luni, 21 noiembrie 2011

Atelierul de bere, singurul pub din Iasi cu 40 de sortimente de bere [Fotoreportaj]

De doua luni, iesenii iubitori de bere au o noua locatie in care pot gasi pe langa bautura germana, ceha sau belgiana si sortimente mai putin cunoscute. Situat in centrul orasului, in locul fostei berarii “Dunarea”, pubul are deja clienti fideli si ai impresia ca e acolo de cand lumea. De la intrare, “Atelierul de bere” iti face o oferta pe care n-o poti refuza: 40 de feluri de bere din care 8 sortimente la draught si 32 la sticla.

Vizita de lucru
Ideea deschiderii unui astfel de local a inceput sa le dea tarcoale proprietarilor Adrian Christescu si Cristian Chilom inca de acum cinci ani. Calatorind mult, pentru afaceri sau placere, cei doi au inteles ce inseamna un mod placut de a-ti petrece timpul, de a manca satios si de a bea o bere buna. “Am petrecut mult timp in strainatate si am trecut prin cele mai importante berarii din lume. Anul trecut m-am hotarat si am realizat doua calatorii de studiu. Am vizitat prima data Belgia si Franta, dupa care au urmat Cehia, Ungaria, Germania si Austria. Am vizitat cea mai veche berarie din lume, cea mai mare, bererii specifice si cele mai importante din orasele Europei Occidentale”, a povestit Adrian Christescu.

Investitia: 250.000 euro
Si-au dorit acasa un loc unde sa adune toata experienta traita, unde sa poata spune o poveste prietenilor actuali si viitori adunati in jurul butoiului cu bere, unde sa se discute despre politica si arta in aceeasi masura. Insa au stiut ca n-au sorti de izbanda in orasul lor cu o berarie de tip german sau ceh. ”Poate in vestul tarii ar fi mers, aici insa ne trebuia altceva“, a marturisit co-proprietarul Adrian Christescu. Si acel altceva s-a materializat curand intr-o investitie de peste 250.000 euro, cu 22 de angajati. Dupa trei ani de cercetare si prospectari, aveau reteta perfecta, mai lipsea locatia propice. “Suntem situati intr-un spatiu cu traditie pentru bautul berii in Iasi, aici a fost un restaurant cunoscut de toti bautorii de bere de pana in anii ‘90. Este adevarat ca in ultima perioada locul a avut o alta destinatie, dar se pare ca oamenii si-au adus aminte foarte repede unde se poate bea o bere buna”, a spus Adrian Christescu.

Meniul, permanent actualizat
Dupa terminarea Facultatii de Hidrotehnica a Institutului Politehnic, a lucrat trei ani ca agent de vanzari, pentru ca in 1997 sa infiinteze propria companie. Nu are contracte cu statul, insa declara ca plateste lunar la bugetele de stat si locale taxe si impozite de peste 100.000 de euro. “Prin munca mea si a colegilor mei, prin proiectele pe care le-am conceput, am atras fonduri europene in valoare de 827.000 euro”. E multumit acum de noua afacere, pentru ca este ceea ce si-a dorit, un loc in care lucrurile sunt rostuite si treaba se face temeinic, in care se fauresc si se cimenteaza prietenii.
Unic in toata zona Moldovei prin oferta mai mult decat generoasa de bere, “Atelierul” are o bucatarie romaneasca cu specific ardelenesc. Daca la capitolul bere au semnat un parteneriat cu doi producatori de talie mondiala, Carlsberg si Bavarom, in ceea ce priveste mancarea colaboreaza numai cu producatori mici, locali, care tin la traditie. “Nu lucram cu fabrici, eu am o mare problema cu calitatea mancarii”, a marturisit Adrian Christescu. Toate produsele sunt aduse din locuri in care exista mici producatori, verificati in prealabil pentru ca proprietarii tin foarte mult la gust. Au impletit cu succes traditia berilor straine cu cea a bucatariei romanesti. Meniul, actualizat periodic, este un fel de publicatie lunara cu retete, program muzical, promotii, oferta felurilor de mancare din care dispar produsele cu o vanzare mai slaba, locul lor fiind luat de propuneri de experimente gastronomice.

Beraria culturala
Patronii cauta mereu metode prin care sa atraga clienti, fiind prezenti pe site-uri de socializare, organizand concerte si lansari de carte. Iasul nu se poate plange de lipsa pub-urilor si restaurantelor, insa aici poti veni sa citesti in timp ce bei o bere (exista cateva rafturi pline cu carti si reviste), poti urmari emisiunea preferata la televizor in timp ce iei masa sau pur si simplu poti petrece cu prietenii. In fiecare seara incepand cu ora 19, in “Atelierul de bere” se asculta muzica live: luni jazz, marti rock, miercuri si vineri fanfara de alamuri, joi duo vioara si pian, sambata café-concert, duminica lansari de carte. “Suntem bucurosi ca avem o clientela extrem de variata, sunt oameni de absolut toate varstele si ceea ce e mai interesant, avem zile in care doamnele sunt mult mai numeroase decat barbatii”, a declarat Adrian Christescu. Afisele, mari si colorate, impanzesc peretii si au si ele o poveste a lor. O parte a fost primita de la producatori, alta a fost gandita chiar de patroni. Acestia au gasit cateva ilustratii mai vechi, din perioada celui de-al doilea razboi mondial, sovietice si naziste deopotriva, din care s-au eliminat toate referirile politice, transformandu-se astfel in afise de promovare a consumului de bere.

Cu halba de-acasa
“Atelierul de bere” este singurul loc din Iasi in care se serveste berea casei, o bautura buna cu un pret mai mult decat prietenos. Meniul nu contine bere autohtona de niciun fel. Tuborg si Carlsberg sunt facute in Romania, in rest, toate celelalte sunt din import, inclusiv berea atelierului. Aceasta apartine concernului Carlsberg si este produsa special pentru restaurantele si pub-urile cu care exista un contract de colaborare strans si de lunga durata.
“Berea care se poate bea la noi are un gust pe care nu-l mai intalnesti nicaieri in oras si nu se poate compara cu cea gasita in tara la pet, sticla sau orice alt ambalaj. Este stiut faptul ca diferenta dintre fabricatia berii straine si cea romaneasca este imensa. O bere nu poate fi facuta fara 35 de zile de fermentatie, la noi nu stiu niciuna care sa treaca de 6 zile de fermentatie”, a declarat Adrian Christescu. Berea casei (4,5 lei/400 ml) este cea mai cautata si cea mai ieftina. Pentru cea mai scumpa bere la draught platesti 37 lei, insa halba are 2.500 ml. La sticla, cea mai ieftina bere este Tuborg (5 lei), in timp ce la polul opus se afla Brooklyn Lager (12.5 lei). Clientii fideli au posibilitatea sa isi serveasca berea din halbele proprii, aduse de acasa, pe care, dupa ce au terminat de baut, le pot inchide cu un lacat intr-una din casetele celor trei rasteluri.

...............
caseta:

Oferte speciale
In meniul cu “Beri speciale” gasim, de exemplu, Bavaria Malt Apple sau Malt Peach (Olanda), Bernard Plum FA (Cehia), Paulaner Original Munchner (Germania), Hobgoblin Ruby Beer (Anglia), Samuel Adams (SUA), Asahi Super Dry (Japonia), Tsingtao (China) si multe altele, fiecare avand o scurta prezentare a gustului, continutului si zonei de provenienta.
Daca nu contine alcool, nu inseamna ca bautul ei nu reprezinta o experienta deosebita. Si asta pentru ca in lista berilor fara alcool sunt trecute trei sortimente, Bavaria (cu malt, mar si piersica), Bernard (cu cirese si pruna) si Holsten. Pretul pleaca de la 5.5 si ajunge pana la 10 lei.

Cuvinte cheie: bere, atelierul de bere, sortimente de bere


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu