marți, 4 iunie 2013

Festival FIE: Clasic 300, un spectacol ce înnobilează Iaşul cultural

Patru voci de exceptie ale muzicii clasice internationale vor fi prezente la Iasi, în cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE), pentru a concerta pe scena celei de-a doua editii a spectacolului de gala Clasic 300
Mezzo-soprana Viorica Cortez, soprana Elena Mosuc, tenorul Calin Bratescu si violonistul Remus Azoitei vor fi prezenti la FIE, pe 22 iunie, pe scena unui amplu si valoros eveniment dedicat muzicii clasice. Clasic 300, aflat la a doua editie, propune un spectacol unic, pregatit de patru personalitati internationale, care vor concerta împreuna cu Orchestra Simfonica si Corul „Gavriil Musicescu“ ale Filarmonicii „Moldova“ Iasi, sub bagheta cunoscutului dirijor Vlad Conta de la Opera Nationala Bucuresti. Spectacolul de gala „Clasic 300“ oferit de FIE reprezinta unica ocazie de a-i asculta pe cei patru mari artisti, pentru prima data pe scena în aceasta formula.

Profund atasata de Iasi, orasul sau natal, celebra mezzo-soprana Viorica Cortez revine acasa, la invitatia organizatorilor FIE. „Frantuzoaica de la Iasi“, cum ei însasi îi place sa se numeasca, s-a nascut în 1935 în Bucium, pe atunci un sat de la marginea Iasilor, într-o familie ce avea sa dea muzicii trei nume de exceptie: Viorica (mezzo-soprana de azi, Mioara - soprana si Stefania Cortez - profesor de pedagogie muzicala). A absolvit liceul muzical si Conservatorul din capitala Moldovei, iar la 17 ani si-a facut debutul pe scena, interpretând partitura de alto din Simfonia a IX-a de Beethoven. În 1964, studenta fiind, a obtinut Marele Premiu la Concursul International de Canto de la Toulouse. Pâna în 1967 a fost solista a Filarmonicii din Iasi. A urmat o cariera fulminanta, cu succese obtinute pe cele mai mari scene ale lumii. În 1972 s-a stabilit în Franta, devenind apoi o prezenta permanenta în teatre lirice ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatrul Capitol din Toulouse, Teatro San Carlo din Napoli, Gran Teatre del Liceo din Barcelona, Staatsoper din Viena si Opéra Garnier din Paris. A evoluat alaturi de nume sonore ale muzicii clasice internationale, precum: Plácido Domingo, Nicolai Ghiaurov, Montserrat Caballé, Peter Dvorsky, Octav Enigarescu, Franca Fabbri, Corneliu Fânateanu, Nicolae Florei, Arta Florescu, Galina Visnevskaia. Din 1993 este cetatean de onoare al Iasului.

Vocea inconfundabila, temperamentul scenic, repertoriul de opera si vocal-simfonic vast contureaza, în linii mari, cariera stralucita a mezzo-sopranei Viorica Cortez. Prezenta pe scena Clasic 300 de la FIE Iasi, soprana Elena Mosuc, unul dintre numele stralucitoare ale liricii internationale actuale, va încânta publicul cu vocea sa inconfundabila. Legata de Iasi, locul nasterii sale, oras în care a studiat si si-a început cariera în Opera, Elena Mosuc revine acasa, aducând publicului vocea despre care criticii spun ca este a uneia dintre sopranele „cele mai versatile si mai expresive din lume“. Printre succesele recente ale Elenei Mosuc se numara câteva debuturi magistrale: Marguerite (Faust), Amina (La Sonnambula), Liù (Turandot) si Maria Stuarda - la Zürich si la Opera de Stat din Berlin.

Calin Bratescu, important tenor român, cu o remarcabila cariera în lumea operei, este si el un produs al scolii de arte iesene. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, iar în 2004, a câstigat Marele Premiu la competitia internationala Città di Alcamo. Stagiunea 2011-2012 a fost pentru Bratescu plina de viata, deschizându-se cu opera La Gioconda la Opera Nationala Româna din Timisoara, unde l-a interpretat pe Enzo alaturi de Marianne Cornetti. Violonistul Remus Azoitei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonica din orasul sau natal, Galati. Dupa ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucuresti, de-a lungul timpului a concertat în sali prestigioase si a fost solistul unor ansambluri renumite din strainatate. În 2001, Remus Azoitei a fost numit profesor de vioara al Academiei Regale de Muzica din Londra, la acel moment fiind cel mai tânar profesor de vioara din întreaga istorie a Academiei. În 2007, el a pus bazele Societatii „Enescu“ din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum si directorul sau artistic, pozitie pe care o ocupa în continuare.
Laureat al concursurilor internationale de la Bucuresti, Milano, Weimar, Tokyo si Auckland, Remus Azoitei a înregistrat în anul 2001 concertul de vioara de Ceaikovski alaturi de Orchestra Nationala Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, înregistrare ce a intrat în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. În prezent, renumitul violonist îsi sustine concertele cu o valoroasa vioara Niccolo Gagliano realizata în anul 1753, care apartine colectiei Academiei Regale de Muzica din Londra.


Biletele la concert


Prima editie a concertului Clasic 300 a avut loc anul trecut, printre numele sonore invitate numarându-se soprana Mioara Cortez, dirijorul Sabin Pautza si violonistul Gabriel Croitoru. Spectacolul a fost organizat cu scopul de a lansa FIE 2013 si de a facilita o prima întâlnire între mediul de afaceri, cel cultural-artistic si comunitatea universitara.
Cu alte cuvinte, „Clasic 300“ reprezinta liantul care sta la baza conceptului FIE.
Pentru a participa la editia Clasic 300 din acest an, publicul este asteptat pe 22 iunie, începând cu orele 20.00, în inima orasului, în Piata Palatului. In Iasi, se gasesc bilete la magazinele Vodafone din str. Sf. Lazar, b-dul Stefan cel Mare, str. Anastasie Panu, Palas Mall, Iulius Mall, dar si în magazinul Kaufland din str. Pavlov. Tot în Iasi biletele s-au pus în vânzare în magazinele Germanos din b-dul Stefan cel Mare, b-dul Tudor Vladimirescu, str. Sf. Lazar, str. Pacurari, str. Bucium, str. Anastasie Panu si sos. Pacurari si în magazinele Orange din b-dul Tudor Vladimirescu, Galeria Carrefour - Parcul Comercial Era si cel din str. Anastasie Panu.


În Iasi, mai pot fi cumparate bilete si din magazinele Domo, librariile Humanitas, Carturesti, Agentia Teatrului „V. Alecsandri“ din Iasi, B-dul stefan cel Mare si Sfânt, prin Call Center 1951, dar si la punctele de informare FIE din Iasi, din B-dul stefan cel Mare si Sfânt, Piata Unirii si Parcul Copou.

Biletele pentru acest eveniment pot fi cumparate si de pe site-ul Eventim. Preturile sunt urmatoarele: Categoria I: 90 Ron, Categoria a II-a: 75 Ron, Categoria a III-a: 60 Ron, Categoria a IV-a: 45 Ron, Categoria a V-a: 30 Ron. Pentru acest spectacol de gala, organizatorii pun la dispozitie 4.500 de scaune.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu