miercuri, 30 noiembrie 2011

Gastile de romani ii jumulesc pe britanici, la "alba-neagra" chiar la ei acasa, pe podul peste Tamisa

Uluitor. Românii au exportat jocul de bâlci  “Alba neagra” si in capitala Marii Britanii.  |mpartiti in doua-trei gasti, românii iau banii turistilor si englezilor chiar lânga Big Ben, unul din simbolurile Londrei. Inventivitatea si agerimea românilor intrec cu mult vigilenta politiei britanice. Un adevarat mecanism de pacalit autoritatile si multimile, care imbogatesc românii tupeisti si fara chef sa munceasca cinstit. Un reporter  “7est” le-a urmarit de toate miscarile.

Langa Big Ben

Zilnic podul de peste Tamisa, de lânga Palatul Westminster, este strabatut de mii de turisti si localnici. Un traseu perfect pentru punerea in scena a celui mai vechi joc de strada prin care se pot jecmani bani de la cei naivi. E vineri dupa amiaza, una din perioadele cele mai aglomerate din acest punct al Londrei. Echipele de români care practica acest joc ilegal stiu foarte bine când si cum sa actioneze. Fie sunt rromi, fie români frumos imbracati, acestia par la prima vedere simpli turisti care se plimba si fac fotografii pe lânga Big Ben. O miscare prin care fileaza de fapt locul de politisti. |n gasti sunt atât femei cât si barbati, exact ca niste grupuri de turisti. Dupa ce se asigura ca nu sunt politisti in zona, romanii se posteaza in trei locuri pe podul peste Tamisa. La capetele podului câtiva tin de paza sa anunte daca se apropie politia, iar gasca din mijloc incepe jocul. Un lider scoate din buzunar trei carti si o batista pe care le asaza direct pe trotuar. 

Prieteni ca momeala

Conducatorul de joc incepe sa manuiasca cele trei carti strigând din când in când intr-o engleza cu accent românesc “Who win today a lot of maney?”, adica “Cine câstiga astazi o multime de bani?”. Mâinile ii merg fara incetare pe cele trei carti, un “As” si doi de “zece”, pe care le tot asaza când in triunghi, când in rând. O persoana indrazneste sa parieze ca va ghici cartea cea mare. |ndrazneala e bine calculata, deoarece e o femeie chiar din gasca lor. Ea pariaza cu o bancnota de 5 lire ca va sti unde este “As”-ul. “This one” si pune degetul pe o carte, pe care o si nimereste, bineinteles. Deja in jurul lor s-au oprit si alti curiosi care incep sa creada ca pot câstiga si ei. |n câteva minute un alt asa zis turist vine sa joace si el. E de fapt, tot un barbat tot din trupa lor. Dealerul pierde asadar, de doua ori la rand, cate 5 lire. Din nou, cei prezenti incep sa prinda curaj si incet, incet pariaza bani crezând ca pot câstiga si ei. Dar nu se intampla asa. Cand in joc intra londonezi sau turisti, dealerul incepe, miraculos, sa castige doar el. |n jumatate de ora a adunat cel putin 50 de lire. Daca ar putea juca toata ziua, continuu ar câstiga. La câtiva metri distanta, alta gasca de romani joaca “alba-neagra” cu o bila si trei pahare.

Organizati ca la carte

Romanilor le merg mainile, dar si ochii. Se uita permanent jur imprejur si devinbanuitori daca cei care stau in preajma lor de mult timp nu se prind in joc. Profilul celor care fac parte din trupele expertilor in “alba-neagra” pare mereu acelasi. Barbatii sunt imbracati fie in training, fie in jachete de blug cu pantofi sau adidasi destul de murdari fata de cum ii poarta turistii sau londonezii. Si femeile, cele care tin de “sase” sau care depoziteaza castigurile sunt usor de recunoscut. Poarta cercei mari de aur, geci scurte, blugi, cizme pâna la genunchi si posete pe umar pe care le tin strâns. |n ele se colecteaza banii. Tot ele sunt cele care stau cel mai la distanta de dealer si fug primele in caz ca apare o trupa de politisti pentru a salva castigurile.

“Sase, vine garda”

Gastile de jucatori sunt extrem de bine organizate. Astfel, pe pod au stabilit doua zone de joc, la cateva sute de metri distanta una de alta. Acolo se afla cate un dealer, dar si cate una doua “momeli”, oameni tot de-ai lor care castiga regulat pentru a le da incredere si londonezilor sa parieze. Intreaga afacere e supravegheata ca la carte. La ambele capete ale podului se afla alte persoane din gasca care tin de “sase” si care ii alerteza pe jucatori cand in zona se apropie politia.In momentul in care se anunta prezenta vreunei patrule, isi strange catrafusele, preda femeilor banii si, dintr-o data, cu mainile in buzunare se transforma in cel mai cinstit turist ce vrea sa admire frumusetea Big Ben-ului. Pentru a stopa totusi acest joc ilegal ce se desfasoara chiar in inima Londrei, oamenii legii au propus infiintarea unor posturi de urmaritori  in civil care sa anihileze practicile românilor. |n aceasta vineri de noiembrie politistii par a fi tot mai multi. ”Hai, ca azi cam atât a fost. Doar i-am spus lui Ioan sa venim mai devreme”, bombaneste unul dintre români suparat ca politia le-a stricat afacerile pe ziua de azi.

..................

Cum functioneaza jocul

”Alba-neagra” este un joc din care nu se câstiga in niciun caz in mod onest. Pentru joc este nevoie de trei piese identice: pahare de plastic, carti de joc, capace sau cutii de chibrituri. |n cazul in care se joaca cu recipiente e nevoie si de o bila moale. Scopul este de a ghici unde este cartea cu valoarea cea mai mare sau sub care recipient este ascunsa bila.

Frauda intervine atunci când operatorul de joc iese pe strada cu mai multi complici. Acesti falsi jucatori au roluri multiple printre care de a sta de sase, de bodyguard in caz ca tinta devine indisciplinata, de animator pentru a momi si paria si de scut pentru a apara operatorul de a fi surprins in imagini care sa il invinovateasca.

Degetare, coji de nuci

“Alba-neagra” dateaza din Grecia Antica si poate fi observata si in picturi Europene din Evul Mediu. |n anii 1790 jocul era numit ”thimblerig” de la ”thimble”, in engleza degetar, pentru ca acesta era jucat la inceput cu degetare pentru cusut. Mai târziu au fost folosite coji de nuci (wallnut shells) si astazi e numit ”shell game” in engleza, adica ”jocul cojilor” desi astazi sunt mai populare paharele de plastic sau capacele de sticla.

E imposibil ca o tinta sa câstige, indiferent daca stie trucul sau nu, sau daca ”din greseala” alege paharul corect. Printr-o prestidigitatiei foarte abila, operatorul va ascunde mingea fara ca tinta sa isi dea seama. Oricare jucator suspectat ca ar intelege trucul sau vrea doar sa urmareasca jocul va fi imediat indepartat de complici. Practicarea acestui joc este interzisa oriunde in lume.

Acest desen ilustreaza un operator facand jocul ”cestilor si bilelor”. Alba-neagra are originile in acest truc. Acest desen ilustreaza un operator facand jocul ”cestilor si bilelor”. Alba-neagra are originile in acest truc. Cuvinte cheie: alba neagra, Tamisa


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu