miercuri, 30 noiembrie 2011

Vasile Astarastoae a dat, din nou, ochii cu procurorii anticoruptie

Lotul UMF a ajuns, pentru a doua oara, in fata procurorilor anticoruptie. Vasile Astarastoae, rectorul universitatii iesene, a fost cel care a stat cel mai putin in sediul directiei nationale anticoruptie. Fusese chemat ca sa consulte dosarul, lucru pe care nu l-a facut, pe motiv ca l-a studiat deja din presa. Declaratia ironica a rectorului vine dupa ce acesta a semnalat in nenumarate randuri faptul ca nu este normal ca informatii trunchiate din dosar sa fie facute publice, mai ales ca este vorba despre o ancheta aflata in plina desfasurare.

Primul ajuns la sediul directiei nationale anticoruptie a fost prorectorul Dragos Pieptu si avocata sa, Maria Aldea, cea care il apara si pe profesorul Vasile Astarastoae. Rezervata in declaratii, avocata a tinut insa sa transmita un mesaj procurorilor anticoruptie.

Dupa nici 20 de minute, Dragos Pieptu a iesit din biroul procurorilor. In stilul caracteristic, i-a jignit pe jurnalistii aflati in fata sediului DNA.

La scurt timp au coborat dintr-un taximetru, cu bratele pline de acte, directorul firmei maguay, Curvin Gabriel Pughin si avocata sa. Ultimul care a dat ochii cu procurorii anticoruptie a fost rectorul universitatii de medicina.

Rectorul iesean este acuzat de aderare la un grup infractional, abuz in serviciu, conflict de interese si fals pentru rambursarea la universitatea de medicina a unor fonduri. Procurorii anticorptie i-au interzis sa paraseasca tara timp de 30 de zile. Alaturi de Astarastoae, mai sunt cercetate alte 15 persoane si 3 societati comerciale. Dosarul deschis de DNA vizeaza trucarea unei licitatii pentru un proiect de e-learning, in valoare de 6,4 milioane de lei, finantat din bani europeni.

Cuvinte cheie: astarastoae, umf, iasi, dna


View the original article here

Primarul a primit o scrisoare in care este amenintat cu moartea

Primarul Gheorghe Nichita a primit o scrisoare in care este amenintat cu moartea. Edilul spune ca documentul ar fi semnat in numele a 250 de someri care au fost disponibilizati de la CET Iasi. Protestatarii solicita sa opreasca procesul de concesionare a sisitemului de termoficare. Primarul are si un termen limita pentru aceasta solicitare: 1 decembrie. In caz contrar, mesajul scrisorii este urmatorul: va face sarbatorile de iarna in sicriu. In cadrul unei conferinte de presa, primarul Gheorghe Nichita a citit o scrisoare cel putin bizara. Documentul reprezinta o amenintare la adresa sa in calitate de primar al orasului, dar si la adresa familiei sale. "Daca pana pe data de 1 decembrie 2011 nu anulati definitiv licitatia privin concesionarea serviciului de termoficare din 20 decembrie anul acesta, noi va promitem ca sarbatorile de iarna le veti face sau in sicriu sau in puscarie in cel mai bun caz. Asteptam pana la 1decembrie 2011 o noua hotarare de consiliu care sa valideze propuneriloe noastre, sau dumneavoastra si familia sunteti in foarte mare pericol pentru ca aproape 250 de someri de la CET sunt disperati si capabili de orice", se arata in scrisoare. Nichita spune ca este obisnuit cu amenintarile si cu santajul, acesta nu este primul. Primarul a depus o plangere la politie si o sesizare la Parchet, pentru a vedea din partea cui vin amenintarile.

Cuvinte cheie: amenintari, primar, moarte


View the original article here

Un barbat si-a taiat gatul cu un ferestrau, din cauza singuratatii

Esecul in casnicie l-a afectat grav si pe un iesean, de 33 de ani, care a inghitit insecticid de suparare ca l-a parasit sotia. Cand a auzit ca femeia alaturi de care traieste de ani buni vrea sa divorteze, un gand negru de a renunta la viata l-a facut sa recurga la gestul extrem. Mai grav este insa cazul unui alt barbat, din Botosani, care si-a taiat gatul cu un ferestrau. A fost adus cu elicopetrul in Iasi, iar medicii fac tot posibilul ca sa ii salveze viata.

Mama barbatului de 35 de ani a fost cea care a sunat disperata la 112 si a anuntat ca fiul ei zace intr-o balta de sange, cu un ferestrau in mana. Medicii ajunsi la locul solicitarii au ramas inmarmuriti cand au vazut ca barbatul folosise unealta ca sa isi taie gatul. Starea lui fiind foarte grava, s-a luat decizia transportarii lui la Iasi, cu elicopterul.

De la aeroport a fost preluat de un echipaj SMURD si dus de urgenta la spitalul Sf Spiridon, unde medicii specialisti pregatisera deja sala de operatie.

Barbatul locuia singur, motiv pentru care dadea uneori semne de depresie. Povara singuratatii l-a afectat grav si pe un iesean, care atunci cand a auzit ca sotia sa vrea sa divorteze a inghitit doua cani de insecticid.

Dupa ce i s-au facut procedurile specifice de eliminare a substantei toxice, a fost internat la sectia de terapie intensiva. Starea lui este stabila, dar nu a trecut inca pericolul- pot aparea oricand complicatii, avertizeaza medicii.

Cuvinte cheie: botosani, elicopter smurd, iasi, suicid


View the original article here

Specialistii din Romania si Republica Moldova vor incerca, cu bani europeni, sa combata fenomenul abandonului scolar

Specialisti in educatie din Romania si Republica Moldova vor incerca, pana in octombrie anul viitor, sa combata abandonul scolar. Activitatile prin care se doreste reintegrare scolara si prevenirea abandonului scolar vor fi derulate printr-un proiect finantat cu bani europeni.

Proiectul se va derula pina in octombrie 2012 si are ca obiectiv general imbunatatirea programelor de reintegrare scolara si prevenirea abandonului scolar din Romania si Republica Moldova.

Proiectul este derulat de asociatia salvati copii, in parteneriat cu inspectoratul judetean de politie.

Grupul tinta este format din 200 de specialisti in educatie din Romania si Republica Moldova, 100 de institutii guvernamentale si neguvernamentale implicate in procesul educational si 2000 de copii atat din mediul rural cat si din mediul urban.

Cuvinte cheie: iasi, ipj, salvati copii, proiect european


View the original article here

In Iasi se va construi o noua biserica. Intra in text ca sa afli locatia lacasului sfant

Intr-un spital, este important ca alinarea pacientilor sa nu se refere doar la confortul fizic, ci si la cel psihic. Este premiza pe care merge preotul de la spitalul de Boli Infectioase, care militeaza pentru infiintarea unei biserici in unitatea spitaliceasca. A inceput deja sa stranga donatii, pentru ca de alte fonduri nu dispune, iar constructia lacasului sfant ar urma sa inceapa anul viitor.

Preotul care are grija de sufletul bolnavilor de la Spitalul de Boli Infectioase spera ca oamenii cu stare sa ii auda mesajul si sa doneze bani pentru infiintarea unei capele in curtea unitatii spitalicesti.

Rugaciunea trateaza durerea trupeasca si le reda pacientilor speranta de viata. De asemenea, o biserica le-ar fi de folos si rudelor celor internati.

Preotul de la Spitalul de Boli Infectioase a si botezat luna aceasta doi bebelusi internati initial in stare grava in spital. Ambii copii au plecat acasa sanatosi.

Cuvinte cheie: spitalul de recuperare, biserica, iasi


View the original article here

Gastile de romani ii jumulesc pe britanici, la "alba-neagra" chiar la ei acasa, pe podul peste Tamisa

Uluitor. Românii au exportat jocul de bâlci  “Alba neagra” si in capitala Marii Britanii.  |mpartiti in doua-trei gasti, românii iau banii turistilor si englezilor chiar lânga Big Ben, unul din simbolurile Londrei. Inventivitatea si agerimea românilor intrec cu mult vigilenta politiei britanice. Un adevarat mecanism de pacalit autoritatile si multimile, care imbogatesc românii tupeisti si fara chef sa munceasca cinstit. Un reporter  “7est” le-a urmarit de toate miscarile.

Langa Big Ben

Zilnic podul de peste Tamisa, de lânga Palatul Westminster, este strabatut de mii de turisti si localnici. Un traseu perfect pentru punerea in scena a celui mai vechi joc de strada prin care se pot jecmani bani de la cei naivi. E vineri dupa amiaza, una din perioadele cele mai aglomerate din acest punct al Londrei. Echipele de români care practica acest joc ilegal stiu foarte bine când si cum sa actioneze. Fie sunt rromi, fie români frumos imbracati, acestia par la prima vedere simpli turisti care se plimba si fac fotografii pe lânga Big Ben. O miscare prin care fileaza de fapt locul de politisti. |n gasti sunt atât femei cât si barbati, exact ca niste grupuri de turisti. Dupa ce se asigura ca nu sunt politisti in zona, romanii se posteaza in trei locuri pe podul peste Tamisa. La capetele podului câtiva tin de paza sa anunte daca se apropie politia, iar gasca din mijloc incepe jocul. Un lider scoate din buzunar trei carti si o batista pe care le asaza direct pe trotuar. 

Prieteni ca momeala

Conducatorul de joc incepe sa manuiasca cele trei carti strigând din când in când intr-o engleza cu accent românesc “Who win today a lot of maney?”, adica “Cine câstiga astazi o multime de bani?”. Mâinile ii merg fara incetare pe cele trei carti, un “As” si doi de “zece”, pe care le tot asaza când in triunghi, când in rând. O persoana indrazneste sa parieze ca va ghici cartea cea mare. |ndrazneala e bine calculata, deoarece e o femeie chiar din gasca lor. Ea pariaza cu o bancnota de 5 lire ca va sti unde este “As”-ul. “This one” si pune degetul pe o carte, pe care o si nimereste, bineinteles. Deja in jurul lor s-au oprit si alti curiosi care incep sa creada ca pot câstiga si ei. |n câteva minute un alt asa zis turist vine sa joace si el. E de fapt, tot un barbat tot din trupa lor. Dealerul pierde asadar, de doua ori la rand, cate 5 lire. Din nou, cei prezenti incep sa prinda curaj si incet, incet pariaza bani crezând ca pot câstiga si ei. Dar nu se intampla asa. Cand in joc intra londonezi sau turisti, dealerul incepe, miraculos, sa castige doar el. |n jumatate de ora a adunat cel putin 50 de lire. Daca ar putea juca toata ziua, continuu ar câstiga. La câtiva metri distanta, alta gasca de romani joaca “alba-neagra” cu o bila si trei pahare.

Organizati ca la carte

Romanilor le merg mainile, dar si ochii. Se uita permanent jur imprejur si devinbanuitori daca cei care stau in preajma lor de mult timp nu se prind in joc. Profilul celor care fac parte din trupele expertilor in “alba-neagra” pare mereu acelasi. Barbatii sunt imbracati fie in training, fie in jachete de blug cu pantofi sau adidasi destul de murdari fata de cum ii poarta turistii sau londonezii. Si femeile, cele care tin de “sase” sau care depoziteaza castigurile sunt usor de recunoscut. Poarta cercei mari de aur, geci scurte, blugi, cizme pâna la genunchi si posete pe umar pe care le tin strâns. |n ele se colecteaza banii. Tot ele sunt cele care stau cel mai la distanta de dealer si fug primele in caz ca apare o trupa de politisti pentru a salva castigurile.

“Sase, vine garda”

Gastile de jucatori sunt extrem de bine organizate. Astfel, pe pod au stabilit doua zone de joc, la cateva sute de metri distanta una de alta. Acolo se afla cate un dealer, dar si cate una doua “momeli”, oameni tot de-ai lor care castiga regulat pentru a le da incredere si londonezilor sa parieze. Intreaga afacere e supravegheata ca la carte. La ambele capete ale podului se afla alte persoane din gasca care tin de “sase” si care ii alerteza pe jucatori cand in zona se apropie politia.In momentul in care se anunta prezenta vreunei patrule, isi strange catrafusele, preda femeilor banii si, dintr-o data, cu mainile in buzunare se transforma in cel mai cinstit turist ce vrea sa admire frumusetea Big Ben-ului. Pentru a stopa totusi acest joc ilegal ce se desfasoara chiar in inima Londrei, oamenii legii au propus infiintarea unor posturi de urmaritori  in civil care sa anihileze practicile românilor. |n aceasta vineri de noiembrie politistii par a fi tot mai multi. ”Hai, ca azi cam atât a fost. Doar i-am spus lui Ioan sa venim mai devreme”, bombaneste unul dintre români suparat ca politia le-a stricat afacerile pe ziua de azi.

..................

Cum functioneaza jocul

”Alba-neagra” este un joc din care nu se câstiga in niciun caz in mod onest. Pentru joc este nevoie de trei piese identice: pahare de plastic, carti de joc, capace sau cutii de chibrituri. |n cazul in care se joaca cu recipiente e nevoie si de o bila moale. Scopul este de a ghici unde este cartea cu valoarea cea mai mare sau sub care recipient este ascunsa bila.

Frauda intervine atunci când operatorul de joc iese pe strada cu mai multi complici. Acesti falsi jucatori au roluri multiple printre care de a sta de sase, de bodyguard in caz ca tinta devine indisciplinata, de animator pentru a momi si paria si de scut pentru a apara operatorul de a fi surprins in imagini care sa il invinovateasca.

Degetare, coji de nuci

“Alba-neagra” dateaza din Grecia Antica si poate fi observata si in picturi Europene din Evul Mediu. |n anii 1790 jocul era numit ”thimblerig” de la ”thimble”, in engleza degetar, pentru ca acesta era jucat la inceput cu degetare pentru cusut. Mai târziu au fost folosite coji de nuci (wallnut shells) si astazi e numit ”shell game” in engleza, adica ”jocul cojilor” desi astazi sunt mai populare paharele de plastic sau capacele de sticla.

E imposibil ca o tinta sa câstige, indiferent daca stie trucul sau nu, sau daca ”din greseala” alege paharul corect. Printr-o prestidigitatiei foarte abila, operatorul va ascunde mingea fara ca tinta sa isi dea seama. Oricare jucator suspectat ca ar intelege trucul sau vrea doar sa urmareasca jocul va fi imediat indepartat de complici. Practicarea acestui joc este interzisa oriunde in lume.

Acest desen ilustreaza un operator facand jocul ”cestilor si bilelor”. Alba-neagra are originile in acest truc. Acest desen ilustreaza un operator facand jocul ”cestilor si bilelor”. Alba-neagra are originile in acest truc. Cuvinte cheie: alba neagra, Tamisa


View the original article here

marți, 29 noiembrie 2011

O fetita de trei ani a fost transportata cu elicopterul Smurd de la Vaslui la Iasi

O fetita de trei ani din judetul Vaslui a ajuns duminica la pranz in stare grava la Spitalul de Copii "Sfanta Maria" din Iasi. Copila a fost transportata cu elicopterul Smurd. 40% din corpul fetitei este afectat de arsuri de gradul doi si trei. Medicii Smurd spun ca starea de sanatate a fetitei este extram de grava, iar prognosticul este rezervat. Fetita a ajuns la spitalul din Vaslui cu arsuri pe mare parte din corp, dupa ce hainele i-au luat foc in timp ce se juca nesupravegheata pe langa soba din casa. Interventia echipajului a
fost cu atat mai complicata cu cat fetita, de etnie roma, nu stie nici un cuvant in limba romana. Zborul a decurs in conditii normale. Fetita a fost preluata de ambulanta Smurd si transportata de urgenta la Spitalul de Copii "Sfanta Maria". Mama micutei nu a putut sa o insoteasca pentru ca regula spune ca atunci cand transportul se face cu elicopterul Smurd doar nou nascutii merg insotiti de mama. Medicii s-au aratat destul de rezervati in privinta sanselor de supravetuire ale micutie. Copila a fost internata la clinica de arsi din cadrul Spitalul pentru Copii "Sfanta Maria", unde i-au fost acordate ingrijiri de specialitate.

Cuvinte cheie: copil, ars, elicopter, smurd


View the original article here

De ziua lor, studentii au protestat. Sunt nemultumiti ca nu le sunt respectate drepturile

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti (ANOSR) din Romania a demarat joi, 17 noiembrie, cu ocazia zilei internationale a studentului, actiuni de protest in toata tara. Motivul pare intemeiat. Sunt nemultumiti de modul in care Ministerul Educatiei trateaza drepturile studentilor din Romania. Drepturile incluse in Statutul Studentului sunt un pas inainte spre atingerea unui prag de normalitate in invatamantul superior din Romania, se arata intr-un comunicat de presa emis de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din
Romania. Studentii spun ca aceasta actiune este un prim semnal de alarma, insa daca Ministerul nu va da nici un semn, lucrurile vor denatura. Actiuni de protest au avut loc in toate centrele universitare din tara.

Cuvinte cheie: studenti, protest


View the original article here

Luati masuri si puneti un semafor la interesectia din zona Tepro!

Intersectia de la Tepro, este, in fiecare zi, un motiv de nervi pentru soferii care tranziteaza zona. Asta pentru ca pana in acest moment, comisia de circulatie din cadrul Primariei nu a luat nici o masura in privinta montarii unui semafor in acea interesectie atat de circulata. Reprezentantii muncipalitatii spun insa ca vor cauta o solutie, astfel incat nervii soferilor sa nu mai fie intinsi la maxim, stand minute bune si pandind un moment in care pot traversa zona. Primarul Gheorghe Nichita spune ca e treaba comisiei de circulatie
sa discute despre fluidizarea traficului in zona respectiva si membrilor acestora le revine sarcina de a lua decizii cu privire la montarea unor semafoare. De curand a fost semaforizata intersectia din zona Dispecer, o intersectie la fel de aglomerata in trecut dar care acum asigura fluidizarea traficului.

Cuvinte cheie: intersectie, semafor


View the original article here

Mai multi studenti greci s-au luat la bataie din cauza unei femei

Studentilor greci le plac iesencele. Poate putin prea mult, am putea spune, dupa ce in weekend, intr-un bar din centrul orasului, a iesit un scandal monstru intre mai multi tineri greci. Ei au baut si s-au luat la cearta din cauza unei fete. Scandalul a degenerat, iar petrecaretii au fost ridicati pe sus de politisti si dusi la sectie.

Cetatenii greci, studenti cu totii in Iasi, au mers in barul unui mall si au petrecut cateva ore bune. Paharele au curs, iar la un moment dat un scandal monstru s-a iscat intre ei. Totul ar fi pornit, se pare, din cauza unei femei. Unul dintre tineri a iesit extrem de sifonat din bar- doar politistii au reusit sa-l scoata din mainile colegilor nervosi. Petrecaretii au fost luati pe sus, urcati in duba si dusi la sectia de politie, iar barul a fost inchis, lucru ce le-a starnit nemultumirea si celorlalti clienti.

La sectia a III de politie au aparut, curand, si prietenii celor implicati in scandal, ca sa se asigure ca sunt teferi.

Pentru ca se aflau sub influenta bauturilor alcoolice, politistii au reusit cu greu sa ii stapaneasca. Unii nici macar nu-si mai aminteau unde au fost batuti.

Dupa ce au stat de vorba cu fiecare in parte, oamenii legii au stabilit vinovatii si i-au amendat.

Cuvinte cheie: cafepedia, moldova mall, iasi, greci, scandal, politie


View the original article here

Sa-i facem pomenirea de 7 ani. Iasul metropolitan, cel mai ambitios proiect al politicienilor locali, a fost ingropat

Sa-i facem pomenirea de 7 ani. Iasul metropolitan, cel mai ambitios proiect al politicienilor locali, a fost ingropat 7estbeta Vineri
25 Noiembrie 2011

Despre noi
Contact

Despre noi

Contact

Instal Construct General Adaugare bookmarkAbonare la fluxul RSS Agenda |Esential |Exclusiv |Metropola |Strada |Banii |International |Ultima ora |Educatie |Politica |Justitie |Inedit |Interviu |Analiza |Video 7 EST arrow Stiri arrow Metropola  mondenarrow ViataReportajTehnologieMondenExpresso Virginitate de vanzare pe internet: himen artificial la 25 euro bucata Virginitate de vanzare pe internet: himen artificial la 25 euro bucataCu 600 de euro, fetele dornice pot redeveni virgine, in…  VIDEO INCENDIAR (+18): Acesta e motivul divortului lui Kim Kardashian? SANTIERUL PALAS, DECOR INEDIT PENTRU O COLECTIE NICHI - CRISTINA NICHITA Amy Winehouse era logodita in secret cu Reg TravissLa IasiLux TaxiImpact FMAlba ca ZapadaIulius Mall FacebookNissaInorasApollonia stangaCarettaSalina Bodyline monden Lautarul Cordunenilor s-a reprofilat: canta sub podurile din Londra pentru 100 de lire pe zi Lautarul Cordunenilor s-a reprofilat: canta sub podurile din Londra pentru 100 de lire pe ziLautarul Cordunenilor s-a mutat, cu tot cu acordeon, langa London…  Asasinul Ilincai Ganju si-a premeditat crima. Risca intre 15 si 25 de ani de puscarie Un spectacol planetar Honorius Prigoana trage de femei in cluburi sa le sarute [VIDEO] monden DELPHI a inaugurat, oficial, fabrica de la Miroslava DELPHI a inaugurat, oficial, fabrica de la MiroslavaDuminica dimineata premierul Emil Boc a participat la ceremonia de…  O varsta fara ghinion: 13 ani pentru Google Pe 6 iunie, Steve Jobs va prezenta noutatile Apple: Mac OS X Lion, iOS 5 si iCloud Microsoft ar putea plati 8 miliarde de dolari pentru Skype monden Gastile de romani ii jumulesc pe britanici, la "alba-neagra" chiar la ei acasa, pe podul peste Tamisa Gastile de romani ii jumulesc pe britanici, la Gastile de romani au ridicat escrocheria la rang de arta…  Botezatu are iubita din Italia Steve Jobs, in concediu din motive medicale Toyota dezvolta un nou motor electricmonden expreso titles. Primarul a primit o scrisoare in care este amenintat cu moartea
expreso titles. ASA CEVA NU ATI MAI CITIT: Scrisoarea fetei violata de tata, o marturie tulburatoare
expreso titles. In Iasi se va construi o noua biserica. Intra in text ca sa afli locatia lacasului sfant
expreso titles. Vasile Astarastoae a dat, din nou, ochii cu procurorii anticoruptie
expreso titles. Specialistii din Romania si Republica Moldova vor incerca, cu bani europeni, sa combata fenomenul abandonului scolar
expreso titles. Un iesean a ajuns la spital dupa ce a fost batut de amantul sotiei sale
 Tag Cloud Iasi Poli Iasi accident bani barbat bataie copii copil crima deces elevi femeie fotbal gripa porcina iesean incendiu meci monica columbeanu politie romania scandal sex spital studenti arrow AgendaEsentialExclusivMetropolaStradaBaniiInternationalUltima oraEducatiePoliticaJustitieIneditInterviuAnaliza Sa-i facem pomenirea de 7 ani. Iasul metropolitan, cel mai ambitios proiect al politicienilor locali, a fost ingropat Autor: Cristi Tanasa 21 Nov 2011 Comentarii: 0 Vizualizari: 269 voteaza! 12345

In urma cu sapte ani, sefii judetului anuntau un mega proiect ce-ar fi trebuit sa schimbe radical fata Iasului. Zona Metropolitana, asa cum a fost el numit, reunea Iasul si 13 comune limitrofe municipiului, cele de pe o raza de 30 de kilometri. La acea vreme, printre investitiile planificate se numarau doua baze nautice si de agrement, cinci noi cartiere rezidentiale, o statiune balneara, sosea de centura, drum expres spre Cluj, o noua autogara, zona cargo si pista la Aeroport, un centru expozitional si zeci de kilometri de noi drumuri judetene si comunale asfaltate. Electrificarea tuturor gospodariilor si racordarea fiecarei case la apa curenta si canalizare erau considerate mizilicuri. Valoarea totala a acestor proiecte de vis era estimata atunci la peste 3 miliarde de euro. Iasul urma sa inghita practic cele 13 comune si sa se dezvolte armonios. Populatia urma sa depaseasca 500.000 de locuitori. Dupa 7 ani, ne-am trezit din vis: de majoritatea proiectelor s-a ales praful, iar investitiile ce s-au derulat totusi au fost facute haotic, fara a se mai tine cont de proiectul initial.

Marire si decadere

Refacearea centrului istoric al Iasului, un proiect in valoare de aproximativ 3 milioane de euro se afla si acum pe hartie. Cladirile de patrimoniu de pe strada Cuza Voda urmau sa revina la parfumul de epoca de odinioara. Autoritatile au calculat aproximativ 31.000 de metri patrati de imobile ce urmau sa fie reabilitati, iar zona urma sa se transforme intr-un obiectiv turistic numai bun de pus pe harta turistilor straini. In 2004, acest proiect era prioritar pentru autoritati. A evoluat repede, insa doar pe hartie. In 2007, spre exemplu, suprafata vizata ajungea la 40 de hectare, iar sefii Primariei visau sa obtina 23 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. Trei ani mai tarziu, visele s-au naruit. Sefii din Primarie au revenit cu picioarele pe pamant. Si-au dat seama ca zona vizata este detinuta in mare parte de privati, iar Uniunea Europeana nu ofera niciun cent pentru asa ceva. Proiectul a fost abandonat.

Autogara ioc

Orice Zona Metropolitana trebuie sa aiba si o autogara pe masura. Asa ca autoritatile au prevazut in 2004 un proiect maret de aproximativ 2 milioane de euro. Locatia propusa: Tudor Vladimirescu, in curtea fostei SC Autobuzul, actuala RATP. In prezent valoarea proiectului a crescut de zece ori, investitia cifrandu-se la 20 de milioane de euro. Investitia n-a fost abandonata definitiva, dar nici nu avanseaza.

Teatrul, salvat indirect

Teatrul de vara de langa Palatul Culturii se afla si el pe lista marilor investitii ale Zonei Metropolitane. Se dorea modernizarea cladirii pentru care se calculasera costuri in 2004 de aproximativ 525.000 de euro. Cladirea de peste 4.000 de metri patrati apartinea Consiliului Local Iasi. Teatrul de vara urma sa fie modernizat si concesionat. Putem spune ca acest proiect este realizat in proportie de 50% pentru ca imobilul a fost concesionat la pachet cu strandul si alte terenuri din zona pentru constructia ansamblului Palas.

Incubator avem, unde sunt afacerile?

Intr-o zona metropolitana se presupune ca afacerile ar trebui sa mearga snur. Investitorii ar bate la portile orasului cu valizele cu bani. Asa ca autoritatile s-au gandit din timp. Asa a luat nastere centrul de afaceri Tehnopolis. O cladire impunatoare amplasata pe un teren in suprafata de aproximativ 10 hectare de teren. Valoarea totala a investitiei, 6,4 milioane de euro. Imobilul exista, insa firmele nu se inghesuie asa cum isi inchipuiau sefii judetului. E practic singurul proiect serios ce a fost finalizat, insa rezultatele sunt mai degraba apa de ploaie.

Aeroportul, subiect etern

Modernizarea Aeroportului Iasi este un alt proiect ambitios al Zonei Metropolitane. In 2004 se vorbea deja de modernizarea actualei piste, dar si de construirea unei zone cargo. Aceasta urma sa fie constituita dintr-un sistem de depozite care sa permita ca de pe aeroportul iesean sa se efectueze si zboruri comerciale. Calculele proiectului aratau ca la Iasi urmau sa fie aduse zilnic 300 de tone de marfuri. Costul estimat de autoritati la acea vreme pentru modernizarea aeroportului si zona cargo se ridica la 12 milioane de euro. Au trecut sapte ani de atunci iar aceste doua proiecte au ramas la faza de discutii. Insa, investitiile de 12 milioane de euro s-au transformat intr-un proiect ambitios de aproximativ 200 de milioane de euro pe care sefii judetului se cearta de luni bune in fiecare sedinta de Consiliu Judetean.

Case de vacanta

Nu numai Iasul urma sa-si schimbe fata in proiectul Zona Metropolitana. Si comunele din jur aveau sa puna umarul la nasterea metropolei. Astfel, la Barnova si la Miroslava urmau sa rasara “paduri de vile” pe terenurile puse la dispozitie de primariile celor doua comune. De exemplu, Barnova urma sa puna la bataie 5 hectare de teren in satul Visani, la sud de ferma 2 Peri. Planul era pus la punct pana la cel mai mic detaliu. Terenul urma sa se tranzactioneze cu maxim 10 euro metrul patrat, iar casele care urmau sa rasara nu aveau voie sa aiba mai mult de 2 etaje plus parter. Comuna Miroslava contribuia la proiect cu un teren amplasat in zona Metro in suprafata de 80 de hectare. Cu alte cuvinte, doua comune puneau la bataie 85 de hactare de teren pe care urmau sa se construiasca cel putin 850 de vile. In ciuda faptului ca pana in 2008, cand piata imobiliara mergea turata la maxim, s-au construit poate mai mult de 850 de case in cele doua comune, sefii judetului nu pot spune ca proiectul a fost realizat deoarece imobilele au fost construite pe terenuri vandute de localnici si nu de primarii.

Proiecte de business

O alta localitate apropiata Iasului care contura proiectul Zona Metropolitana este Letcani. Pe pasunea comunei, un teren in suprafata de 3 hectare, urma sa fie construita o statiune balneara. De asemenea, la 2 kilometri paralel cu drumul judetean Iasi – Ciurea, autoritatile au identificat o parcela de 30 de hectare de teren detinuta de Primaria Miroslava si unele persoane fizice. Zona era vizata pentru construirea unei zone de agrement, dar si pentru activitati piscicole. La Dorobanti urma sa fie realizata o baza nautica moderna. La Frasuleni, in comuna Victoria urma sa se amenajeze un iaz cu peste pe un teren in suprafata de aproximativ 5.000 de metri patrati. Toate aceste proiecte care aduceau un suflu nou comunelor din jurul Iasului au fost date uitarii. Pe pasunea de la Letcani pasc in continuare vitele satenilor, la Miroslava nu s-a mai construit nicio baza de agrement sau pescuit, iar la Dorobanti, baza nautica existenta se degradeaza pe zi ce trece.

Mini-sosea de centura

Soseaua de centura a fost si ea inclusa in planul de organizare a metropolei. Un drum ce pe hartie ocolea Iasul de la intrarea in oras in zona Antibiotice, traversa sesul Bahluiului si Miroslava, trecea pe la CUG si se unea cu drumul DN 24 spre Vaslui. Proiectul era estimat la 100 milioane de euro. Timp de patru ani, adica pana in 2008, s-a lucrat mai mult la proiect. Planul a fost modificat si a fost prevazuta o centura ocolitoare de 24 kilometri, iar cele 100 de milioane de lei s-au dublat. Lucrarile au demarat in 2008, iar pana acum s-au finalizat doar 6 kilometri din cei 24. Cu alte cuvinte, un proiect inceput, dar departe de a fi finalizat.

Au ramas pe hartie

In orice caz, cel mai ambitios proiect din Zona Metropolitana il reprezinta drumul expres Iasi – Targu Mures - Cluj. Axa est-vest, cum era numita de reprezentantii Consiliului Metropolitan, avea in proiect o lungime de 450 de kilometri si costa aproximativ cateva miliarde de dolari, daca era construita de la zero. In prezent, avem zero kilometri din aceasta sosea. Gropa ecologica ce urma sa deserveasca 500.000 de locuitori ai metropolei a ramas si ea un vis. In concluzie, cele mai multe dintre proiecte au fost abandonate. O mica parte au fost demarate, dar si acelea cu modificari substantiale, care nu mai tin cont de proiectul metropolei Iasi, o aglomerare urbana ce-ar fi trebuit sa numere 500.000 de suflete.

Politicienii isi toarna cenusa in cap

Politicienii aflati azi in functii importante rad amar ei insisi cand isi amintesc de minunatiile puse in proiecte acum 7 ani. “Am auzit de acest proiect pe vremea lui Flaiser (Lucian Flaiser, fost presedinte al CJ – n.r.). Arata pe hartie ca un fel de megapolis. La noi s-au avansat multe promisiuni, unele realizabile, altele nu. De exemplu axa est – vest este realizabila. Recent a fost inclusa pe lista cu coridoare a Uniunii Europene si vom putea accesa fonduri europene in perioada 2014 - 2020 pentru acest proiect. Atunci noi vom fi la putere si vom face acest proiect. Aeroportul este si el realizabil”, a declarat Relu Fenechiu, deputat PNL. Liberalul a mai precizat ca Zona Metropolitana este un concept de dezvoltare a Iasului care trebuie analizat pe o perioada de cel putin 50 de ani. Daca nu vom fi atenti ne vom dezvolta haotic. “Nerealizabil este proiectul statiunii balneare de la Letcani. Nu poti sa faci pe o pasune turism. Sa modernizam mai degraba statiunile existente. Sau mai bine am dezvolta zona soselei de centura. Acolo putem construi parcuri industriale pentru ca avem nevoie sa dezvoltam real economia. Avem nevoie de locuri de munca. Avem nevoie de bani. Abia apoi ne distram. De acest sector se va ocupa privatul”, a subliniat Fenechiu.

“Trebuie reanalizat”

Reprezentantii Consiliului Judetean, una din institutiile implicate in proiect, admit ca problema ar trebui reanalizata. “Este un proiect mai vechi despre care au vorbit politicienii Iasului. Unele sunt in diferite faze de executare, altele au fost blocate. La prima vedere totul pare mort. Insa, in orice caz, entitatea juridica creata special pentru acest proiect ar trebui sa-si contureze mai bine fisa postului, sa genereze idei si sa actualizeze vechile proiecte”, a explicat Constantin Adascalitei, vicepresedintele Consiliului Judetean.

“Proiectul a murit prin deces”

Victor Chirila, celalalt vicepresedinte al Consiliului Judetean, dar care a trecut si prin scaunul de primar al unei comune din Zona Metropolitana, nu-si aduce aminte prea multe amanunte despre acest proiect. “Dupa parerea mea, pot sa spun ironic, ca proiectul a murit prin deces. Erau promisiuni multe, insa nu s-a realizat mare lucru. Trebuiau dezvoltate caile de acces din comunele aflate in raza zonei Metropolitane, lucru care nu s-a intamplat. In ultima perioada nici nu am mai auzit mare lucru despre acest proiect”, a declarat Chirila.

Proiect de campanie?

Nici democrat liberalii nu au vorbe de lauda la adresa acestui proiect. “O sa auzim mereu despre Zona Metropolitana in campania electorala. Daca cineva s-ar fi aplecat serios asupra acestui proiect, el putea fi realizat. Ca idee este foarte bun si totodata interesant. Insa trebuie abordat cu proiecte minimale cum ar fi infrastructura si apoi dezvoltat pe investitii ample. Aeroportul putea fi facut, insa liderii politici si consilierii judeteni ar trebui sa-si asume acest esec pentru ca nu s-au inteles asupra unui proiect fiabil. Axa est-vest este un proiect realizabil, si nimeni din Romania nu si-l poate asuma ca fiind al lui, pentru ca a fost inclus de Uniunea Europeana pe lista coridoarelor internationale”, a explicat Petru Movila, deputat PDL.

....................

Membri Fondatori ai Zonei Metropolitane:

Primaria Iasi Consiliul Judetean Iasi Comunele: Aroneanu, Barnova, Ciurea, Holboca, Letcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomesti, Ungheni, Valea Lupului, Victoria Galerie Media Back More   Cuvinte cheie: proect, Iasi, metropola

sus Adauga Comentariu Nume si prenume *
Adresa de e-mail *
Mesajul tau *
Cod de securitate *


 

Stiri similare Nichita, primar cu frecventa redusa Managerii Politehnicii trebuie sa aduca la club un atacant si un fundasIASUL A FOST INGHITIT DE GLOD MEGA-PROCES: Un barbat din Iasi cere 3,6 miliarde de la stat deoarece s-a imbolnavit grav pe cand facea armataImens scandal porno la IasiAndrei Cristea, cu un pas la Politehnica IasiTrei tineri care clonau cardurile unor britanici au fost arestati la IasiAvertizare hidrologica cod galben pentru judetele Iasi, Vaslui si BotosaniTu faci muzica video stiri Samsung Galaxy S II face caterinca de iPhone 4S Samsung Galaxy S II face caterinca de iPhone 4S Samsung Galaxy S II face caterinca de iPhone 4S Vezi video Noul videoclip Vunk&Antonia Noul videoclip Vunk&Antonia Noul videoclip Vunk&Antonia Vezi video Cat de sexy este Irina Shayk! Cat de sexy este Irina Shayk! Cat de sexy este Irina Shayk! Vezi video Mega Video: Vocea Olandei Mega Video: Vocea Olandei Mega Video: Vocea Olandei Vezi video Gol uluitor marcat de Falcao la futsal Gol uluitor marcat de Falcao la futsal Gol uluitor marcat de Falcao la futsal Vezi video SUPER VIDEO: evolutia jocurilor de fotbal pe calculator SUPER VIDEO: evolutia jocurilor de fotbal pe calculator SUPER VIDEO: evolutia jocurilor de fotbal pe calculator Vezi video

Deputatii au dat liber la eutanasierea maidanezilor. Esti de acord?

Maidanezii pot fi eutanasiati la decizia administratiei locale, dupa consultarea cetatenilor. Da
Nu
Ma mai gandesc
 

arrow Alta categorieLiga ISport International UPA l-a premiat pe luptatorul iesean, Catalin Morosanu UPA l-a premiat pe luptatorul iesean, Catalin Morosanu
Catalin Morosanu, studentul Universitatii ”Petre Andrei” din Iasi, care sambata…Povestea cutremuratoare a lui Paul Gascoine Povestea cutremuratoare a lui Paul Gascoine
Paul Gascoine a vorbit deschis despre ultima perioada din viata…Fotbalistii englezi, trimisi la Auschwitz Fotbalistii englezi, trimisi la Auschwitz
Selectionerul italian al reprezentativei Albionului va merge la vara in…Capat de linie! Legia - Rapid 3-1! Giulestenii, OUT din Europa League Capat de linie! Legia - Rapid 3-1! Giulestenii, OUT din Europa League
Aventura europeana a Rapidului s-a oprit la Varsovia, unde elevii…Vaslui - Sporting 1-0 si oamenii lui Hizo viseaza la calificare! Vaslui - Sporting 1-0 si oamenii lui Hizo viseaza la calificare!
Denis Zmeu a reusit aseara un gol de care isi…HAI LA MECIUL VASLUI - SPORTING! HAI LA MECIUL VASLUI - SPORTING!
Te trimitem la meciul Vaslui – Sporting!Poti castiga un… Anunturi gratuite Iasi ?   nicolina- rond vechi, apartament 3 camere, 82mp ?   Ultramodern 2 c d tg. cucu - podul de fier ?   Casa dancu ?   Opel Corsa B 1997 ?   aparat foto fujifilm JV110 ?   Dvd player portabil avs, tv incorporat ?   1 camera libera din 3 nicolina 100 euro ?   Vila Horpaz terra stiri dr euro euro Grade CelsiusTemperatura acumTemperatura acumIasi arad bacau botosani braila brasov bucuresti buzau calafat calarasi campina caransebes ceahlau toaca cluj-napoca constanta constanta craiova focsani galati gheorgheni giurgiu iasi oradea petrosani pitesti ploiesti prundu rimnicu vilcea satu mare sibiu slatina slobozia sulina talmaciu timisoara tirgoviste vf. omu Stare vremeVineri Sambataastazimainetemperaturi astaziGrade Celsiustemperaturi maineGrade Celsius StiriAgenda, Esential, Exclusiv, Metropola, Strada, Banii, Ultima ora, Educatie, Politica, Inedit, International, Interviu, Justitie, Analiza, MondenReportaj, Viata, Tehnologie, Expresso, Monden, SportLiga I, Sport International, Alta categorie, home none Harta Site Uzabilitate Confidentialitate 7est Ajutor Cariere Reclamatii Publicitate Despre 7est Contactati-ne none Trustul Media 7est Romania © 2008
Toate drepturile rezervate, toate materialele prezentate pe acest site sunt protejate conform legilor in vigoare runner=new PeriodicalExecuter(function(pe) { layout.run();}, 5); replaceRadios();

View the original article here