sâmbătă, 16 iulie 2011

Ministerul vrea sa simplifice trimiterea pacientilor la tratament in strainatate

Persoanele grav bolnave, care nu pot primi tratament in tara, vor avea acces mai usor la serviciile medicale din strainatate. Este promisiunea pe care o face Ministerul Sanatatii. S-au facut o serie de modificari ale legislatiei. Astfel, spun reprezentantii ministerului, s-a eliminat birocratia si se asigura o mai buna transparenta in ceea ce priveste procedura privind trimiterea la tratament in strainatate.

In Iasi, in 2009, ministerul a trimis 700.000 de lei pentru bolnavii care nu puteau fi tratati in tara. 9 persoane au avut sansa de a se opera in strainatate. In 2010, au fost 11 ieseni care au reusit sa se trateze in straintate, pentru ca bugetul a fost mai mare - de aproximativ 1 milion de lei.

conform noului act normativ, au fost stabilite termene clare pentru fiecare etapa din cadrul procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente in strainatate. Pot avea sansa de a se opera la o clinica din alta tara europeana doar pacientii care sufera de o boala grava, si care nu pot fi tratati in tara deoarece nu exista aparatura necesara sau pentru ca nu sunt specialisti care sa se ocupe de cazul lor.

"In premiera, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora. In noua legislatie, a fost eliminat criteriului ,,beneficiul tratamentului estimat pentru societate'' din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie", se arata in comunicatul de presa remis de ministerul sanatatii.

De asemenea, s-a instituit obligatia  bolnavului de a se prezenta ori de cate ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate.

Cuvinte cheie: strainatate, tratament, dsp iasi


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu