miercuri, 29 mai 2013

„Mă doare spatele. Mă ajută dacă port un corset?“

Când este utilizat pentru probleme ale coloanei lombare (n.r. - zona salelor), corsetul nu poate fi purtat mai mult de doua saptamâni, zi de zi. Purtarea acestuia trebuie asociata cu gimnastica, necesara pentru a mentine tonusul muscular.

Lorena, din Iasi: „Am de ceva timp dureri de spate - chiar daca abia am împlinit 30  de ani. Cred ca motivul sunt orele petrecute în fata calculatorului. O prietena m-a sfatuit sa-mi cumpar din farmacie un corset pentru spate, pe care sa-l port atunci când lucrez. As dori sa cunosc si parerea unui specialist. Sunt într-adevar utile? Reduc durerile? Îl pot purta zilnic? Va multumesc“.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: „Exista într-adevar pe piata orteze sau corsete care sunt indicate si utile pentru tot ceea înseamna suferinta discala, fie ca este lombara (la nivelul salelor) sau cervicala (zona gâtului). Astfel de orteze pot fi folosite si în cazul scoliozelor aparute din adolescenta. Pot fi foarte bune pentru corectarea posturii sau în cazul unei scolioze care decompenseaza. De altfel, orice suferinta musculara poate fi diminuata daca musculatura este pusa în repaus timp de câteva zile prin acest mijloc de contentie care este corsetul sau orteza. Rolul lor este de contentie: sa imobililizeze pentru o perioada de timp segmentul respectiv de musculatura. Dar, mare atentie: ele pot fi utilizate pentru o durata scurta de timp. De exemplu, pentru coloana lombara, daca un corset este utilizat în cazul unei discopatii, nu poate fi purtat mai mult de doua saptamâni, zi de zi. Si, de obicei, purtarea acestuia trebuie asociata cu exercitii fizice, care sa mentina tonusul muscular. Asta deoarece, sub acest regim de contentie musculatura „se leneveste“, devine hipotona. Iar hipotonia musculara creste instabilitatea, abdomenul se relaxeaza si „trage“ de coloana. Deci, persoanele cu afectiuni discale (afectiuni „vinovate“ în cea mai mare parte de durerile de spate ) pot purta astfel de corsete maximum doua saptamâni. Timp în care trebuie sa faca si gimnastica, pentru a mentine tonusul musculaturii. Bineânteles, acest tip de corset poate fi utilizat si accidental - îl port într-o zi în care trebuie sa depun un efort mai sustinut, o zi în care trebuie sa stau mai mult timp în picioare. Mâine, daca am o zi mai relaxanta, care nu solicita foarte mult coloana vertebrala, nu mai trebuie sa-l port. As vrea sa mai fac o precizare cu privire la tipul de corset pe care trebuie sa-l alegem. Sunt fel de fel de adaptari de la clasicul brâu si pâna la corsetele moderne care se gasesc în farmacii sau la firme specializate.  Ce conditii trebuie sa îndeplineasca un corset lombar pentru a-si atinge scopul de contentie: el trebuie sa fie suficient de înalt pentru a ajunge de la nivelul primei coaste de sus si pâna la creasta iliaca (n.r. - portiune a oaselor bazinului). De asemenea, trebuie sa ofere un mijloc de contentie, adica sa-l simti putin, dar sa nu incomodeze, sa nu limiteze respiratia. Foarte important este însa sa nu fie subdimensionat - lat sa cuprinda toata coloana si sa ofere acest mijloc de contentie. Cel mai indicat este sa-l cumparati de la o farmacie sau de la un distribuitor autorizat, nu de la tonete sau din bazar“.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu