miercuri, 29 mai 2013

Ultimii ani de viata cu fragila Doamna de Fier. Moartea sotului a dat-o peste cap

Primul semn ca lui Margaret Thatcher i-au scazut puterile fizice si mentale (confirmare care a venit peste cativa ani) a fost in 1997. In acel an ea a pus capat unei cariere politice de exceptie, de 18 ani, iar locul i-a fost luat de Tony Blair.


Ca prim-ministru, ea a facut fata ritmului infernal de lucru dormind doar patru ore pe noapte. Pentru a face fata cerintelor internationale, ea a calatorit in toata lumea, fara pauza timp de sapte ani, pentru a promova filozofia pietei libere. Brusc, la sfarsitul anului 1996, consilierii au detectat o oarecare fragilitate psihica neobisnuita la Doamna de Fier. pur si simplu, ea se repeta in discutii fara sa-si dea seama ca a mai abordat subiectul respectiv cu cateva minute mai devreme. Deoarece  Lady Thatcher avea probleme cu auzul s-a presupus ca aceste repetitii erau un efect au auzului slab. In schimb, prietenii banuiau ca ea suferea de ceva mult mai grav. "Ea nu mai putea urma un subiect de la inceput pana la sfarsit. Parea ca pierde firul rationamentului la jumatatea discutiei. Era o situatie confuza si tulburatoare pentru noi. A fost greu pentru toata lumea", isi aduce aminte unul din prietenii Doamnei de Fier.

Patru ani mai tarziu, in 2001, Lady Thatcher a suferit un accident vascular cerebral grav în timp ce se afla in vacanta cu sotul ei, Denis. Cei doi aniversau nunta de aur pe insula portugheza Madeira, unde au petrecut luna de miere. La intoarcerea acasa, ea s-a supus unui control medical, iar medicii au constatat ca ea suferise mai multe atacuri cerebrale, minore, in ultimii ani. "N-a recunoscut niciodata ca ar fi fost bolnava. A ascuns tot timpul ca ar fi avut probleme", au mai spus cei din anturajul celebrei britanice.

Lovitura cea mai mare a primit-o in anul 2002, cand a murit sotul ei, dupa 52 de ani de casatorie. A intrat in depresie, iar starea mintala i s-a deteriorat si mai mult. Fiica ei, Carol, a dezvaluit in memoriile ei ca Lady Thatcher uita adesea ca sotul ei a murit si parea sa retraiasca mereu, si mereu, drama pierderii lui Denis. Un alt moment care a demonstrat fragilitatea psihica a fost prim ministru a fost confundarea razboiului din fosta Iugoslavie cu cel din Insulele Falkland, unul dintre cele mai mari triumfuri ei. Medicatia pe care o primea era din ce in ce mai puternica, iar medicii i-au sugerat sa renunte la discursurile publice ca oamenii sa nu-si dea seama de ce anume i se intampla. Ea a fost de acord fara tragere de inima. Pentru personalul ei, cel pu?in, au existat unele avantaje cu încetinirea programului.  Amprentele istericale ale temperamentului ei de temut  au devenit istorie, iar Doamna de Fier a devenit o persoana nou, blanda. Una din ultimele ei aparitii publice a fost in anul 2005, cand a tinut un discurs agitat, dar scurt, cu glume, la hotelul Mandarin Oriental din Knightsbridge, cu ocazia aniversarii a 80 de ani, moment la care au participat reegina ?i prin?ul Philip.

Trei ani mai tarziu, in 2008, ea a fost internata in spital deoarece s-a simtit rau dupa ce a paticipat la o cina la Casa Lorzilor. De atunci, ea a disparut cu totul din viata publica. A mai fost vazuta in oiembrie 2010, in timp ce urca sovaitor treptele casei ei, dupa doua saptamani de spitalizare. Absenta ei la nunta printului William, in aprilie 2011, a confirmat ca Lady Thatcher se transforma intr-o legenda. Iesirile din casa erau din ce in ce mai rare. In jurul erau doar prietenii devotati. In ianuarie 2012 a mai incercat sa iasa din casa pentru a ajunge la o petrecere data de Jonathan Aitken, un fost ministru de cabinet conservator

In acesta perioada tarzie a vietii ei, Doamna de Fier a mai servit de cateva ori masa la Ritz, unde personalul o servea mereu cu supa limpede de pui. Din cand in cand, reusea sa ajunga intr-un parc din Londra, dar numai cu insotitoarele ei. Pantofii inalti cu toc au fost inlocuiti cu sandale confortabile, nu se dezlipea de carja, iar imaginea era a unei bunicute iesita afara sa se bucure de soarele caldut.

De Craciun a mai internata din cauza bilei si, din cauza starii precare de sanatate, ea nu a mai ajuns niciodata acasa. In ultimele luni a trait la Ritz, la propunerea fratilor proprietari Barclay, iar cazarea ei aici a fost un secret chiar si pentru personalul hotelului. In jurul ei a pastrat doar persoanele de incredere care aveau grija de ea de la medicatie pana la tinuta. Sir Bernard Ingham, secretarul ei de presa, a vazut-o pentru ultima data in urma cu o luna. "Arata impecabil si foarte dornica de o conversatie. N-am crezut niciodata ca aceasta va fi ultima intalnire cu ea", a spus Ingham.

Traducere si imagini din daily mail


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu