marți, 12 iulie 2011

CEL MAI LUNG POD DIN LUME PESTE APA va fi inaugurat astazi in China. A fost construit in 5 ani si a costat 6 miliarde de euro

Astazi, 30 iunie, are loc inaugurarea celui mai lung pod deasupra marii de pe planeta. Podul Qingdao Haiwan de 42,5 kilometri - cu 5 kilometri mai lung decat actualul detinator al recordului, podul Lake Pontchartrain Causeway din statul american Louisiana, si cu 8 kilometri mai mult decat Eurotunelul care leaga Marea Britanie de Franta - a fost construit in China. El va face legatura intre doua mari centre urbane din estul tarii, orasul Qingdao si suburbia Huangdao, pana acum separate de Golful Jiaozhou, precizeaza The Telegraph, citat de Gandul.

Construirea podului a durat cinci ani, iar costurile se ridica la peste sase miliarde de euro. La constructie au fost folosite 450.000 de tone de otel, suficient cat sa construiesti 65 de turnuri Eiffel, si 2,3 milioane de metri cubi de ciment, echivalentul a 3.800 de bazine olimpice de inot pline ochi. Qingdao Haiwan are sase benzi pentru conducatorii auto si este sustinut de 5.200 de piloni ancorati de fundul oceanului. Acesta a fost proiectat catre compania chineza Shangdong Gausu. Constructorii spun ca podul ar putea rezista chiar si unui cutremur cu magnitudinea 8. Hong Kongul se asteapta ca podul sa genereze un venit de aproximativ 5,8 miliarde de dolari in primii 20 de ani de la intrarea in folosinta. Sustinatorii mediului s-au opus acestui proiect, spunand ca aceasta constructie ar putea devasta ecosistemul marin si ar putea pune in pericol specia rara de delfin alb chinezesc. Oficialii au promis insa ca vor proteja ecosistemul oceanului si pestii din zona.

Cuvinte cheie: Qingdao Haiwan, China, Shangdong Gausu


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu