marți, 4 iunie 2013

Ai obiceiuri urâte? Înseamnă că vei fi sănătos!

Te-ai gândit vreodata ca obiceiuri care în perceptia majoritatii denota o proasta crestere, cum ar fi roaderea unghiillor, tragerea de vânturi, râgâiturile sau trosnitul degetelor sunt de fapt niste practici care aduc beneficii sanatatii?

A  scuipa este unul dintre cele mai dezgustatoare obiceiuri, dar cei care obisnuiesc asta se ajuta pe sine sa respire mai usor, explica doctorul John Dickinson, de la Universitatea Kent.

"În mod normal, respiram prin nas. Astfel, încalzim si umidificam aerul inspirat, fapt ce duce la o mai buna absorbtie a oxigenului. Totusi, multe persoane au obiceiul de a respira pe gura, fie din cauza unor blocaje la nivelul cailor nazale, fie în timp ce fac sport, spre exemplu, iar aerul rece si uscat patrunde nefiltrat în plamâni”, a adaugat Dickinson. El a precizat ca, în astfel de situatii, este indicat sa scuipam cât mai desesti pentru ca saliva si diverse reziduuri (de la fumat, spre exemplu) blocheaza, de multe ori, caile respiratorii.

Trosnitul degetelor le face sa fie mai flexibile si întareste articulatiile. "Desi în popor se spune ca este rau sa-ti trosnesti degetele, articulatiile chiar au de beneficiat de urma acestui obicei. Multe studii arata ca persoanele care practica trosnitul degetelor sunt mai ferite de artrita la batrânete, decât cele care nu au acest obicei”, a explicat Chris Edwards, reumatolog consultant la Spitalul General din Southampton.

Nu se cuvinte sa tragi vânturi în public, dar flatulatia chiar ajuta la eliminarea gazelor acumulate în intestin. Flatulând putem sa scapam de senzatia de balonare si de crampele care apar, de regula, cam la sase ore dupa masa, din cauza fermentarii proteinelor si carbohidratilor din mâncare.

Desi am învatat de mici ca nu este frumos sa râgâim, mai ales de fata cu alte persoane, acest obicei ajuta la eliminarea gazelor aparute în stomac. Gastroenterologii spun ca acest lucru este sanatos, gazele nefiind asimilate de organism. Mai mult, specialistii sustin la unison ca ceea ce organismul nu accepta, trebuie eliminat pe orice cale.

Dincolo de aspectul inestetic cauzat de rosul unghiilor, acest obicei este considerat murdar de multe persoane, pentru ca sub unghii se afla numeroase bacterii. Însa imunologul Hilary Longhurst a declarat, pentru "Daily Mail”, ca bacteriile de sub unghii pot ajuta la întarirea sistemului imunitar. Când un microorganism patrunde a doua oara în organism, spre exemplu, sistemul imunitar îl recunoaste si, daca l-a clasificat drept nociv, îl va elimina prin anticorpii pe care îi produce drept contrareactie la microb. Daca, printr-o cale sau alta (de la rosul unghiilor la vaccin), introducem în organism diversi microbi, sistemul nostru imunitar învata sa lupte împotriva lor într-un mod mai eficient. (apropo.ro)


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu