duminică, 9 octombrie 2011

Batalia pentru Iasi

La Iasi, am avut o vara politica fierbinte. Acum, toamna, temperatura pe scena politica locala a ajuns la punctul de fierbere. Se fac si se desfac aliante, sunt scenarii si jocuri de culise. Miza este una uriasa: alegerile din 2012 pentru fotoliile de la Consiliul Judetean si Primarie. Incepand de duminica trecuta si filiala locala a PDL Iasi are un nou presedinte, pe deputatul Petru Movila.

Nichita vs. Ciuhodaru
Cea mai apriga lupta se duce pentru fotoliul de primar al Iasului. In acest moment exista o singura certitudine, nominalizarea drept candidat la Primarie a lui Gheorghe Nichita ce va fi sustinut de PSD si PNL. In proportie de 99% stim deja si un al doilea candidat, unul ce se anunta a fi redutabil: Tudor Ciuhodaru (PC). Va candida Ciuhodaru din partea conservatorilor? Pe cine va arunca in lupta PDL? Iata cateva scenarii de raspuns la cele doua intrebari.

Framantarile
Desi acum face parte din Partidul Conservator, lui Ciuhodaru ii va veni extrem de greu sa mearga in lupta cu sigla acestui partid din cel putin doua motive. Pe de o parte, incapatanarea sa de a candida la Primarie a dus la teribile framantari in USL, totul culminand cu cererea de saptamana trecuta a lui Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL, ca PC sa candideze separat de alianta la alegerile locale. Adica, PC risca sa fie exclus din alianta daca merge in continuare pe cartea Ciuhodaru. Isi va asuma acest pariu riscant partidul lui Dan Voiculescu?

Schimba tabara?
In al doilea rand, chiar daca Ciuhodaru ramane sa candideze la Primarie din partea PC, doctorul deputat va fi izolat si va fi obligat practic sa lupte atat impotriva lui Gheorghe Nichita cat si a puternicilor masini de partid pe care PNL si PSD le au la Iasi. Si-atunci ce variante are Ciuhodaru pentru a-si spori sansele de castig? Una din variante ar fi sa schimbe tabara. O vizita pe care Ciuhodaru a facut-o saptamana trecuta la Guvern unde s-a intalnit cu premierul Emil Boc si cu conducerea UNPR a sporit speculatiile. Varianta UNPR nu pare sa-l avantaje prea mult pe Ciuhodaru, acesta schimband un partid mic, cu altul la fel de mic in sondaje. Cel mai uluitor scenariu ar fi nominalizarea lui Ciuhodaru drept candidat la Primarie din partea PDL.

Ciuho cu PDL?
Cateva precizari se impun in acest caz. Astfel, in vara acestui an, atat PNL cat si PSD au comandat sondaje pentru a vedea exact care sunt intentiile iesenilor. In ambele sondaje, pentru Primarie, actualul primar Gheorghe Nichita a iesit cu putin in fata lui Ciuhodaru. Adica, si PNL si PDL admit ca Ciuhodaru este un contracandidat periculos. Pe de alta parte, in toate sondajele recente, PDL e creditat, la nivelul municipiului cu 15-20% din intentiile de vot ale iesenilor. Foarte putin pentru pretentiile unui partid aflat la guvernare. Punand cap la cap aceste informatii reiese ca nominalizarea lui Ciuhodaru la Primarie din partea PDL ar avantaja ambele parti: doctorul ar avea in spate o masinarie de partid capabila sa tina piept celei a USL, iar pe de alta parte, Ciuhodaru ar putea juca rol de locomotiva pentru un PDL Iasi vlaguit din cauza luptelor intestine din filiala.

Ecuatie complicata
Combinatia pare ideala, dar exista un inconvenient major: cum vor fi satisfacute vanitatile personale ale membrilor importanti din PDL Iasi. Au cochetat cu ideea de a candida la Primarie atat deputatul Nicusor Paduraru, deputatul Daniel Oajdea, dar si senatoarea Mihaela Popa. Mai mult, deputatul Dumitru Oprea a spus raspicat ca vrea sa-l infrunte din nou pe Nichita. Aceasta este cea mai complicata ecuatie ce trebuie dezlegata. Ramane de vazut care va fi optiunea noului sef al PDL Iasi, deputatul Petru Movila, mai ales ca, la alegeri, unul din sustinatorii sai a fost Daniel Oajdea.
O alta varianta a PDL pentru primarie este omul de afaceri Gabriel Surdu.

Cartea lui Simirad

Nici pentru sefia Consiliului Judetean lucrurile nu sunt lamurite. Sa luam cazul presedintelui in functie, Constantin Simirad. Independent, dar sustinut de UNPR, Simirad nu a spus raspicat daca va candida sau nu. In cazul sau exista doua scenarii posibile: sa candideze din partea UNPR sau sa foloseasca scaunul pe care il ocupa si procentele insemnate pe care le mai are pentru o negociere. In cercurile politice locale se speculeaza ca, daca nu va candida, Simirad, abil politician, va incerca sa obtina maxim de profit personal. Se vorbeste inclusiv de un nou post de ambasador pe care l-ar putea obtine.

Varianta Mugur
La USL, lucrurile sunt clare, dar doar pe jumatate. Candidatura la sefia CJ va apartine liberalilor. Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei, Mugur Cozmanciuc si Victor Chirila sunt cele patru variante. Dar Fenechiu a respins deja aceasta idee saptamana trecuta, tinta sa fiind mai degraba un portofoliu de ministru intr-un eventual Guvern USL rezultat dupa alegerile parlamentare. Nici Cristian Adomnitei nu pare incantat de ideea de a candida la CJ, scopul acestuia fiind tot un fotoliu de ministru. Raman asadar ca variante Cozmanciuc si Chirila. Tineretea, entuziasmul, dar si sustinerea de care se bucura in fata liderului PNL Relu Fenechiu fac din Cozmanciuc cea mai probabila varianta pentru desemnarea drept candidat la sefia CJ.

Se baga Movila la CJ?
Din partea PDL pentru sefia Consiliului Judetean au fost aruncate pe piata cel putin doua nume: deputatii Petrica Movila si Nicusor Paduraru. Cum Petrica Movila a castigat sefia filialei judetene a PDL, daca isi va dori cu adevarat sa candideze, probabil ca o va face. In cazul in care Daniel Oajdea nu va fi nominalizat pentru Primarie, una din variante ar fi aparitia sa in lupta pentru Consiliul Judetean.

______________

Data alegerilor, importanta
Toate aceste scenarii sunt influentate si de stabilirea datei alegerilor. Inca nu este sigur daca alegerile locale se vor desfasura in aceeasi zi cu alegerile parlamentare. Daca alegerile vor fi comasate, fiecare isi va calcula minutios sansele. Pentru ca un candidat nu va putea sa-si depuna candidatura si pentru sefia CJ sau a Primariei si pentru un mandat de parlamentar. Adica, cel ce pierde alegerile pentru Consiliul Judetean nu va mai avea o a doua sansa, aceea de a candida pentru Parlament.

______________

Un tandem interesant: Simirad - Ciuhodaru

In cercurile politice din Iasi se vorbeste de un posibil tandem care ar putea fi catalogat ca fiind cel putin interesant: Constantin Simirad candidat la sefia Consiliului Judetean si Tudor Ciuhodaru, candidat la Primarie. Acest tandem s-ar putea face fie din partea UNPR, fie din partea PDL. De remarcat ca cei doi nu s-au atacat niciodata public, Simirad privindu-l pe Ciuhodaru ca pe un fiu, iar doctorul purtandu-i un deosebit respect lui Simirad.

Cuvinte cheie: batalia, iasi, politic, ciuhodaru, nichita, fenechiu, PNL, PC, USL, PSD, PDL, Simirad, Boc, Mohaela Popa, Daniel Oajdea


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu