miercuri, 23 noiembrie 2011

Sefii PDL Iasi au iesit din criza. Movila si Oprea isi ridica vile somptuoase

Parlamentarii PDL au scos banii de la saltea si au iesit la cumparaturi. Pentru ei, criza pare depasita. Astfel, deputatul Petru Movila a urgentat lucrarile de constructie la vila pe care si-o ridica intr-un peisaj mirific: pe malul lacului Dorobanti. Desi a plecat mai tarziu in cursa, senatorul Dumitru Oprea incearca sa recupereze timpul pierdut. Muncitorii pe care i-a angajat lucreaza de zor la casa de pe strada Toma Cozma, intr-una din cele mai linistite zone ale Copoului. Cu achizitii mai putin spectaculoase, dar importante, se mai afla pe lista senatorul Mihaela Popa care a cumparat un apartament si deputatul Nicusor Paduraru care a luat un teren in comuna Aroneanu, in suprafata de peste 1.500 de metri patrati, dar si un autoturism marca Peugeot, modelul 508.

Pe locul fostei pasuni
Deputatul Petru Movila s-a casatorit anul acesta cu Raluca Neagu. In paralel, a marit ritmul la casa pe care o are in constructie pe malul lacului Dorobanti, in comuna Aroneanu. Un peisaj desprins parca din povesti, terenul lui Movila oprindu-se practic in lacul Dorobanti. Potrivit declaratiei de avere, in 2006, Movila a cumparat acolo 400 de metri patrati. In 2009, actuala sotie, Raluca Neagu, a completat “mosia de la Dorobanti” cu inca 240 de metri patrati. O suprafata suficienta. “Cand am cumparat terenul, prin 2006, acolo era o pasune a satului Dorobanti. Satenii pasteau acolo gastele”, isi aduce aminte Movila. Motivul pentru care a cumparat terenul pare bine intemeiat. “Mi-a placut mult zona. Am zis ca il ingradesc si o sa merg in timpul liber la pescuit acolo”, spune deputatul iesean.

Valoare totala: 60.000 euro
Insa, la inceputul acestui an, Movila s-a apucat de casa. “Are o suprafata la sol de aproximativ 85 de metri patrati. Casa are parter plus mansarda cu o suprafata utila de aproximativ 150 de metri patrati. La parter am living si bucatarie, iar la etaj sunt doua dormitoare si un birou. Pana acum am investit aproximativ 25-30.000 de euro, insa evaluarea proiectului este de aproape 60.000 de euro. Pot sa spun ca mai am mult de munca pana o voi finaliza. Asta pentru ca atat eu cat si sotia am adunat banii din salarii. Noi nu avem alte venituri ca sa finalizam rapid aceasta constructie. Din 2006 de cand tot strang bani pentru aceasta casa, eu zic ca am construit putin”, a explicat Movila.

Terenuri in zonele limitrofe
Din 2006, cand a cumparat acest teren, si pana in acest in cand s-a apucat de casa, deputatul iesean a mai facut cateva investitii. Potrivit declaratiei de avere, Movila a cumparat doua terenuri: unul in suprafata de 2.500 de metri patrati la Ciurbesti si inca 800 de metri patrati la Barnova. In 2010 si-a completat averea cu inca 5.000 de metri patrati la Miroslava. Tot in 2010, Movila si-a descopertit pasiunea pentru arta si a cumparat obiecte de arta in valoare de 8.900 de euro si bijuterii estimate la 13.500 de euro. Om strangator, deputatul iesean a pus la “saltea” peste 39.000 de euro, potrivit declaratiei de avere.

S-a pornit greu
Colegul sau de partid, senatorul Dumitru Oprea nu s-a lasat mai prejos. Lucreaza de zor la casa de pe strada Toma Cozma. In 1996, Oprea si-a cumparat o casa batraneasca  de 42 de metri patrati amplasata pe un teren de aproape 700 de metri patrati intr-o zona buna a orasului, aproape de Universitate. In primavara acestui an, senatorul democrat liberal a inceput santierul. “La finele lui martie am obtinut avizul de contructie si in aprilie m-am apucat de treaba. Cel mai mult a durat sa gasesc acea firma care nu a avut niciodata contract cu universitatea unde am fost rector pana in 2008. Nu am vrut niciun moment sa las loc de discutii. Voi credeti ca nu mi-as fi dorit sa am o casa cu curte si gradina la 40 de ani cand am cumparat terenul? Eram si sunt o persoana publica si a trebuit sa astept”, explica Oprea.

Stalpi de consolidare
Casa pe care o contruieste pe strada Toma Cozma va avea o suprafata totala locuibila de 140 de metri patrati. Chiar daca este putin mai mica decat a deputatului Petru Movila, investitia este mult mai mare. “Acolo este o panta destul de mare. Sub casa eu am 10 stalpi de aproximativ 10 metri. E ca la Academus (caminul Universitatii “Al. I. Cuza” – n.r.) unde s-au bagat 340 de stalpi de 14 metri pentru a se consolida malul. Pot sa spun ca sub casa am mai bagat inca o casa. Asta pentru ca aceasta consolidare m-a costat aproximativ 25.000 de euro. Evaluarea totala a proiectului depaseste 100.000 de euro”, afirma Oprea. Dupa cum povesteste, casa de pe strada Toma Cozma va avea la parter bucatarie, baie, living si camera centralei. “La etaj am un dormitor si un birou-dormitor care este pentru copii. In orice caz pana in vara sunt obligat sa o termin deoarece le-am promis copiilor ca atunci cand vor veni acasa, constructia va fi finalizata”, declara Oprea.

Are si economii serioase
Daca in partid a existat o competitie intre Oprea si Movila, la constructia de case, lucrurile stau un pic altfel. “Nu se pot lua decizii politice. Aici BPN (Biroul Permanent National – n.r.) nu mai poate interveni. Doar BPF isi va spune cuvantul, adica Biroul Permanent al Familiei”, afirma Oprea razand. La capitolul economii, Oprea, profesor de economie, si-a demonstrat profesionalismul. Potrivit declaratiei de avere, senatorul iesean are un cont la BCR in suma totala de 212.000 lei, trei conturi la BRD in valoare de 878.000 de lei, 35.590 de dolari si 88.500 de euro. De asemenea, Oprea mai detine titluri de stat la BRD in valoare de 390.000 de lei si inregistreaza venituri anuale impreuna cu sotia sa de aproximativ 270.000 de lei. Un simplu calcul matematic arata ca senatorul Dumitru Oprea are o avere de peste 2 milioane de lei, adica 500.000 de euro.
Oprea asteapta ca Movila sa-si onoreze promisiunea fata de el. “Mereu imi spunea: <>. Insa nu stiam ca e inaintea mea cu constructia”, spune Oprea.

___________________________

Popa, activa pe piata imobiliara

Un alt politician iesean care a iesit la cumparaturi pe timp de criza este senatorul PDL Mihaela Popa. Potrivit declaratiei de avere, in 2011, aceasta si-a cumparat un apartament cu 2 camere in suprafata totala de 62 de metri patrati. In 2010, senatorul iesean si-a achizitionat si o casa de vacanta la Dobrovat, in suprafata de aproximativ 75 de metri patrati. Achizitia din acest an a fost dublata si de doua vanzari. Mihaela Popa a vandut un apartament cu 33.000 de euro si un autoturism Renault cu 8.200 de lei. La capitolul economii, senatorul democrat a pus la saltea “doar” 135.000 de lei.

Paduraru si-a luat Peugeot
Nici deputatul democrat Nicusor Paduraru nu a simtit criza. In acest an, Paduraru si-a achizitionat un teren in comuna Aroneanu in suprafata de peste 1.500 de metri patrati si un autoturism marca Peugeot modelul 508. Potrivit site-ului Peugeot, acest model are un pret de pornire pentru varianta standard de 25.000 de euro. Totodata, in luna martie a acestui an, Paduraru a contractat un credit in valoare de 83.000 de lei, adica aproximativ 20.000 de euro. Potrivit declaratiei de avere, Nicusor Paduraru impreuna cu sotia sa inregistreaza anual venituri de pste 80.000 de lei.

Cuvinte cheie: avere, popa, vila, movila, oprea, PD-L, Criza


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu