vineri, 25 noiembrie 2011

De "Ziua Nationala fara fumat" au fost puse pe piata tigarile care se sting singure

Fumatul provoaca mai multe decese decat consumul ilegal de droguri, accidentele de circulatie, sinuciderile, tulburarile mentale si SIDA, la un loc. De Ziua Nationala Fara Tutun, specialistii au tras, inca o data, un semnal de alarma asupra efectelor nocive ale fumatului. S-au impartit materiale informative, iar iesenii care au acest viciu au putut sa faca gratuit un test care determina varsta reala a plamanilor lor, organul cel mai efectat de substantele chimice care se gasesc in tigari.

Romania ocupa locul trei in lume in ceea ce priveste numarul de decese cauzate de boli cardiovasculare, cel mai important factor de risc fiind fumatul. De asemenea, tigarile sunt responsabile pentru 75% dintre decesele provocate de bronsita cronica si emfizemul pulmonar.

Sunt 599 de aditivi si peste 4000 de ingrediente in fiecare tigara, care duc la 200 de combinatii chimice. Din acestea, cel putin 60 duc la aparitia cancerului.

Medicii spera sa-i convinga pe fumatori sa renunte la viciu si-i indeamna sa se priveasca atent in oglinda. Tigarile ii imbatranesc prematur si le strica dantura, pielea si parul. La fel ca in fiecare an, doctorii de la Directia de Sanatate Publica au organizat o actiune de impartire de pliante si alte astfel de materiale informative.


Sunt zile grele pentru fumatori. Tigarile nu ne distrug doar sanatatea. Ne lasa si cu buzunarele goale. Un calcul simplu ne arata suma imensa pe care o cheltuie un fumator pentru a-si intretine viciul. Sa presupunem ca o persoana care fumeaza zilnic cate un pachet de tigari cheltuie 10,5 lei pe el. Intr-un an, scoate din buzunar 3832,5 lei, bani din care in acel an isi poate cumpara 212 kg de carne sau 1533 de litri de lapte, sau 2555 paini.


Ziua Nationala fara Tutun coincide si cu ziua in care au aparut oficial pe piata tigarile care se sting singure daca sunt aruncate. Este vorba despre o decizie europeana menita sa scada numarul de incendii provocate de tigarile aruncate la intamplare. In Iasi, in primele 10 luni ale anului, s-au inregistat 41 de incendii cauzate de tigari uitate aprinse.

Cuvinte cheie: ziua nationala fara fumat, iasi, dsp, tigari care se sting singure


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu