joi, 17 noiembrie 2011

Iasul a primit, deocamdata, doar 6.600 doze de vaccin antigripal

Din aceasta saptamana incepe campania gratuita de vaccinare antigripala. Nu va inghesuiti insa la medicul de familie- pentru intreg judetul nu au sosit, deocamdata, decat 6.600 de doze. De altfel, ministerul sanatatii a anuntat ca va cumpara mai putine doze de vaccin decat anul trecut. Vor fi imunizati doar cei cu risc crescut de a se imbolnavi de gripa si de a suferi complicatii severe provocate de aceasta boala.

Campania gratuita de vaccinare antigripala se desfasoara in fiecare an in doua etape- prima oara sunt imunizate cadrele medicale, copii, batranii si persoanele cu risc, spre exemplu cele care au boli cronice, apoi restul populatiei. Numai ca anul acesta ministerul sanatatii a alocat mai putini bani pentru campanie, iar la Iasi fiecare medic de familie din judet a primit cate 16-17 doze de vaccin.

Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ar trebui sa se asigure vaccinarea antigripala a peste 50% dintre persoanele cu risc ridicat . Cum anul acesta au fost cumparate prea putine doze, la nivelul judetului s-a luat decizia ca personalul medico- sanitar sa fie imunizat abia in a doua etapa.

Persoanele care doresc sa se protejeze de gripa, dar nu se incadreaza in categoriile de risc care beneficiaza de vaccinare gratuita pot cumpara vaccinul din farmacii, cu aproximativ 30 de lei. Importanta in aceasta perioada este si alimentatia.

Deocamdata, in Iasi nu s-a inregistrat niciun caz de gripa, dar, potrivit datelor raportate la directia de sanatate publica, a crescut numarul de pneumonii.

Cuvinte cheie: iasi, dsp, vaccin antigripal


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu