marți, 4 iunie 2013

Nu Chick Corea, ci Coreea! De Nord!

Când cautam pentru Bomba niste poze cu dictatorul coreean Kim Jong-Un în pozitii cât mai sugestive, am dat peste una care ne-a strecurat în minte o idee: Kim Jong-Un, înconjurat de ofiteri, tinând în mâna o chitara!

Ce sa însemne asta: ca instrumentul fusese confiscat de la niste tineri fara capatâi, descheiati la primii doi nasturi, care stiau acorduri si interpretau piese imperialiste sau, poate, ca si în Coreea de Nord se cânta? Daca da, ce se cânta? Sa cautam si sa ascultam!

Întâi si-ntâi am dat peste asta:

Hmmm! Trebuie sa recunoastem ca, la noi, am auzit chestii si mai rele! Fetele au un sound OK, scule decente (cam cât salariul unui muncitor nord-coreean pe trei mii de ani), vocile merg, versurile... Habar n-avem ce spun si putin ne pasa, sigur nu-s mai proaste decât ale unor piese românesti. Am zis "sigur", fiindca în Coreea de Nord, daca bagi versuri fara înteles, daca falsezi pe scena sau daca faci playback, pesemne ca esti împuscat si nu mai apuci sa termini melodia!

Fenomenal, senzational! În cele ce urmeaza avem chiar si un cover! Piesa "Take On Me" a trupei AHA, interpretata la cinci acordeoane!

La început am crezut ca muzicienii sunt, de fapt, disidenti, iar clipul este, de fapt, un act de razvratire, dar nu: iata-i pe aceiasi (sau, poate, pe altii, ca si coreenii cam seamana între ei!) participând la un festival din Norvegia (pesemne ca acolo or fi ramas, între noi fie vorba):

Si piesa originala, în caz ca n-o cunosteati:

Dupa câteva minute de cautare am aflat si la ce folosesc nord-coreenii chitarele; se pare ca le folosesc înca de mici si ca le folosesc chiar bine! 

Înca o piesa pop nord-coreeana, care are si efecte video speciale! 

Clipul, în ansamblu, ne-a sugerat programul de Revelion '79 din România. La fel si asta:

Piesa "Fata de la oras pleaca la tara sa se marite" (exact asa se numeste ea), pare de-a dreptul tinereasca, antrenanta:

iar asta aproape ca ne-a dat pe spate: 

E aproape rock, are si solo de chitara! Electrica! Uau! Bravo lor si rusine noua, care am pornit textul de azi cu intentia mai putin nobila de a ironiza Coreea de Nord pe partea muzicala!Si, daca tot am pomenit în titlu despre el (nu ne-am putut abtine sa nu facem jocul de cuvinte!), va lasam cu Chick Corea, care nu vrea razboi. Pe curând! 

Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu