duminică, 9 octombrie 2011

Proiect unic la Iasi: crescatorie de sturioni

Afacerile profitabile nu se mai intalnesc la tot pasul. Una dintre ele a descoperit-o un iesean, care a realizat o crescatorie de sturioni, pestii care dau unul dintre simbolurile luxului: icrele negre. Este o afacere grea, care nu garanteaza un profit imediat si care cere investitii semnificative. Abia dupa cativa ani incepe sa aduca profit. Un kilogram de icre negre se vinde cu peste 6.000 de euro.

Mihai Cuvinciuc, patronul fermei piscicole Acvares, este singurul detinator din judetul Iasi a unei crescatorii de sturioni. „Am inceput aceasta afacere ca pe o extensie a unui business initial, cand ne ocupam de alte specii de pesti, carasi si crapi“, povesteste Cuvinciuc. 

Romanii, reticenti

Ca orice afacere, cresterea sturionilor implica mai multe riscuri. „În general, acestea sunt asociate cu mortalitate infantila. Aceasta este problema majora cu care ne confruntam: supravietuire lui in primul an de viata. Au fost ani in care mortalitatea a fost si de 80%, iar puii sunt foarte  foarte scumpi“, explica Cuvinciuc. În plus, el sustine ca e dificil sa schimbi obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste carnea de peste. „Nu avem probleme la comercializare, numai ca este vorba de volumul de marfa care poate fi vandut. Din pacate, in Romania, este un produs, cumva, necunoscut in randul consumatorilor de peste si exista si o retincenta din cauza formei si a culorii. Crapul ramane, inca, specia cea mai vanduta“, explica Cuvinciuc.

Acesta sustine ca nu este o afacere sa cresti doar sturioni. „Nu poti face mai mult de 100 de kilograme, la un hectar. Pe langa suta aia de kilograme, mai poti face in plus, inca 1.500, insa nu de sturion“.

Profit bunicel

Un kilogram de sturion se vinde cu 20 de lei. „În ciuda problemelor, exista un profit. Facand o medie a ultimilor ani, vorbim despre un castig de 30% din valoare investitiei“, sustine detinatorul Acvares. Chiar daca initial a avut 15.000 de exemplare, in momentul de fata detine 4.000. Chiar si asa, aceasta cantitate i-a adus anul trecut castiguri de 100.000 de lei.

Fonduri europene pentru crescatori

Uniunea Europeana finanteaza, cu pana la 3,5 milioane de euro, constructia de noi amenajari piscicole pentru cresterea speciilor de cultura, cum ar fi pesti (sturioni, salau, calcan, somn african), crustacee si moluste. Beneficiarii care pot aplica pentru a obtine fonduri europene sunt IMM-urile si intreprinderile mari cu mai putin de de 750 de angajati sau o cifra de afaceri mai mica de 200 de milioane de euro. „Orice societate comerciala, nou infiintata sau mai veche sau orice persoana juridica, ce are in profilul de activitate acvacultura poate accesa aceste fonduri europene. Plafonul cheltuielilor eligibile este destul de mare, de aproximativ 3 milioane si jumatate de euro. Acesti bani ii poate cheltui ori pe crearea unei noi ferme, ori pe modernizarea sau achizitionarea de utilaje“, explica Mihai Potea , consilier in Fonduri Europene.

Înca doua luni

De asemenea se mai finanteaza achizitionarea de teren, daca valoarea acestuia nu depaseste 10% din cheltuielile eligibile totale (cheltuieli care sunt prevazute in ghidul solicitantului si care sunt decontate din fonduri europene), construirea sau amenajarea unui centru de vanzare directa catre consumatorii finali sau achizitionarea de mijloace de transport specifice pentru transportul pestelui viu sau proaspat si a produselor rezultate din procesare, achizitionarea de plase, garduri si alte tipuri de echipamente.

Una dintre conditiile impuse in cadrul acestor finantari se refera la faptul ca investitia inceputa cu ajutorul fondurilor puse la dispozitia intreprinzatorilor de catre UE sa se termine in maximum 24 de luni de la semnarea contractului de finantare. Cei care doresc sa acceseze astfel de fonduri trebuie sa se grabeasca. „Sesiunea este deschisa incepand cu luna martie a acestui an si se incheie pe data de 30 noiembrie“, a subliniat Potea.

Doar consiliere

Cu toate ca sturionul este o specie pe cale de disparitie, iar o astfel de afacere poate deveni una extrem de profitabila, autoritatile locale nu se implica prea mult in sustinerea unei astfel de investitii. „Tot ceea ce putem face noi este sa dam un aviz de principiu, apoi il consiliem pe cel care doreste sa realizeze o astfel de ferma piscicola cu privire la modul in care se cresc sturionii si ii oferim detalii in ceea ce priveste aparitia diverselor boli“, explica Mircea Susnea, director exectiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

___________

Rari, dar buni

Potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, sturionul este un nume dat ordinului pestilor cartilaginosi (chondrostei), in special din familia acipenseridae (sturioni propriu-zisi), caracterizati printr-un schelet incomplet osificat (pesti fara oase) si corpul acoperit de cinci randuri longitudinale de placi (scuturi), cu rostrul alungit, prevazut cu mustati. Sunt prezenti aproape exclusiv in Marea Neagra, in Caspica, foarte rari in apele Europei Occidentale (doar sipul), de unde migreaza in fluviile aferente. Sturionul reprezinta un produs piscicol foarte valoros, avand carnea alba si gustoasa, fara oase, cu grasime putina, dar mai ales pentru icrele negre din care se prepara caviarul.

_________

Sturionii cresc si se reproduc doar in Dunare

Considerati „dinozaurii Dunarii’, speciile de sturion - morun, cega, pastruga si nisetrul - constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animala de pe Terra, Dunarea inferioara fiind unul din ultimele areale si, totodata, singurul din Uniunea Europeana, in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural. 

Pornind de la declinului efectivelor acestor specii, in anul 2006, Romania a decis interzicerea pescuitului sturionilor si derularea unui program de populare a Dunarii cu pui de sturion, anual fiind deversati in fluviu pui in valoare de un milion de euro. Programul de repopulare a Dunarii cu pui de sturion a fost intrerupt, din pacate, in anul 2010.

Cuvinte cheie: afaceri, sturion, icre negre, acvares


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu