vineri, 31 mai 2013

14. Stanley Village din Hong Kong

Drumul cu autobuzul din cartierul Central al Hong Kong-ului spre Satul Stanley (in chineza Chek Chu) dureaza 40 de minute si trece prin cel mai pitoresc traseu, des frecventat de turisti.

De la etajul autobuzului poti admira pe rand cartierul intesat de turnuri sau hipodromul din Happy Walley, impresionantul South Pacific ClubHotel, Cricket Club, cel mai inalt zgarie nori de locuinte din lume si Repulse Bay, unde se afla cea mai apreciata plaja din Hong Kong, cu uriasa spartura intr-o cladire masiva unde constructorii au lasat un spatiu rectangular, pentru ca dragonul insetat, pe timp de seceta, sa poata veni in golf si sa bea apa.

Cea mai mare parte a traseului spre Stanley Village o reprezinta drumul Tai Tam care trece pe langa Rezervatia Nationala cu acelasi nume. Denumirea de sat este pur istorica, deoarece la aceasta data Stanley Village numai sat nu e. Aceasta enclava extraordinar de frumoasa, asezata la malul marii, te uimeste cu cladirile exclusiviste, fie vile, fie blocuri de apartamente, asezate de-alungul principalei strazi a cartierului. Stanley Village exista, ca fiind cea mai mare asezare comerciala din zona si rai al piratilor la sosirea britanicilor in 1841. Pe atunci localnicii se ocupau in special, pe langa produsele de pescarie, cu piata de fructe si legume provenite de la fermierii locali. Cu timpul trasformarile s-au facut rapid, magazinele, barurile, restaurantele si marfurile multicolore s-au diversificat, multumind clientela tot mai pretentioasa. Stanley Market satisface pe multi maniaci ai shopping-ului cu tot ce le trece prin minte.

In prezent multe mii de turisti, mai ales sambata si duminica, invadeaza piata acestui atragator Village. Aici exista marfuri pentru toate buzunarele: in conglomeratul de chioscuri si tarabe se gasesc suveniruri, ceainice, bijuterii, ceasuri, pantofi de sport, imbracaminte, obiecte de artizanat, tablouri, portelanuri, articole tehnice si multe alte produse de vanzare, cu preturi negociabile.

Incercam o negociere la o haina in stil indian, in culori pastelate, cu doua vanzatoare chineze amabile dar hotarate sa tina la pret. Ne tinem darji, iar dupa o jumatate de ora, dupa ce una dintre vanzatoare vorbeste indelung la telefon cu patronul, cumparam haina mai ieftina cu un sfert din pretul cerut. Cu rabdare si politetea cuvenita reusesti sa faci economii substantiale si in lumea afacerilor cu marfuri de firma. La ora noastra de cumparaturi, sus deasupra unei tarabe un pulover urias in care incapeau cel putin trei barbati voluminosi starnea rasul femeilor ce treceau pe sub el, pe motive doar de ele stiute.

Alaturi de magazine, in nordul Golfului Stanley se afla pe un teren asanat, cea mai veche cladire coloniala, Murray House, mutata din Cartierul Central al Hong Kong-ului bucata cu bucata. La parterul ei cu restaurante si magazine am poposit la ora pranzului si bine am facut. Mancarea delicioasa ne-a dat putere pentru restul vizitelor.

Cladirea are la etaj sediul Muzeului Maritim Hong Kong. In aceeasi zona se afla Stanley Plaza din care poti sa ajungi usor la Stanley Market cam la 300 de metri si la cele trei temple Pak Tai, Tin Hau construit in 1767 si dedicat protectoarei navigatorilor, Kwun Yam zeita a compasiunii, sau la Debarcaderul Blake.

Pe o carare frumos amenajata cu grilaje mestesugit imbinate, prin jungla, ne-am deplasat doar pana la micutul Templu Pak Tai, construit in stanca si batut permanent de vanturile si valurile Marii Chinei de Sud.

Tot in sudul golfului se afla Colegiul exclusivist St.Stephen si Cimitirul Militar Stanley, cu randuri identice de lespezi perfect intretinute. Din primii colonisti ai anului 1842 au mai ramas doar cateva morminte. Cimitirul a fost reconstruit dupa circa 70 de ani in memoria eroilor cazuti in luptele cu japonezii din cel de-al doilea Razboi Mondial. Mai jos se afla minunata Plaja St.Stephen preferata de multi Hong Kong-ezi in zilele de sarbatori si nu numai.

De Boboteaza am participat la slujba tinuta de Mitropolitul orthodox grec Nectarie (al Asiei de Sud-Est si Hong Kong) la Debarcaderul Negru din Stanley Village, unde a fost aruncata in mare o cruce aurita, iar doi tineri, excelenti inotatori, au scos-o in timp record la suprafata.

Din cauza adancimii apei, in mod prevazator, valoroasa cruce a fost legata initial cu o sfoara de grilajul debarcaderului pentru a nu disparea in valurile agitate din spre larg.

Mitropolitul Nectarie este un luptator ingrijorat ca guvernul de la Beijing nu ia in considerare ortodoxia, pe langa cele cinci religii oficiale ale Chinei: Budismul, Taoismul, Crestinismul Catolic, Crestinismul Protestant si Islamismul. Aceasta personalitate ortodoxa, Mitropolitul Nectarie, ne-a primit calduros si cu doi ani in urma la bieserica din Hong Kong. Acolo, la un moment dat, Tatal Nostru rostit de persoane de nationalitati diferite, pe rand, fiecare in limba lor, suna ciudat pentru noi.

Amestecul de crestini ortodocsi: greci, chinezi, francezi, englezi, indieni, romani, coreeni, spanioli si de alte nationalitati formau un mic Babilon in care fiecare, totusi, stia ce zice celalalt. Iata o cale de a invata o limba straina!

La final, intr-o camaruta laterala toti credinciosii erau indemnati, intr-o atmosfera vesela si cordiala, sa serveasca din bunatatile oferite de preoti si enoriasi, in timp ce-si impartaseau trairile si bucuria revederii.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu