vineri, 18 noiembrie 2011

Asa va arata ansamblul PALAS [vezi schita detaliata]

Un microcosmos urban a rasarit in spatele Palatului Culturii. Mii de locuri de parcare in subteran, birouri, locuinte, magazine, hoteluri, un hipermarket, o gradina publica, un lac si un teatru in aer liber. Acesta este ansamblul Palas, o investitie privata de peste 260 de milioane de euro.
Inaugurarea oficiala va avea loc in aprilie 2012. Saptamanalul 7est va prezinta, in premiera, cum va arata, in forma sa finala, acest proiect.

Demers
Proiectul Palas a inceput in 2007, printr-un acord de participatiune intre Iulius Group si Primaria Iasi. Controversele nu au intarziat sa apara, proiectul fiind vehement contestat de o parte din politicienii Iasului si chiar de oameni de afaceri. Aceste controverse au fost indelung dezbatute, prezentul demers jurnalistic propunandu-si sa prezinte cum va arata in final acest complex.

„Branduri in premiera“
O parte a ansamblului este functionala din toamna anului 2010. Astfel, 9 companii multinationale, printre care Amazon, Endava, Bentley Systems, Raiffeisen Bank si Volksbank si-au inaugurat sedii in United Business Center, componenta office.
Palas este primul ansamblu arhitectural de tip „lifestyle center“ din România si cuprinde: cladiri de birouri clasa „AA“, hoteluri, SPA si centru sportiv, spatii comerciale care vor gazdui branduri in premiera in nord-estul tarii, printre care H&M,Tommy Hilfiger, New Look, Oodji, L’Occitane, alaturi de Auchan, C&A, New Yorker, Hervis, Intersport. O alta noutate in exclusivitate in România: lantul de multiplexuri Village Cinemas, care va avea la Iasi 9 sali ultramoderne si una cu tehnologie ultraperformanta de tip VMAX. Village va avea o capacitate totala de 1.847 de locuri, cea mai mare din nord-estul tarii.
Ancora principala un parc
Palas are ca ancora principala un parc. Acesta este amplasat pe locul gradinii fostei Curti Domnesti. Parcul cuprinde un lac si foisor pentru ceremonii, mii de plante si sute de arbori. Una dintre iesirile pietonale din parcarea subterana duce la o insula a lacului, pe care sunt amplasate doua pasarele care faciliteaza accesul spre parc. Patinoarul, teatrul de vara, precum si caruselul venetian pentru copii completeaza oferta de entertainment.

4.000 locuri de munca
Dezvoltatorul sustine ca ansamblul va aduce un plus, atât din punct de vedere economic, cât si social. Astfel, vor fi create peste 4.000 de locuri de munca permanente dupa inaugurare, iar prin taxele si impozitele platite la bugetul local, complexul va contribui la dezvoltarea economica a orasului si a judetului.

Lucrari de consolidare
Odata cu lucrarile, versantul din spatele Palatului Culturii a fost consolidat cu piloti forati, ziduri de beton si sisteme de colectare a apei subterane, lucrare ce a costat 8 milioane de euro.
„Evacuarea apelor a fost gândita astfel incât sa nu afecteze terenul de sub Palatul Culturii si cel pe care sunt amenajate constructiile actuale. Sistemele de captare a apei au fost realizate pentru a pastra starea naturala a terenului asa cum l-am gasit atunci când s-au inceput lucrarile“, a declarat Ionel Gosav, proiectantul de rezistenta al proiectului Palas.
_____________


Palas in cifre

- Investitie totala de peste 260 milioane de euro
- Pâna in prezent, s-au investit aproape 180 milioane de euro
- De la demararea lucrarilor, in 2007, si pâna in prezent, s-au virat 3,1 milioane de euro pentru taxe, avize si autorizatii, din care 1,53 milioane de euro catre bugetul Primariei
- Peste 3.000 de locuri de munca provizorii si 4.000 permanente
- 2.500 de locuri in parcarea subterana, investitie de aproximativ 73 milioane de euro

____________

In prezent, Palas este finalizat in proportie de 82%. Suntem pregatiti ca in luna aprilie 2012 sa il inauguram, punându-l la dispozitia iesenilor, locuitorilor din nord-estul tarii si tuturor turistilor. Prin functiunile sale, ansamblul Palas va dezvolta orasul, va crea locuri de munca, va atrage alte investitii in regiune si va contribui semnificativ la bugetul local si al asigurarilor sociale.
Iulian Dascalu, presedintele Iulius Group

____________

Supranumit „regele mall“
Cu o avere greu de estimat din cauza unor proiecte inca in desfasurare, Iulian Dascalu este considerat cel mai bogat iesean si unul dintre cei mai instariti oameni de afaceri din România. Provenind dintr-o famile modesta, mezinul familiei Dascalu a decis sa isi continue studiile in domeniul economic, la Universitatea „Petre Andrei“, dupa absolvirea Liceului Economic nr. 2 unde si-a dat bacalaureatul in arte culinare. Licenta in economie a sustinut-o la Universitatea de Vest din Timisoara, urmata de un master la FEEA.
Karatist, cofetar, croitor si antreprenor de anvergura. Acesta a fost traseul sau. La 42 de ani, omul de afaceri iesean detine acum patru malluri sub brandul Iulius, in Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava. Compania sustine ca acestea atrag anual 40 de milioane de vizitatori. Cel din Iasi (25.000 mp inchiriabili) a fost deschis in aprilie 2000, fiind atunci primul construit in afara Bucurestiului.
Mall-ul din Timisoara a fost inaugurat in 2005 si extins in 2009, cu o suprafata inchiriabila de 64.000 mp. Cel din Cluj a fost inaugurat in 2007, dupa o investitie de 80 de milioane de euro. Proiectul din Suceava a fost finalizat in noiembrie 2008 si a presupus o investitie de 60 milioane de euro.


A fost construita si cea mai mare parcare subterana din România, cu 2.500 de locuri, dotata cu sistem inteligent de management, o investitie totala in valoare de aproximativ 73 milioane de euro. Alte caracteristici: 5 niveluri de locuri de parcare in adâncime sub Palas Mall; panouri electrice pentru ghidarea soferilor spre locurile de parcare goale; panouri de informare cu locurile goale montate in intersectiile din apropierea Palatului

Parcarea subterana va avea 2.500 de locuriParcarea subterana va avea 2.500 de locuri Cuvinte cheie: ansamblu, invetitie, Palas, Iulian Dascalu, Mall, rezidential, parcare


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu