miercuri, 23 noiembrie 2011

Prapad la Avicola lui Becali: 300 de oameni aruncati in drum

In 2004, la cateva zile de la preluarea Avicola Iasi, Gigi Becali a decretat scurt: ”Am pus director acolo si gata. Avicola nu ma mai intereseaza”. Si asa s-a si intamplat. La doar 6 ani de la preluarea pachetului majoritar de la Avicola, ferma de pasari a lui Becali a intrat in insolventa. La masa credala s-au asezat bancile, Fiscul, furnizorii de materie prima, dar si salariatii. Acestora, peste 300, Becali le datoreaza 1,1 milioane de lei, adica vreo 270.000 de euro. Cat salariile anuale a doi jucatori de la Steaua. De un an jumatate, oamenii sunt purtati pe drumuri, fara insa sa li se dea banii munciti. Culmea culmilor: in tabelul creantelor de la Avicola au fost trecute si 4 nume de Becali, rude ale miliardarului din Pipera, care au detinut functii executive la Avicola. Acestia au solicitat, in total, 50.000 de lei.

Au de incasat 30.000 lei
Problemele financiare ale fermei lui Becali au ruinat sute de familii de ieseni. Avicola a intrat in insolventa in mai 2010. Maria Sticlaru a lucrat 27 de ani la Avicola, la contabilitate si, in ultima perioada, ca inspector de personal. Aceasta a activat atat la fermele din Letcani, localitate limitrofa Iasului, cat si la cele de la Targu Frumos. ”Ultimii bani i-am primit in noiembrie 2010, trei salarii. Apoi am intrat in somaj, dar si acesta s-a terminat, chiar luna aceasta”, a explicat Maria Sticlaru. Femeia este disperata. Locuieste cu sotul sau, Gica, intr-o casa modesta din Letcani. ”Si sotul a lucrat la Avicola. Era sofer la aprovizionare furaje. Acum am ramas amandoi pe drumuri. Dupa calculele noastre mai avem de primit de la Avicola 30.000 de lei, salarii restante plus plati compensatorii”, a afirmat fosta contabila.

Cine-i mai angajeaza?
In casa familie Sticlaru, frigul iti patrunde pana la oase. Femeia e infofolita cu mai multe pulovere. N-a dat drumul la caldura, doar ca sa faca economie. Locuind la tara, familia reuseste sa supravietuiasca. Mai creste cate o gaina, mai cultiva cate ceva in curte. Dar marea multumire e ca cei doi copii, acum oameni mari, au terminat facultate si au plecat in Spania, unde s-au si stabilit. ”Am fost la Fortele de Munca, mi-am depus peste tot cv-ul. Dar cine mai angajeaza o femeie trecuta de 50 de ani?”, a explicat Sticlaru prin ce chinuri trece pentru a-si gasi ceva de lucru. Despre cum a ajuns Avicola in insolventa femeia ar avea cateva indicii. Dar nu vrea sa intre in detalii pentru ca totusi spera sa-si recupereze cei 30.000 de lei, in fond o mica avere pentru ei.

Interesul poarta fesul
Petronela Airinei a lucrat si ea la fermele lui Becali pana la inceputul anului trecut. Avea 700 de lei salariu. Cazul sau e unul fericit, dintr-un motiv simplu. Femeia locuieste intr-unul din cele trei blocuri pe care ferma de stat le ridicase pentru salariati chiar langa halele din Letcani. Asa ca, atunci cand a venit prapadul la Avicola, femeia a facut un soi de compensare. Incepuse deja sa plateasca in rate apartamentul in care locuia, iar banii pe care ii avea de luat de la Avicola s-au compensat cu o parte din ratele pe care ea le datora in contul locuintei. Airinei lucreaza acum la o firma ce produce medicamente de uz veterinar. si ca sa nu se puna rau cu fostul patron, la care mai are de platit rate pentru locuinta, a sintetizat scurt discutia: ”Becali e bun”. Adica, un fel de interesul poarta fesul.

Sfarsit dramatic
Si fosta sefa a serviciului de aprovizionare, Liliana Catar are de recuperat aproximativ 18.000 lei, reprezentand salarii si plati compensatorii. ”Am lucrat 17 ani acolo, dar s-a terminat dramatic pentru sute de oameni care au de recuperat bani de la Avicola. Suntem in proces, avem un nou termen in decembrie”, a declarat aceasta. si Catar sustine ca Becali nu a bagat bani in aceasta afacere: ”Nu s-ar fi ajuns aici daca se implica”.

”Becali n-a bagat niciun ban”
Un an jumatate. Aceasta a fost perioada de timp in care Avicola Iasi, patronata de Gigi Becali, s-a dus de-a dura pe tobogan. De la o cifra de afaceri de 36 milioane lei si un profit de 80.000 de lei in 2009, firma s-a prabusit in 2010. O cifra de afaceri de doar 2,6 milioane lei si o pierdere uriasa: 18 milioane de lei. Firma a intrat in insolveta, fiind preluata de un administrator judiciar, iar cei peste 270 de salariati, cati erau in 2009, au fost concediati. Multi isi mai asteapta banii si acum. Spre exemplu, Paul Patras, fostul lider de sindicat de la Avicola, sustine ca firma lui Becali ii datoreaza 40.000 lei (echivalentul a aproape 10.000 de euro). Dar si George Becali s-a inscris la masa credala, a celor ce vor bani de pe starvul Avicola. Becali a cerut 34 milioane de lei, dar i-a fost recunoscuta o creanta de 25,4 milioane de lei, adica echivalentul a 6 milioane de euro. ”E o minciuna, domnule. Becali n-a bagat niciun ban la Avicola”, a declarat sindicalistul Patras. Cum ar putea scoate banii Becali? Foarte simplu: din vanzarea celor 72 de hectare de teren, cu halele aferente, detinute de Avicola in coasta Iasului si la Targu Frumos. Un calcul rece, de om de afaceri fara scrupule. Sutele de angajati cu salariile neplatite pot fi trecute probabil la capitolul victime colaterale.

Management defectuos
La mijlocul anului 2010, Avicola Iasi, la care Becali era majoritar, detinand peste 85% din actiuni, a intrat in insolventa. Administrarea sa a fost preluata de ”Management Reorganizare Lichidare Iasi”. In tabelul creditorilor s-au inscris banci, Fiscul, salariatii, alte societati private. In total, 70 de creditori ce ar avea de luat de la Avicola 60 milioane de lei, adica vreo 14 milioane de euro. Din aceasta suma, vreo 270.000 de euro sunt salariile restante si compensatorii solicitate de 300 de fosti angajati. Dar cum a ajuns Avicola in groapa in 2010 dupa ce in anteriorii doi ani raportase profit? O parte din raspunsuri se regasesc in raportul intocmit de administratorul judiciar: blocajul financiar de la nivelul economiei nationale, folosirea ineficienta a capacitatilor de productie, acumularea de datorii catre stat si terti de 68 milioane lei, contractarea de credite si folosirea acestora fara a se obtine rentabilitate imediata, gestionarea necorespunzatoare a recuperarii creantelor, lipsa de lichiditati. Mai pe scurt, Avicola a fost prinsa nepregatita in valtoarea crizei la care s-a adaugat si un management defectuos. Cu jumatate de glas, salariatii vorbesc ca Becali ar fi ”sifonat” bani si ca ar fi fost interesat sa aduca Avicola in groapa ca sa-i vanda terenurile si halele.

La limita saraciei
Acum, Paul Patras, fostul lider de sindicat, pensionat intre timp, nu mai are acces la ce se intampla la Avicola, decat din auzite. ”Am inteles ca fermele 10 si 6 de la Targu Frumos, adica in total 26 de hale au fost repornite. La fel si abatorul de la Targu. Adica au fost inchiriate. Nu stiu unde se duc banii din chirie, ca la fostii salariati nu au ajuns”, a spus Patras. Mai mult, exista informatia potrivit careia halele ar fi fost inchiriate unui afacerist basarabean cu care Avicola a avut relatii contractuale si in trecut. Situatia de la Avicola este incerta acum. Pe de o parte, scopul clar al lui Becali e sa-si recupereze milioanele de euro cu care figureaza in tabelul creditorilor. Pe de alta parte, oamenii au fost lasati sa se descurce singuri. Dezolant este peisajul celor 3 blocuri din imediata vecinatate a halelor Avicola de la Letcani. Aici, in curtea din spatele blocurilor, oamenii cresc gaini ca sa aiba ce le pune copiilor pe masa. Curtea din fata au cultivat-o cu varza, cartofi si alte legume.

”Nu ma mai intereseaza Avicola. Am pierdut acolo 10-15 milioane de euro. Eu le-am dat oamenilor salariile 7 ani. E o afacere buna, dar daca nu ai oameni de incredere, te fura”,

George Becali, actionarul majoritar Avicola

”Unii au muncit o viata la Avicola, de s-au rupt, iar altii au venit la cules roadele. Asta a fost cu venirea lui Becali. Nu stiu ce s-a intamplat in contabilitate in 2010, ca eu am fost trecut sef de ferma”, Stelian Comsa, fost director Avicola pana in 1999. Acesta are de recuperat de la Avicola 30.000 de lei, reprezentand salariile pe un an, garantiile si platile compensatorii.

________________________

Exemplu de succes
Spre deosebire de Avicola, o alta societate ieseana ce creste si abatorizeaza pui de carne, Avi Top, a reusit sa se mentina profitabila. Firma, detinuta de familia Apostol, figureaza pe site-ul Ministerului de Finante cu profit pe ultimii trei ani, 2008 – 2010. Avi Top lucreaza in sistem integrat, avand in componenta fabrica de nutreturi combinate si depozite aferente, statie de incubatie, ferme de pui de carne, abator modern la Razboieni, cu o capacitate de 4.000 capete pe ora. Pentru urmatorii ani, la Avi Top se prognozeaza investitii de 15-20 milioane de euro pentru noi ferme de crestere si tehnologii moderne de procesare a carnii. Un alt argument in favoarea Avi Top este reteaua proprie de distributie. Principala zona de desfacere ramane insa Moldova. Se mai adauga Bucuresti, unde este si un depozit logistic, Prahova, Buzau, Constanta, Galati, Arges si Brasov. Distributia produselor se face in regie proprie, cu o flota de cateva sute de masini. Produsele sunt comercializate in peste 1.900 de locatii. Grupul are 10 magazine proprii, 25 de francize, dar e prezent si in marile retele precum: Kaufland, Carrefour, Metro, Gima, Real, Selgros.


Comparatie Avicola – Avi Top

Cifra de afaceri    2010    2009    2008
Avicola    2.687.674    35.933.137    48.384.769
Avi Top    43.897.380    51.447.768    48.374.295

Profit/pierdere    2010    2009    2008
Avicola    -18.115.463    +79.811    +267.459
Avi Top    +941.448    +1.277.280    +164.293

Nr. mediu salariati    2010    2009    2008
Avicola    131    272    299
Avi Top    280    274    217

Cuvinte cheie: faliment, afacere, avicola, Becali


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu