, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver“ va ajunge la Iasi în cadrul Festivalului International al Educatiei.

Presa britanica a descris în termeni elogiosi spectacolul semnat de Silviu Purcarete. Publicatia „The Daily Telegraph“ a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman“ si „The Herald“ câte patru stele pentru abordarea inovativa a romanului lui Jonathan Swift. „Calatoriile lui Gulliver“ a fost descris ca fiind o opera viscerala si curajoasa, ce nu va iesi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor. „O femeie îmbracata în cal boteste pagini din opera lui Jonathan Swift. Din imaginile spectacolului montat la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu, este clar ca opera regizorului Silviu Purcarete este departe de a fi o adaptare mot-a-mot a „Calatoriilor lui Gulliver“„, scrie edinburghspotlight.com, care apreciaza ca viziunea lui Purcarete este una a grotescului în varianta sa grandioasa, cu ajutorul unor actori experti în miscarea corporala expresiva si în mânuirea de marionete.

Potrivit jurnalistilor britanici, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver“ nu are ca miza respectarea firului narativ a textului original, ci este o productie „foarte vizuala, o lume a visului“. Printre întâmplarile grotesti ce sunt ilustrate în spectacol se numara tortura unei prostituate sau maniera în care este gatit un bebelus. „Imaginile sunt deseori socante si mereu me-morabile“, mai scrie aceeasi publicatie, care noteaza ca aceasta lumea stranie nu este lipsita de umor.

„Desi au radacini adânci în absurd, câteva scene, care prezinta diferenta dintre uriasul Gulliver si liliputani sunt pline de umor si excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau mimei“, mai noteaza autorul cronicii.

„'Calatoriile lui Gulliver' nu este o productie pentru cei care se asteapta la o ilustrare fidela a textului lui Jonathan Swift (...)Teatrul 'Radu Stanca' din Sibiu a creat o opera curajoasa care ramâne în mintea spectatorilor. Si, cu virajele de la scenele ce ilustreaza nihilismul gol de sens si sentiment la cele de nebunie ludica, (spectacolul) pare a fi genul de opera de care Swift însusi s-ar fi bucurat“, mai scrie edinburghspotlight.com.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

Biletele la spectacolele si concertele din cadrul Festivalului International al Educatiei, ce se va desfasura la Iasi în perioada 14 – 23 iunie, au fost puse în vânzare si pot fi achizitionate online pe site-ul www.eventim.ro sau din magazinele partenere Domo, Germanos, Orange Shop, Vodafone Store, Librariile Carturesti, Librariile Humanitas din toate orasele, precum si prin Call Center 1951, la care se adauga Agentia Teatrala Iasi (str. Stefan cel Mare nr. 4, lânga BCR, tel. 0232-255999), dar si în magazinele oficiale FIE din Iasi instalate în B-dul Stefan cel Mare si Sfânt, Piata Unirii si Parcul Copou, anunta organizatorii Festivalului.

------

Silviu Purcarete s-a nascut la 5 aprilie 1950, la Bucuresti. A absolvit sectia de regie a IATC-ului în 1974. Spectacole-reper: „Romeo si Julieta“, „Miles Gloriosus“, „Piticul din gradina de vara“, „Ubu Rex cu scene din Macbeth“, „Titus Andronicus“, „Phaedra“, „Danaidele“, „Orestia“, „Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului“, „Masura pentru masura“. Locuieste în Franta


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu