joi, 24 noiembrie 2011

A inceput numaratoarea inversa- mai sunt 40 de zile pana la Craciun

A inceput numaratoarea inversa- mai sunt 40 de zile pana la Craciun. Marti a inceput cel lung post din an, iar daca vrem sa respectam traditia ortodoxa trebuie sa renuntam la carne, lapte si oua. Postul Craciunului dureaza 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie si nu consta doar in restrictii alimentare, ci si in purificarea sufletului.

Vestind nu numai Nasterea Mantuitorului, ci si sfarsitul anului, Postul Craciunului poarta amprenta unor stravechi sarbatori solare dominate de ritualuri de purificare. In ceea ce priveste alimentatia, postul este ocazia perfecta pentru eliminarea toxinelor din corp, dar pe de alta, nu este indicat tuturor persoanelor. Cei care au anemii, diabet, dar si copiii, batranii si femeile insarcinate n-ar trebui sa renunte la carne si lactate. Bolile deja instalate se pot agrava.


Carnea poate fi cu usurinta inlocuita cu produsele din soia din care puteti prepara snitele, chiftele sau chiar sarmale, laptele poate fi inlocuit cu cel extras din boabele de soia, iar fructele si legumele vor fi prezente la fiecare masa. Mai puteti prepara:

-   Ghiveci de legume
-  Mancare de ciuperci
-  Mancare de fasole
-   Sarmale de soia in foi de varza
-   Salata de cruditati cu branza tofu
-   Chiftele de cartofi, ciuperci sau orez
-  Cartofi cu soia
-   Drob de soia

Insa intregul meniu trebuie facut tinand cont de faptul ca in zilele de luni, miercuri si vineri se mananca bucate fara ulei si nu se bea vin, decat daca se praznuieste vreun sfant mare, trecut in calendar cu cruce neagra.  Postul Craciunului dureaza 40 de zile, de la 15 noiembrie pana la24 decembrie. Abia dupa aceste saptamani de rugaciune, crestinii se vor putea bucura pe deplin de Nasterea Domnului.

Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Este dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin, untdelemn in toate zilele de sambata si duminica cuprinse in perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv.

Cuvinte cheie: craciun, post, alimente de post


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu