miercuri, 23 noiembrie 2011

Lovitura lui Marcel: REGELE MEZEL trimite saptamanal in Anglia 20 de tone de preparate din carne

Carnatii, pastrama, chisca modoveneasca sau toba traditionala de la “Marcel” au ajuns deliciu pe mesele locuitorilor din Londra. Preparatele din carne ale afaceristului din Rachiteni, judetul Iasi, se vand in mai multe magazine din Londra, alaturi de alte produse romanesti si poloneze. 

Mancare est europeana
Sloganul ”Marcel...de ai pofta de mezel” se aude acum pana in Marea Britanie. Preparatele din carne sunt cautate de englezi, care au dat de gustul bunatatilor din Iasi. Aproape in fiecare cartier mai mare din capitala Marii Britanii, cunoscatorii stiu ca pot gasi preparate traditionale marca “Marcel” in cadrul magazinelor numite “Prahova, Food from Eastern Europe”. “In general, vin romani sau polonezi, dar avem si clienti fideli englezi sau de alte nationalitati. Sunt persoane care s-au obisnuit cu un anumit sortiment si mereu vin sa il cumpere”, a afirmat o vanzatoare de nationalitate poloneza ce lucreaza intr-unul din magazinele “Prahova”.

“Ne aminteste de gustul de acasa”
”Cand venim de la lucru ne oprim sa mai cumparam cate ceva de aici. Ce gasim aici ne aminteste de gustul de acasa. Nici nu se compara cu preparatele engleze de carne, care nu prea au gust. E gustul cu care ne-am obisnuit. De obicei, eu cumpar pastrama sau tochitura”, a spus Ciprian, un tanar roman care  tocmai iesea din magazin. Lantul de magazine la care se gasesc produsele marca “Marcel” se aprovizioneaza de la un depozit. Marfa este adusa acolo saptamanal din Romania, iar apoi este distribuita catre punctele de desfacere din metropola britanica. Preturile in lire nu par a fi o problema pentru cei care lucreza pe salarii tot in lire. De exemplu, jumatate de kilogram de tochitura se poate cumpara aici cu 6,5 lire, o pastrama in vid cu 2 lire, iar pentru o tava cu mici se plateste pana la 5 lire.

20 de tone saptamanal
Pe piata britanica, “Marcel” a patruns la sfarsitul anului 2006. In Anglia se exporta toata gama de produse, insa cele mai cautate sunt cele traditionale. Caltabosul, chisca, drobul taranesc, slanina fiarta cu boia, toba ca la mama acasa, sunt doar o parte din produsele care pot fi gasite in magazinele londoneze “Prahova, Food from Eastern Europe”. Acestea sunt livrate saptamanal cu un tir ce contine aproximativ 20 de tone de produse. “De pe piata externa am primit numai cuvinte de lauda referitor la calitatea produselor noastre, aceleasi produse livrandu-se si pe piata interna. Intre ele nu exista nicio deosebire de calitate si ambalare. Produsele de pe piata externa reprezinta 30% din productia proprie”, a declarat Gheorghe Airinei, director in cadrul companiei ”Marcel”. Firma mai exporta si in Italia, Spania, Cipru, Grecia, Germania si Portugalia.

Lovitura lui Marcel
Preparatele din carne ”Marcel” sunt cunoscute in zona Moldovei si mai ales in Iasi. Afacerea a fost pornita de Marcel Iacob. Pe cand avea 26 de ani, Marcel Iacob, de profesie mecanic auto, a plecat in Cipru unde a lucrat intr-un atelier de utilaje second hand aduse din Anglia, pe care le curata si repara. In aceasta perioada s-a imprietenit cu proprietarul unui mic magazin de mezeluri de la care a invatat cum se fabrica produsele din carne. A stiut atunci cum avea sa investeasca banii castigati in Cipru. S-a intors la Rachiteni, unde a cumparat o ferma de vaci, aflata in faliment. ”In jurul acelui grajd a fost construita toata fabrica de mezeluri Marcel”, spunea, in 2008, tot pentru 7est, Marcel Iacob. Pentru a detine controlul intregului flux tehnologic, ”Marcel” a mai infiintat un abator si o firma de distributie.

Cuvinte cheie: Marcel, carne, preparate carne, mezel, londra, transport


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu