marți, 4 iunie 2013

5. Calatorie prin fascinanta Asia: Doctorii Garra Rufa

Un "jurnal de calatorie" inedit a fost pregatit de profesorul Victor Geangalau, presedintele Asociatiei Proruralis. Aflat intr-o calatorie in Asia, profesorul a pus pe hartie toti pasii pe care i-a facut pe indepartatele meleaguri. Jurnalul plin de mister, de lucruri fascinante de la "frigul de 25 de grade" pana la regulile economice care guverneaza o tara mica, dar celebra prin puterea sa economica, il puteti lectura in zeci de capitole pregatite pentru cititorii online. 

Doctorii "Garra Rufa"

La baza rotii Singapore Fly, pe langa multitudinea buticurilor pline cu suveniruri sau a micilor restaurante am profitat de terapia cu pestii-doctori "Garra Rufa" care iti produc o reactie ciudata, ceva intre  teama, satisfactie si curiozitate. Acestia practic ciugulesc, cu guritele lor mici, celulele moarte de pe piele, tratand psoriazisul, dermatitele de contact, eczemele si alte afectiuni dermice. Este o experienta ciudata cu atatia pestisori care se reped ca pirania din Amazon asupra prazii. Noroc ca "Garra Rufa" nu au dinti ca acestia! Ei aspira rezidurile de la suprafata corpului prin secretia enzimatica denumita dithranol, punand capat diviziunii celulare care conduce la formarea pielii moarte.

Aceasta substanta sta la baza cremelor dermatologice care ajuta epiderma sa se regenereze, echilibrand ph-ul pielii. Spre deosebire de medicamentele impotriva  bolilor de piele si a unor eczeme medicii "Garra Rufa" nu produc iritatii cutanate. Ei rezolva unele probleme medicale pe care medicii si medicamentele nu le pot rezolva. Adusi din apele Turciei pestisorii Garra Rufa au devenit "specialisti" in diferite tratamente spa din intreaga lume, in pedichiura, bataturi si descuamarea pielii. Miscarea lor in apa, fuga la gramada in alta zona a pielii, iti da senzatia de revigorare si buna dispozitie. Este clar ca au un sistem de comunicare numai de ei stiut, altfel nu s-ar deplasa de la un loc in altul in grupuri si cu viteza ca la o comanda a unui lider. In urma unei asemenea expariente pielea hidratata ramane catifelata. Acvariile, bine iluminate, cu ape sterilizate cu  lampi ultraviolete, oxigenate si filtrate in permanenta unde traiesc acesti pestisori sunt pe doua categorii: cu pesti mai mici si cu pesti mai mari. Eficienta acestor tratamente a fost probata si in alte afectiuni cum ar fi cele ale disfunctionalitatilor neurologice referitoare la munca intr-un mediu neergonomic, a dependentilor de jocuri video cu violenta sau a traumelor musculare. Ihtioterapia nu este o terapie noua. Ea este utilizata din cele mai vechi timpuri. In zilele noastre a devenit o forma stabila de tratament in Statele Unite ale Americii si Paris Londra sau Berlin. Ea provine din Turcia si Orientul Mijlociu cu ramificatii in Asia de Sud Est si Sud Vest. In India tratamentul cu Garra Rufa este combinat cu alte forme de tratament specific locurilor.

In urma unor studii medicii chineji si japonezi au confirmat valoarea ihtioterapiei in tratamentul unor serii de afectiuni dermatologice si nu numai. Viata acestor pestisori de 4-5 cm lungime, hraniti cu fulgi de spirulina de  trei ori pe zi, este de pana la 6 ani, daca sunt indeplinite o serie de conditii: apa bine oxigenata, curata si fara clor, nivelurile de amoniac si nitriti zero, ph-ul apei cuprins intre 6,5 si 7,5, iar temperatura apei intre 28 si 32 de grade celsius. Se pare ca o afacere cu Garra Rufa, desi prezinta multe dificultati de a o pune in practica, este foarte rentabila. Dovada, viteza cu care se extinde in majoritatea tarilor lumii, printre care si in Romania.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu