Pretul incalzirii pentru aceasta iarna ramane, deocamdata, invaluit intr-un mister total. Cele 55.000 de familii inca racordate la sistemul centralizat de incalzire nu stiu nici acum cat vor plati pentru o gigacalorie. Singura cifra aruncata pe piata e de 266 lei pentru o gigacalorie. Daca acesta va fi pretul final, inseamna ca facturile la caldura din aceasta iarna vor fi, in medie, cu 44% mai mari fata de sezonul rece precedent.
Se fac calcule
Sistemul centralizat de incalzire a fost preluat, de cateva zile, de compania franceza Dalkia. Din totalul angajatilor de la CET, au fost concediate aproximativ 500 de persoane. Al doilea moment important al preluarii va fi cel in care compania va anunta pretul cu care va vinde populatiei gigacaloria. Saptamana trecuta, Mihai Chirica, seful directiei tehnice a Primariei, sustinea ca nu au fost finalizate calculele. „Depinde foarte multe de pretul la care compania va achizitiona combustibilul”, a declarat Chirica referindu-se la cumpararea huilei necesare producerii energiei termice.
Combustibil pentru o luna
In acest moment, in depozitele de la CET mai sunt maxim 20.000 de tone de huila ceea ce, potrivit surselor din companie, ar fi suficient pentru furnizarea caldurii timp de o luna, cu temperaturi nu foarte scazute. Recent, oficiali ai Primariei au afirmat ca negocierile purtate pana acum intre municipalitate si Dalkia au facut ca pretul gigacaloriei sa se invarta in jurul sumei de 266 lei. Pentru comparatie, daca in ianuarie trecut, la un apartament cu doua camere factura la caldura a fost de 222 lei (la 185 lei/gcal), atunci, in ianuarie 2012, la 266 lei/gcal, factura la incalzire pentru acelasi tip de apartament ar putea urca pana la 319 lei.
Scenariu apocaliptic
Reprezentantii asociatiilor de proprietari cu un ochi rad si cu altul plang. Astfel, cu cat se amana data stabilirii pretului gigacaloriei, cu atat e mai bine pentru locatari pentru ca acestia vor plati caldura la pretul actual. „Nu cred ca se va calcula retroactiv pretul gigacaloriei“, a afirmat Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari. Pe de alta parte exista temerea ca nu cumva amanarea modificarii de tarif sa aduca cu sine si o crestere mai insemnata. „Eu am auzit chiar de 320 de lei o gigacalorie, ceea ce ar fi extrem de mult“, a adaugat Bucur.
Cluj – 165 lei/gcal
La 266 lei pentru o gigacalorie, pretul ar fi printre cele mai mari din tara. Cel mai mare ramane cel stabilit de Consiliul Local Constanta care a prevazut un tarif de 338 lei, dar acolo Primaria a anuntat si cresterea ajutoarelor acordate populatiei. Astfel, potrivit estimarilor facute de Primaria Constanta, aproximativ jumatate din cele 80.000 de familii racordate la sistem vor primi ajutoare de caldura. De cealalta parte, cele mai mici tarife raman la Cluj Napoca (165 lei/gcal) si Bucuresti (170 lei/gcal). In aceste doua cazuri, dupa eliminarea subventiei ce era acordata de Guvern, municipalitatile au decis sa acopere diferenta din surse proprii astfel incat populatia sa nu treaca prin socul scumpirii.
Confuzie generala
O alta problema cu sistemul de termoficare din Iasi, preluat recent de Dalkia, este relatia contractuala furnizorul si beneficiar, dar si modul de plata al facturilor. Astfel, anterior, CET avea semnate contracte individuale cu cateva mii de familii. Nimeni nu a putut preciza daca acestea vor fi sau nu reinnoite de noul furnizor. Pe de alta parte, Dalkia are contract direct cu Primaria. Astfel, municipalitatea va trebui sa achite direct contravaloarea agentului termic, urmand ca ulterior sa se indrepte impotriva populatiei rau-platnice. Nici despre datoriile istorice ale populatiei ce nu si-a platit serviciile ani la rand nu se stie ce se va intampla.
Pretul platit de populatie pentru o gigacalorie in alte mari orase
- Cluj 165 lei/gcal
- Constanta 338 lei/gcal
- Timisoara 252 lei/gcal
- Oradea 235 lei/gcal
- Bucuresti 170 lei/gcal
- Calarasi 212 lei/gcal
- Brasov 192 lei/gcal
- Craiova 194 lei/gcal
- Tg. Mures 231 lei/gcal
La Constanta, Consiliul Local a decis majorarea ajutoarelor de incalzire, astfel ca mai bine de jumatate din cele 80.000 familii racordate la sistemul centralizat de incalzire vor beneficia de sprijin financiar
In vara, reprezentantii Primariei sustineau ca la CET mai sunt racordate 55.000 de familii. Acum, nimeni nu poate preciza cu exactitate numarul consumatorilor, mai ales ca in cele doua reprize ale crizei apei calde din toamna multi ieseni s-au debransat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu