marți, 4 iunie 2013

FIE IAŞI: Lordul David Trimble, laureat al Nobelului pentru Pace, va conferenţia la Iaşi

Pe 15 iunie, lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, va conferentia la Iasi, deschizând seria Conferintelor motivationale din cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE). Este al doilea detinator de Nobel care viziteaza Iasul, dupa George Emil Palade (1995).

Lordul David Trimble va ajunge în Iasi din 14 iunie, când va participa, în calitate de invitat special, la Gala FIE de la Teatrul National „V. Alecsandri“. Manifestarea va reuni peste 500 de personalitati si în cadrul acesteia se vor acorda 10 distinctii (pentru activitatea în domeniul stiintific, tehnic, medical, cultural-artistic, cercetare, pentru implicarea în comunitate si responsabilitate sociala, si marele premiu FIE, acordat unei personalitati, pentru întreaga activitate), a declarat Florin Mindirigiu, directorul festivalului.
Pe 15 iunie, politicianul britanic va sustine conferinta „A Peace Laureate Reflects“ („Cugetarile unui Laureat al Premiului Nobel“) în cadrul manifestarilor incluse în calendarul FIE. Evenimentul va fi gazduit de Biblioteca Centrala Universitara (BCU) din Iasi. Va fi cea de-a doua vizita a Lordului David Trimble în România, dupa cea efectuata la începutul anilor 90, în Bucuresti. Totodata, este cea de-a doua personalitate detinatoare de Nobel care vine în capitala Moldovei, dupa vizita, în 1995, a lui George Emil Palade (Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina - 1974).
Lordul David Trimble face parte din galeria celor mai importante personalitati politice internationale, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1998). Distinctia se acorda anual, la Oslo, în Norvegia, fiind unul dintre cele cinci premii instituite prin testament de inventatorul si industriasul suedez Alfred Nobel. Conform dorintei testamentare a acestuia, Premiul pentru Pace se acorda doar acelor personalitati care militeaza pentru „reducerea fortelor mi-litare“, pentru „organizarea de congrese ale pacii“ sau pentru „înfratirea între popoare“. Primul Nobel pentru Pace a fost decernat în 1901, iar printre numele marcante laureate s-au numarat, de-a lungul timpului: Theodore Roosevelt (1906), Maica Tereza (1979), Lech Valesa (1983), Elie Wiesel (1986), Mihail Gorbaciov (1990), Barack Obama (2009). Personalitate politica de prestigiu, David Trimble este cunoscut în lumea întreaga datorita eforturilor sale diplomatice care au condus la încheierea Acordului de la Belfast (10 aprilie 1998) între guvernele britanic si irlandez, moment de referinta în instaurarea procesului de pace în Irlanda de Nord. Abilitatile sale de negociere au pus capat razboiului civil din Irlanda de Nord dintre unionisti si nationalisti, un conflict adâncit în timp si care parea fara sfârsit. Decizia sa istorica de a angaja un dialog constructiv cu liderii nationalisti l-a condus nu numai catre un succes diplomatic notabil, ci si catre desemnarea ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1998.
Conferinta lordului David Trimble va deschide Sectiunea Conferintelor Motivationale din cadrul FIE si va fi urmata de conferinta „Învataturile înalte“ în Iasi - oras al „inteligentei românesti“, sustinuta de prof. dr. univ. Ion Toderascu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (19 iunie) si de conferinta „Arta în Viata. Viata în Arta“ sustinuta de mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Calin Bratescu si violonistul Remus Azoitei (20 iunie), cu participarea personalitatilor din domeniul artelor spectacolului, a tinerilor artisti, a studentilor si a profesorilor.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu